Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull la Garmin Great Tuna Race, un model de Ciència Ciutadana pioner a Europa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/20/2017 12:37:17 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

GREAT TUNA RACEBlanes acull la Garmin Great Tuna Race, un model de Ciència Ciutadana pioner a Europa

Aquest és el tercer any consecutiu en què la prova científica i esportiva s’acull al Club Vela Blanes. Participen 26 equips en una competició que es completarà amb dues mànegues més a Garraf i Llançà

Aquest cap de setmana Blanes acull per tercer any consecutiu la Garmin Great Tuna Race 2017, un torneig que consisteix en un programa de marcatge electrònic de tonyina. Actualment és el més important d’Europa, ja que significa una combinació única de Ciència, Recerca i Esport. El seu objectiu és fomentar els valors de respecte al medi ambient, així com l’impuls del coneixement i de la cultura de la pesca sostenible.


Sortida dels equips participants dissabte al matí
Garmin Great Tuna Race 2017
En aquest sentit, és un model pioner a Europa de Ciència Ciutadana aplicada als oceans, ja que es basa en una estreta col·laboració amb la ciència per a un major coneixement de la biologia de la tonyina vermella del Mediterrani. Això permet una millor gestió tant de la pesca professional com de l’esportiva i, alhora, un programa competitiu de captura, marcatge i alliberament de tonyines gegants.


Enguany participen en la primera mànega de la prova que es disputa a Blanes un total de 26 equips procedents d’arreu de l’estat espanyol: 8 són de Blanes i la resta de molt diversa procedència. Així, n’hi ha que han arribat des d’Arenys de Mar o Barcelona, però també de Logronyo, Empuriabrava, Roses, Port Ginesta o Garraf, entre d’altres.

La participació d’embarcacions ha augmentat considerablement respecte les dues primeres edicions que s’han allotjat a Blanes, ja que al 2016 van haver-hi 16 equips i enguany 10 més. Una altra millora força destacada ha estat la zona de concentració dels participants on s’han realitzat les trobades i els breafings, allotjat en una gran carpa instal·lada a l’esplanada del costat d’un dels molls d’atracament.


Aquest dissabte, al punt de les 7 del matí, les diferents tripulacions s’han trobat a la zona acotada del Club Vela Blanes pel breafing, i a les 8 s’han fet a la mar per iniciar la primera de les dues jornades que viuran en aquest municipi de la Costa Brava. S’estaran fora fins les 6 de la tarda, mentre que demà diumenge, després de repetir el mateix ritual matinal –que inclou el lliurament de quatre caixes de sardina per fer d’esquer- la tornada de la segona jornada s’avançarà a les 5 de la tarda.

Un model pioner de Ciència Ciutadana a Europa

La marca electrònica que es posa en les tonyines registra dades que posteriorment s’estudiaran per augmentar el coneixement i la gestió sostenible de la tonyina vermella al Mediterrani. La Garmin Great Tuna Race està organitzada per l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable (ACPR), comptant amb la col·laboració d’AZTI Tecnalia, ICCAT, la Direcció General de Pesca i la International Game Fishing Association (IGFA).


En aquesta quarta edició de la prova –Blanes es va incorporar en la 2a edició-, es compta amb l’esponsorització científica de Garmin, Hofmann Innovation Group i The Big Blu, que fan les aportacions econòmiques per adquirir les marques electròniques i, d’aquesta manera, fan possible la seva realització. En la primera de les tres mànegues, els vaixells atraquen al Club Vela Blanes, que torna a col·laborar estretament amb l’ACPR per allotjar la competició.


Durant tot el cap de setmana s’apleguen al municipi portal de la costa Brava les millors embarcacions de pesca de tonyina per col·laborar en el projecte. Blanes és una zona coneguda pels pescadors d’aquesta espècie marina com una de les millors del Mediterrani, ja que el canó que hi ha a l’alçada del Delta de la Tordera, mar endins, és un lloc de trànsit habitual de tonyina.

Una competició que uneix ciència, recerca i esport

La Garmin Great Tuna Race 2017 la composen tres proves, de manera que després del tret de sortida que s’ha donat a Blanes aquest cap de setmana del 19 al 21 de maig, la següent es farà el 3 i 4 de juny al Club Nàutic Garraf, i el 2 i 3 de setembre es tancarà al Club Nàutic Llançà. Es tracta d’un projecte de col·laboració amb la ciència per a un major coneixement de la biologia de la tonyina vermella del Mediterrani, recollint dades de cara a una gestió més responsable.


Recepció de benvinguda, divendres al vespre
Alhora, és un programa competitiu de captura, marcatge i alliberament de tonyines gegants, sempre sota la supervisió de científics. En aquest sentit, en la sessió de benvinguda d’aquest passat divendres, una de les assessores científiques de la prova va fer una breu explicació de tots aquests aspectes.
Durant la competició hi ha dues zodíacs amb dues biòlogues que s’acosten a l’embarcació que dóna avís de la captura d’una tonyina per supervisar que el marcatge es fa de manera correcta. Val a dir que en tot moment s’ha de vetllar de no fer mal a l’animal, ja que del contrari les científiques poden desqualificar l’equip que hagi transgredit la normativa. La directora científica és Gemma Quílez, doctora en Biologia i membre de la WWF, el Fons Mundial de la Natura


Després d’una breu comprovació, les tonyines es tornen a alliberar. Guanya més punts la tripulació de l’embarcació que aconsegueix fer un major nombre de marcatges. Val a dir que hi ha equips de pesca que inclouen campions de l’estat espanyol i campions mundials. L’any passat, a les quatre mànegues que es van fer a Lanzarote, Blanes, Garraf i Llançà es van marcar un total de 24 tonyines, 18 d’elles a Blanes.

Benvinguda dels participants a Blanes

La primera jornada de la Garmin Great Tuna Race 2017 que es va viure aquest passat divendres va incloure la recepció dels equips participants, així com el lliurament del material de marcatge i els identificatius. Al vespre va arribar el moment de donar la benvinguda oficial a tots els participants, així com material de promoció turística de la vila marinera.


D'esquerra a dreta: Ignasi Ferrer, Miquel Lupiáñez, Joan Alum,
Héctor Espadas, Dafne Galvany i Quim Torrecillas
L’acte inaugural el van encapçalar Ignasi Ferrer i Joan Alum, de l’organització de la Garmin GTR, acompanyats de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Quim Torrecillas, i la regidora de Promoció de la Ciutat, Dafne Galvany. També van participar el gerent del Club Vela Blanes, Héctor Espadas, i d’altres membres de l’organització. La Garmin GTR compta amb la participació de diverses empreses blanenques, com per exemple Centre de Busseig Blanes SUB, Botigues Sa Palomera, Cervesa Popaire o Cava Ses Vernes, entre d’altres.

Data de realització: 05/20/2017 | Data de la darrera actualització: 05/20/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300