Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els escolars recuperen l’esperit mariner de la vila amb el Taller d’Havaneres que han fet aquest curs per primera vegada


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/09/2017 12:13:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els escolars recuperen l’esperit mariner de la vila amb el Taller d’Havaneres que han fet aquest curs per primera vegada

Avui s’ha fet la cloenda del taller ‘Blanes Canta al Mar’, amb 500 alumnes que han interpretat plegats les cançons apreses, entre elles ‘El canó de Palamós’, ‘La Bella Lola’ i ‘El meu avi’

La plaça de davant la Biblioteca Comarcal ha allotjat avui al matí una jornada molt especial, que ha significat el punt i final d’una experiència implementada per primera vegada als centres escolars de Blanes. Es tractava de la Cantada Final de ‘Blanes Canta al Mar’, un taller que s’ha fet durant aquest curs 2016-2017 a un total de 10 centres escolars del municipi.


Festa de Cloenda del Taller "Blanes Canta al Mar"
Més de 500 alumnes han participat en aquest esdeveniment, els mateixos que al llarg dels darrers mesos han estat fent l’aprenentatge, que tenia per objectiu que la comunitat educativa i l’alumnat valoressin que Blanes és una vila marinera. D’altra banda, se’ls ha ensenyat la importància socioeconòmica que ha tingut el sector de la pesca i la construcció de vaixells, així com del valor històric que significa la recuperació de les tradicions i costums que han sorgit de la relació entre Blanes i el mar.


Al centre de la imatge Miquel Lupiáñez, alcalde de Blanes
L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor d’Educació, Albert Sanz, i d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament, han encapçalat la festa de cloenda, que han encetat encoratjant la canalla a seguir perdurant aquesta mostra de la cultura catalana i blanenca. Alhora, també han agraït la tasca dels impulsors del projecte, el Taller d’Havaneres i Cançó Popular del Casal La Cooperativa de Blanes. Per la seva banda, el portaveu del grup, Ramon Soto, també s’ha adreçat als joves cantaires.


A l'esquerra de la imatge: Ramon Soto abraçat amb Albert Ros
Val a dir que la jornada d’avui ha comptat amb un convidat molt especial, un col·laborador del Taller d’Havaneres i Cançó Popular, així com del programa de ràdio que fan setmanalment a l’emissora municipal. Es tracta d’Albert Ros, un autèntic Llop de Mar, a qui s’ha homenatjat en especial cantant aquesta coneguda havanera. Albert Ros ha compartit totes les cançons que s’han interpretat, fent costat als membres del grup Cabotatge.

Interpretació col·lectiva de diverses havaneres

Després de la salutació de benvinguda, ha començat la cantada on s’han interpretat 7 cançons, les que han après al llarg d’aquest curs. En cada escola s’han ensenyat havaneres diferents, llevat de tres peces que han estat comunes, i que avui divendres han tancat la celebració amb una impressionant cantada col·lectiva de tres d’elles: ‘El canó de Palamós’, ‘La Bella Lola’ i la més internacional de totes, ‘El meu avi’. No cal dir que es tracta de les havaneres més conegudes de l’imaginari popular, les que gairebé tothom coneix millor.


Interpretació col·lectiva de "La Bella Lola"
Per acompanyar-los en els cants, els nens i nenes han comptat amb la música en viu i en directe interpretada pels membres del grup blanenc ‘Cabotatge’, integrat per Toni Garcia, Montse Casanova, Carles Pastor i el mateix Ramon Soto. La vetllada s’ha encetat amb una peça blanenca, ‘El nostre racó de Blanes’, que precisament està composada per Ferran Pujadas, membre del taller.

La resta d’havaneres que han anat interpretant han estat ‘La Paloma’, ‘La Gavina’, i ‘La caña dulce’. A diferència de les tres darreres que han tancat la vetllada, interpretades pels més de 500 alumnes, aquestes quatre primeres les han anat cantant els diferents grups d’escolars que les havien après a les aules. Ha estat sense cap mena de dubte una jornada molt especial, on els nois i noies han demostrat que, a banda de contribuir a que perduri la tradició, la història i cultura populars, també s’ho han passat d’allò més bé en el procés d’aprenentatge.

Recuperar les arrels de la història marinera de Blanes i la Costa Brava

El Taller ‘Blanes Canta al Mar’ ha estat una de les principals novetats que s’ha presentat durant aquest curs escolar 2016-2017 pel que fa a la Guia de Recursos Educatius que organitza cada any el Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes. L’han realitzat alumnes de 4rt curs d’educació primària dels vuit centres públics del municipi, l’Escola d’Educació Especial Ventijol i el Col·legi Santa Maria.


A les classes se’ls ha explicat l’origen dels cants populars i de taverna que els avis dels actuals blanencs i blanenques van conèixer en la seva època. A través d’aquests vestigis musicals han donat a conèixer de manera lúdica i entretinguda la història i costums de la gent de la costa.


S’han fet 4 sessions d’una hora setmanal durant un mes, i en cada classe s’ha començat amb una breu xerrada d’algun tema relacionat amb Blanes i el mar, i després han anat aprenent a cantar havaneres. Les quatre temàtiques de contingut que se’ls han donat han estat conèixer les platges, els pescadors, el món de les havaneres relacionades amb la vila i, per últim, en la darrera sessió s’ha fet un resum de tot.Data de realització: 06/09/2017 | Data de la darrera actualització: 06/08/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300