Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes denega la construcció d’una canonada d’aigües residuals pel risc mediambiental que suposaria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/06/2017 01:33:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes denega la construcció d’una canonada d’aigües residuals pel risc mediambiental que suposaria

La petició l’han formulat tres empreses del Sector Industrial Mas Puigvert, al terme municipal de Palafolls, ja que la Depuradora de Pineda on aboquen actualment no accepta aigua tan salada

La darrera Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Blanes ha denegat per unanimitat la petició formulada per tres empreses químiques del polígon industrial de Mas Puigvert de Palafolls, que demanaven la construcció d’una canonada d’aigües residuals al terme municipal de Blanes. Tanmateix, en la reunió prèvia on l’equip de govern informa cada setmana als grups a l’oposició sobre els temes que porten a la Junta de Govern, tots els partits polítics també han coincidit en què no es podia donar permís perquè es dugués a terme l’obra.


Delta del riu Tordera, la zona on aboca l’emissari submarí
i on hi ha la captació d’aigua de la Planta Dessalinitzadora
Més concretament, el novembre de l’any 2014, les empreses –representades per una de les tres factories- va sol·licitar a l’Ajuntament de Blanes tramitar el projecte d’una nova canonada d’aigües residuals. Aquesta connectaria des l’arqueta del sector industrial de Mas Puigvert fins a la ITAM, la Dessalinitzadora del Delta del riu Tordera, localitzada a Blanes.

El tram on es demanava instal·lar la canonada passa pel terme de Blanes, motiu pel qual es va adreçar la petició a aquesta administració pública. Posteriorment, el 16 de març de 2016 l’Ajuntament de Blanes va rebre petició d’informe de l’ACA respecte l’abocament de les aigües residuals a mara través del col·lector de la Dessalinitzadora del Delta de la Tordera.


Risc pel medi ambient i, per afegit, pel sector turístic de Blanes

El 24 de març del 2016 l’Alcaldia de Blanes va transmetre un escrit a la Unitat Tècnica d’abocaments de l’ACA on informava desfavorablement sobre el permís d’abocament demanat. En base a l’informe emès pels serveis tècnics de l’Ajuntament de Blanes, el consistori blanenc considerava que, si es duia a terme, posaria en risc el medi ambient i el sector turístic de Blanes en cas d’un possible abocament de substàncies perilloses per incidents en el procés productiu de les tres fàbriques químiques.


Blanes vist des del Delta del riu Tordera
Si prosperés la petició de construcció de la canonada, les aigües residuals parcialment depurades anirien a abocar-se a un punt molt proper a la captació d’aigua que utilitza la Planta Dessalinitzadora, que dóna servei a diverses poblacions de la Selva i el Maresme Nord. Més concretament a Blanes, Lloret, Tossa, Palafolls, Arenys de Mar i Arenys de Munt, Canet, Malgrat, Pineda, Calella, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle, Sant Pol i Santa Susanna. També subministra aigua a la potabilitzadora del Ter, per tant un gran nombre de municipis podria veure’s afectat en l’hipotètic cas d’un abocament potencialment perillós i/o nociu per a la salut.

Una altra raó per desestimar la sol·licitud és que, per demostrar que hi hauria total garantia que les aigües residuals suposaran cap perill, les empreses sol·licitants es comprometen a fer autocontrols analítics trimestrals. Des de l’Ajuntament de Blanes no tan sols es considera insuficient un terme de temps tan dilatat, sinó que el fet que les anàlisis no les faci una empresa o institució independent de les empreses que generen els residus, no desperta gaire confiança respecte la seva imparcialitat.


Per la seva banda, l’ACA encara no ha formalitzat cap resposta respecte l’escrit que va enviar-li l’Ajuntament de Blanes fa més d’un any, on s’informava desfavorablement. Per contra, durant el mes de maig d’aquest 2017 s’han emès dos altres informes més signats per l’enginyer municipal i pel lletrat del Departament d’Urbanisme del consistori blanenc. El primer incideix de nou en aspectes mediambientals, mentre que el segon avala la legalitat de la decisió presa pel consistori blanenc al rebutjar la petició de construir la canonada en relació al permís de llicència d’obres.

Alt nivell de sal en les aigües residuals de les empreses químiques

Actualment, les tres empreses químiques de Palafolls aboquen les seves aigües residuals a la Depuradora de Pineda de Mar, que es va posar en marxa l’any 2012, i després de ser tractades s’aboquen a la costa del Maresme. Ara bé, des d’aquesta instal·lació ja s’ha reiterat en nombroses ocasions que l’elevada quantitat de sal que contenen, pot acabar perjudicant la depuradora. Per aquesta raó, es va pensar en la solució alternativa d’anar a abocar-ho a mar obert a través de l’emissari submarí de la Dessaladora de Blanes.


L’acord emès ara per la Junta Local de l’Ajuntament de Blanes s’ha enviat tant als peticionaris com a l’Agència Catalana de l’Aigua perquè n’estiguin assabentats. En aquest sentit, ara les empreses poden presentar un recurs a l’Ajuntament de Blanes, de manera que haurà de ser de nou la junta de l’equip de govern qui es pronunciï a favor o en contra. En cas que es continuï en la mateixa línia de rebutjar la petició, la següent opció que tindrien les empreses químiques seria via Contenciós Administratiu.
Data de realització: 06/06/2017 | Data de la darrera actualització: 06/06/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300