Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Generalitat lliura a Xavier Oms la ‘Medalla de l’Esport 2017’ de les comarques gironines


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/10/2017 02:45:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EXIT ESPORTIULa Generalitat lliura a Xavier Oms la ‘Medalla de l’Esport 2017’ de les comarques gironines

El representant territorial de l’Esport a Girona, Josep Pujols, i l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, van lliurar-li ahir al vespre aquest reconeixement en la 37a edició dels guardons

El vespre d’aquest passat divendres Xavier Oms i Bassols va rebre la ‘Medalla de l’Esport 2017’ que cada any atorga la Generalitat de Catalunya per la seva vinculació amb l’esport al llarg de tota la seva vida. El reconeixement li va ser lliurat en el marc de la 37a edició d’aquests guardons, una cerimònia carregada d’emocions que es va allotjar a l’antic Hospital de Santa Caterina, a Girona.


D'esquerra a dreta: Josep Pujols, Xavier Oms i Miquel Lupiáñez
El representant territorial de l’Esport a Girona, Josep Pujols, i l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, es van encarregar d’entregar-li aquest reconeixement a Xavier Oms, en un acte que també va comptar amb l’assistència del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes, Juanjo Navarro. La família de Xavier Oms, així com representants de la Fundació Aspronis i del Club Vela Blanes tampoc es van voler perdre aquesta ocasió tan especial, representats pels seus respectius presidents, Ma Dolors Oms –qui precisament és germana de Xavier Oms-, i Amadeu Nualart, entre d’altres.


Xavier Oms acompanyat de la seva família i membres
de la Fundació Aspronis
De fet, ha estat la Fundació Aspronis, entitat de la qual Xavier Oms va presidir durant 11 anys el Club Esportiu El Vilar, qui va proposar la seva candidatura al govern català. La Medalla de l’Esport reconeix el mèrit de persones de més de 65 anys vinculades a la pràctica o la promoció de l’esport, del qual Xavier Oms sempre n’ha estat un entusiasta.

Una vida dedicada a la pràctica i gestió de diversos esports

N’ha practicat de manera activa al llarg de tota la seva vida, i també ha estat al capdavant de la gestió de clubs esportius. Tanmateix, ha endegat noves entitats de disciplines diverses i ha col·laborat desinteressadament en molts projectes. La seva trajectòria esportiva personal ha estat intensa: va jugar en l’equip juvenil de futbol del Reial Club Deportiu Espanyol i l’any 1956 va formar part de la selecció catalana, amb qui va guanyar el Campionat d’Espanya d’aquell mateix any.


El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Blanes,
Juanjo Navarro, també va assistir a l'acte de reconeixement
També va jugar al Fabra i Coats i al Girona. Als 18 anys va deixar el futbol per dedicar-se als estudis universitaris de Farmàcia. Mentrestant, va començar a practicar judo a Barcelona, al Judo Condal, i l’any 1966 quan va tornar a restablir-se a Blanes va fundar el Club de Judo Blanes. També va practicar la vela durant la seva joventut i va participar en diverses regates.

Pel que fa a la seva faceta institucional i de gestió, va ser membre de la junta directiva del Club Vela Blanes i l’any 1968, als 30 anys, va ser-ne escollit president. Posteriorment, es va fer càrrec de la construcció i ampliació del Club Vela Blanes, així com de la creació de l’Escola de Vela. Va deixar la presidència l’any 1975 quan, per motius laborals, va traslladar-se a Bilbao com a gerent del Club de Campo de la Sociedad Bilbaína.


Tres anys més tard, al 1978, va tornar a Blanes per fer-se càrrec del negoci familiar, i es va tornar a implicar en la vida esportiva de la vila. En són destacats exemples l’assessorament a l’Ajuntament de Blanes en la construcció del nou pavelló poliesportiu d’Els Pins, així com l’activitat del Club de Judo Blanes, del qual en va ser president.

Als anys 90 va fundar amb un grup de companys el Club Kaiak Blanes, i al 2006 va ser escollir president del Club Esportiu El Vilar de la Fundació Aspronis, on va participar en el desenvolupament d’activitats esportives destinades a persones amb discapacitat intel·lectual. Durant el seu mandat es va posar en marxa l’Escola de Vela Accessible en col·laboració amb el Club Vela Blanes. Tanmateix, el club va ser amfitrió dels Special Olympics en les edicions de Lloret (2006) i Calella (2014).


Xavier Oms també ha estat vinculat al món de l’esport mitjançant la política: va ser regidor d’Esports de l’Ajuntament de Blanes a la dècada dels anys 60, així com de l’any 2010 al 2013. L’acte institucional celebrat ahir a la nit a Girona va estar encapçalat pel secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard M. Figueras, qui va felicitar als guardonats en l’edició d’aquest 2017, als quals va adreçar-se com els “15 homes i dones savis que heu sabut humanitzar l’esport, una vocació de treball que al conjunt del territori ha situat Catalunya com un país esportiu de referència internacional”.

Data de realització: 06/10/2017 | Data de la darrera actualització: 06/10/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300