Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

400 escolars recullen mitja tona de material reciclat amb un projecte pioner a comarques gironines


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/05/2017 01:39:38 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

400 escolars recullen mitja tona de material reciclat amb un projecte pioner a comarques gironines

Es tracta de ‘La Calculadora del Reciclatge’, que fins ara només s’havia fet en alguns llocs de Barcelona. Avui dilluns, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, s’han premiat els resultats

Coincidint amb la jornada del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, Blanes ha commemorat aquesta jornada amb una festa que, a banda del seu caire lúdic, també ha tingut el seu vessant més eductiu i de conscienciació ciutadana. Es tracta d’una experiència pionera arreu de comarques gironines, ja que fins ara tan sols s’havia dut a terme en algunes poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.


Festa cloenda campanya, coincidint amb
el Dia Mundial del Medi Ambient
El projecte La Calculadora del Reciclatge s’ha adaptat a la realitat d’aquesta població de la Costa Brava, i ha comptat amb la participació d’uns 400 alumnes, que avui també han protagonitzat la festa matinal. Han estat nens i nenes d’educació primària que corresponen a cinc centres: Escola Mossèn Joan Batlle, Escola Ventijol, Escola Pinya de Rosa, Escolta Sa Forcanera i Escola Quatre Vents.


Els nois i noies d’aquests centres han estat els protagonistes de l’acte lúdic d’aquest dilluns allotjat a la Plaça dels Dies Feiners, com a festa de cloenda del projecte. Hi ha hagut un grup d’animació, 5 carpes del Consell Comarcal de la Selva on s’hi allotjaven jocs de reciclatge i el moment culminant que tothom esperava: el lliurament de premis i reconeixements.

Els escolars han recollit 4 tones de material reciclat a casa

L’objectiu del projecte La Calculadora del Reciclatge és conscienciar la ciutadania des de ben petits sobre la necessitat que hi hagi un augment de la separació de residus a les llars, de manera que cada escolar és un model a seguir en el tema del reciclatge en les respectives famílies. Per això, durant la passada setmana del 29 de maig al 2 de juny les escoles participants han estat recollint el màxim de residus possible, tant a casa com a l’escola, acumulant-los en un punt destinat al pati.


Havien de recopilar paper i envasos tant a casa seva com a l’escola, i el passat divendres al matí ho van dur a un punt estratègic de l’escola. Prèviament, l’alumnat ja havien decidit quina fracció de residus treballaria; envasos o paper. Divendres al matí personal de l’Ajuntament de Blanes va passar per les escoles amb una balança per procedir a pesar totes les bosses acumulades.


Recollida material a l'Escola Sa Forcanera
Una vegada comptabilitzades, l’empresa de neteja i recollida de residus, Nora, va passar a recollir papers i envasos. Sumant totes les aportacions, s’han aconseguit aplegar gairebé mitja tona de material reciclat, 479’70 kg, la qual cosa s’ha valorat per un import total de 375 euros. Aquesta quantitat és el resultat de la conversió en diners del què obtindria Blanes per reciclar aquests residus amb Ecoembes –empresa que es dedica al reciclatge del material recollit-, i l’import que s’estalviaria evitant portar-los a l’abocador de Lloret de Mar.


L'alcalde i el regidor de Medi Ambient amb les representants
de l'Escola Quatre Vents, que han recollit el major nombre de material
Durant la festa d’avui dilluns s’han lliurat quatre tipus de reconeixements: un diploma a l’escola que ha estat fent el millor reciclatge d’ençà que es va posar en marxa la campanya de foment, iniciada al 2014. Aquest guardó l’ha guanyat l’Escola Mossèn Batlle, mentre que d’altra banda s’ha lliurat un altre diploma al centre que ha aconseguit recollir més quilos de material reciclat durant la campanya La Calculadora del Reciclatge, que en aquest cas ha estat l’Escola Quatre Vents, amb 170’95 kg.


També s’han entregat sengles diplomes per a cadascuna de la resta de centres de primària que han participat tant en la recollida selectiva iniciada al 2014 com en el projecte que s’ha fet els darrers dies. Finalment, un altre dels guardons que han rebut totes i cadascuna de les escoles han estat xecs nominatius on es recollien la conversió en euros del total de quilos recollits. La quantitat econòmica s’entregarà en forma de material escolar que podrà triar cada escola pel valor del xec simbòlic, de cara al curs 2017-2018.


L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del tinent d’alcalde d’Obra Pública i Medi Ambient, Juanjo Navarro, han encapçalat la celebració. La part final de la festa també ha inclòs l’entrega d’un obsequi per a cadascun dels nens i nenes molt adequats per la temàtica d’avui: un Boc & Roll, un embolcall per esmorzars, berenars o menjars lleugers que substitueix la bossa de plàstic o el paper d’alumini.

Kg Envasos
Kg Paper
Totals Kg
Euros
Escola M. Joan Batlle
41’10
42’30
83’40
70
Escola E.E. Ventijol
15’30
-------
15’30
55
Escola Pinya de Rosa
48’35
88’60
136’95
80
Escola Quatre Vents
94’50
76’40
170’95
100
Escola Sa Forcanera
44’75
28’35
73’10
70
Total
470’70
375

L’estratègia de les 3 R en cada centre escolar

Com a punt de partida, des de l’Ajuntament de Blanes i l’empresa Nora es va fer arribar a tots els centres escolars la informació necessària que ajudés a què els alumnes d’avui tinguin apresa la lliçó sobre els avantatges que els suposarà de cara al demà un desenvolupament sostenible. És el què s’anomena l’Estratègia de les 3R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar.


Aquesta estratègia segueix un ordre de prioritats: reduir sempre que sigui possible, reutilitzar com a segona opció i reciclar com a última. Conscienciar des de l’edat escolar es considera una mesura molt important perquè els futurs ciutadans adults tinguin més respecte envers al medi ambient. En un altre ordre de qüestions està recordar que de cara al 2020 caldrà haver arribat al 60% de recollida selectiva arreu de Catalunya, tal com estipula l’Agència de Residus dins el PRECAT, Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya. Actualment a Blanes aquest percentatge és del 30%.

Projecte Plàstic 0 a Blanes, un interessant projecte mediambiental escolar

El Dia Mundial del Medi Ambient que es commemora el 5 de juny també s’ha viscut avui dilluns a Blanes amb una altra experiència que, en aquest cas, s’ha allotjat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes. Es tractava de fer la cloenda del projecte Plàstic 0, que també han protagonitzat escolars d’aquest municipi conjuntament amb el CEAB, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes.


Membres del projecte 'Plàstic 0': el regidor de Medi Ambient,
CEAB, CRP Selva II, alumnes i professors dels diferents centres educatius
Els alumnes han fer una presentació de l’experiència a l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i al tinent d’alcalde d’Obra Pública i Medi Ambient, Juanjo Navarro, els quals els han adreçat unes paraules de benvinguda i elogi. També els han acompanyat la directora del Centre de Recursos Pedagògics, Pepa Celaya, institució que ha donat suport a la iniciativa, així com els regidors d’Educació i Acció Social, Albert Sanz i Mario Ros respectivament. El projecte Plàstic 0 ha consistit en estudiar la presència de macro i microplàstics a la platja del centre de la vila.
Data de realització: 06/05/2017 | Data de la darrera actualització: 06/05/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300