Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

1.500 escolars participen a la festa de cloenda del taller ‘Dansa a les Escoles’ amb l’Esbart Joaquim Ruyra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/03/2017 11:43:37 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Esbart Joaquim Ruyra1.500 escolars participen a la festa de cloenda del taller ‘Dansa a les Escoles’ amb l’Esbart Joaquim Ruyra

En aquesta segona edició s’han afegit a l’experiència totes les escoles del municipi, que han mostrat el què han après omplint el Passeig de Mar de danses populars catalanes i blanenques

Bona part del Passeig de Mar de Blanes, en el tram més central i transitat que té, va quedar literalment envaït de nens i nenes el matí d’aquest passat divendres. Més de 1.500 escolars recolzats per centenars de pares i mares, amics i familiars, es van concentrar en aquest indret per participar en la festa de cloenda del taller ‘Dansa a les Escoles’, impartit per segon any consecutiu pel veterà Esbart Joaquim Ruyra, que compta amb 54 anys d’experiència.


Cloenda Taller "Dansa a les Escoles" 2016-2017
Després que el passat curs 2015-2016 es va fer el taller per primera vegada en algunes escoles de Blanes, en aquesta segona edició ja han participat totes. Aquest aprenentatge forma part de la Guia de Recursos que el Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes posa a disposició de totes els centres durant el curs escolar.

Multitudinària cloenda al Passeig de Mar

L’Esbart Joaquim Ruyra va iniciar aquest projecte l’any passat amb l’objectiu de fomentar la dansa tradicional catalana com a eina per a un desenvolupament integral dels infants als seus respectius centres. Consisteix en ensenyar a cada curs una dansa concreta que correspongui amb la seva edat. Primer s’aprenen els punts i després la desenvolupen.


Durant el curs han estat aprenent els diferents balls a les aules, i ara havia arribat el moment de revisar com ha anat tot plegat, fer balanç de manera eminentment pràctica. Per això, es va convocar tots els alumnes perquè participessin a la festa de cloenda, una ballada conjunta que va omplir de música, dansa i festa el cèntric Passeig de Mar.


Els més de 1.500 nens i nenes d’educació primària van oferir les danses apreses, amb l’al·licient afegit que comptaven amb la música en viu tocada en directe per la ‘Cobla de l’Esbart’. Així, es van interpretar sis danses: Ball de Civada, Sant Ferriol, l’Indiot, Ball de Cascavells de Cardona i Ball de Morratxes seguida del Toquen a Córrer. Aquestes dues darreres peces estan lligades a la tradició blanenca, i les interpreta el cos de dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra coincidint amb el dia més assenyalat de la Festa Major, Santa Anna.

Obsequis per a tots els participants

Durant la vetllada de dansa matinal també va haver-hi un moment pels agraïments a tots els centres escolars que han participat en l’experiència, amb el lliurament d’una reproducció sobre cartó-ploma de la fotografia aèria disparada l’any passat amb motiu de la 1a edició de la festa de cloenda del taller. Se’n van encarregar de lliurar-les l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, la presidenta de l’Esbart, Anna Turon, i el regidor d’Educció, Albet Sanz, acompanyats de la regidora de l’Ajuntament de Blanes, Dolors Rubio.


Lliurament d'obsequi a l'Escola d'Educació Especial Ventijol
L’entrega d’obsequis es va tancar amb uns breus parlaments perquè tot seguit es procedís al darrer ball. Bona part dels dansaires de l’esbart, coordinats amb els mestres dels respectius grups d’escoles, es van encarregar de la feina de comprovar si tothom estava preparat, així com d’ajudar en el què fes falta la mainada, que anava identificada amb mocadors de diferents colors, un per cada centre educatiu.

La dansa com a manifestació educativa i cultural

La dansa sempre ha tingut un lloc destacat en el passat i en el present de totes les civilitzacions. De fet, quan observem als infants, sovint veiem com espontàniament es belluguen amb moviments rítmics tot escoltant qualsevol música o so compassat. La necessitat d’expressar amb gestos els estímuls que ens arriben de petits, doncs, és innat en tots nosaltres. Malgrat això, si ens apropem a la realitat educativa, la dansa té un lloc molt petit a l’escola, si és que el té.


Si bé aquests darrers anys s’ha pogut apreciar una revifalla de les festes populars i de les activitats que les acompanyen, totes resten tan sols com actes puntuals. Ballar danses tradicionals i populars pot ser un aspecte més o menys important dins del món escolar, però des de l’Esbart Joaquim Ruyra han entès que calia transcendir l’element festiu i arribar a desenvolupar unes bases més sòlides sobre les que existeix la dansa: el propi cos i els llenguatges corporals.Data de realització: 06/03/2017 | Data de la darrera actualització: 06/03/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300