Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes viu intensament l’acte central dels 25 anys de la Colla Gegantera, amb les Noces d’Argent d’en Gastó i na Caterina


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 05/08/2017 11:23:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

GEGANTERA, COLLABlanes viu intensament l’acte central dels 25 anys de la Colla Gegantera, amb les Noces d’Argent d’en Gastó i na Caterina

Durant tot el dissabte es van celebrar diversos actes, destacant la triple cercavila i la simbòlica renovació dels vots de casament dels gegants que representen els vescomtes de Cabrera

La Colla Gegantera de Blanes, amb la col·laboració d’un gran nombre d’entitats del municipi, va ser al llarg de tot el passat dissabte el centre d’interès a la vila, a través dels actes centrals del cicle commemoratiu dels 25 anys que compleix enguany. La celebració es va encetar al matí, amb un taller de capgrossos adreçat al públic infantil, on els pares i mares també havien de participar activament.


Taller de Capgrossos dissabte al matí
Amb l’ajut de l’Esbart Joaquim Ruyra, els nens i nenes van confeccionar-se el seu propi capgròs amb material reciclat, posant a prova la seva perícia, però també el què els dictés la imaginació a l’hora de donar-li forma. L’objectiu no tan sols era que es familiaritzessin encara més amb aquest element de la cultura popular catalana, sinó també que de cara a la tarda participessin a un dels actes més destacats que va haver-hi.

Espectacular Triple Cercavila simultània amb diversos ingredients

La tarda de fal·lera gegantera es va encetar amb una espectacular triple cercavila que va envair de diversos components els principals carrers del nucli històric de Blanes. Membres de diverses entitats culturals i musicals es van encarregar d’engruixir les tres desfilades que van sortir a l’hora des de dos indrets emblemàtics, així com els nens i nenes que havien estat confeccionant capgrossos al matí, i altres elements geganters realitzats en centres educatius de la vila.


Inici sortida Cercavila dissabte tarda - Fotografies: Joaquim Llorens Garangou
Un dels llocs de sortida va ser des del Carrer Muralla, davant del Casal de la Cooperativa, la seu de l’entitat. Des d’allí van sortir dues de les tres cercaviles. A la primera anava en Gastó acompanyat de dos dels gegantins –en Vadó 7 Trossos i en Màxim-, així com els capgrossos de la Colla Gegantera i alguns dels que van fer a l’Escola Quatre Vents. La música va anar a càrrec de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle, que els va acompanyar fins el Passeig de Mar per tombar després en direcció al punt de confluència comú: la Plaça dels Dies Feiners.


La segona cercavila també va sortir des del Carrer Muralla, però en direcció contrària, i la van formar la geganta Caterina acompanyada dels gegantons Mariona, Tom i Jery, així com els gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra. També hi havia altres capgrossos de l’Escola Quatre Vents i els gegantons confeccionats pels alumnes de les escoles Mossèn Joan Batlle i Napoleó Soliva. Tots ells acompanyats pels músics de la Colla Gegantera i la Banda del Col·legi Santa Maria.


Per últim, la tercera cercavila va sortir des de la Plaça de l’Església, des d’on es van tirar els tres coets per indicar el tret de sortida de les desfilades simultànies. Des d’aquí va sortir un dels gegantons més emblemàtics de la Colla Gegantera de Blanes: Es Forcaner, acompanyat molt apropiadament per la Colla de Diables Sa Forcanera, i els nens i nenes de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, que tenen la seva seu a la plaça.

Noces d’Argent d’en Gastó i na Caterina

El què marca aquest 2017 com l’any del 25è aniversari de la Colla Gegantera és la presentació oficial dels dos seus gegants, en Gastó i na Caterina, que es va fer el 1992. Per això, un cop tots els components de la triple cercavila van arribar a la Plaça dels Dies Feiners, rebuts per una sonora batucada, va començar una altra part destacada de la jornada.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, oficiant les noces d'argent
Presentada per un mestre de cerimònies d’excepció, l’ex cap de colla Joan Bertrana, en primer lloc es van oferir tres balls, dos d’ells comptant amb la música en directe de la Cobla del Col·legi Santa Maria, que enguany celebra precisament el seu 50è aniversari. Primer es va fer el Ball dels Capgrossos, seguit pel Ball d’en Vadó 7 Trossos, i finalment el Ball dels Padrins de Noces, Na Violant de Prades i en Bernat de Cabrera, els gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra.


L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, es va encarregar d’oficiar la celebració de les Noces d’Argent, precedit per una breu intervenció de Mercè Domènech, que va introduir l’especial moment que s’anava a viure. En acabada la intervenció de l’alcalde per renovar els vots de casats, i com a símbol de l’enllaç entre en Gastó i na Caterina, dos membres de la colla van col·locar sengles bandes als dos gegants que, igual que els anells, van unir el seu compromís de continuar junts encara per molts anys.


Com en tot casament, també va arribar el moment de lliurar regals, i en aquest cas el primer el va entregar l’alcalde de Blanes, recollint-lo el cap de la Colla Gegantera de Blanes, Cinto Juanes, en nom de tothom. Dalt de l’escenari, també s’hi van aplegar el tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, així com d’altres regidors i regidores de la corporació.


L’obsequi entregat en nom de l’Ajuntament de Blanes estava directament relacionat amb la parella de casats. Es tracta de la reproducció de l’Escut dels Cabrera, el medalló central de la Font Gòtica de Blanes construïda a principis del segle XV justament per la nissaga dels Cabrera.

Gegantí pastís i festa multicolor amb globus d’aniversari i concerts de nit

La celebració va continuar amb un ingredient obligat en tota festa d’aniversari: un gegantí pastís que es va destapar tot seguit, a l’hora que esclataven confetis multicolors acompanyat de la Cobla del Col·legi Santa Maria, que va interpretar la coneguda cançó d’aniversari del Club Super 3 Anys i Anys. Tot seguit, es va convidar als dos protagonistes de la festa, els gegants de Blanes, a ballar la seva peça amb música en viu i en directe de la cobla.


Abans, però, 25 membres de la Colla Gegantera de Blanes -cadascú amb un globus serigrafiat amb el dibuix de na Caterina i en Gastó-, van sorgir d’un amagatall i can encerclar els dos gegants, simbolitzant 25 espelmes que donaven flama al ball dels Vescomtes. Els globus taronja representaven també la Colla Gegantera, ja que és el color que identifica aquesta entitat.


En acabat aquest instant tan especial, la celebració va continuar amb un ball on van intervenir diversos integrants, seguit per un petit refrigeri per recuperar forces abans no van arribar els dos darrers ingredients de la jornada. Primer amb les actuacions de La Bandeta, Septet, The Sus4 Quartet i la Big Band del Col·legi Santa Maria, i per tancar una segona sessió de música amb la VBella Banda.


La Colla Gegantera de Blanes ha fet un agraïment molt especial a la col·laboració que han tingut a l’hora d’organitzar l’acte central dels 25 anys. A banda de les entitats culturals i musicals, també ha comptat amb el recolzament dels pares i mares del CAU, que van confeccionar la decoració de la Plaça dels Dies Feiners, i es van fer càrrec de la barra de bar que va estar en funcionament al llarg de la tarda-vespre.



Data de realització: 05/08/2017 | Data de la darrera actualització: 05/08/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300