Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Platges més segures amb l'entrada en funcionament del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/10/2017 02:58:50 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Platges més segures amb l'entrada en funcionament del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme

Dirigit per Protecció Civil de l’Ajuntament, des d’aquest dissabte el servei opera amb tres llocs de socors a ple rendiment amb 16 efectius, que augmentaran a partir de l’1 de juliol

Des d’aquest dissabte les platges de Blanes han augmentat el seu nivell de seguretat amb la incorporació de 16 efectius al Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme (SVSS), que coordina en gestió directa el Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament. A partir de l’1 de juliol s’incorporaran més socorristes, coincidint amb el període de l’estiu en què també augmenten el nombre de visitants i, sobretot, els usuaris a les zones de bany.


Efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme
aquest dissabte al matí
La posada en marxa del servei també ha implicat l’obertura dels tres llocs de socors que serveixen de base operativa, repartits al llarg de la zona litoral de Blanes on es dóna servei. Així, hi ha la base de Cala Bona, a la Cala Sant Francesc; el de la Platja Central de Blanes, a tocar del Club Vela; i el de la Platja de S’Abanell, a la zona turística d’Els Pins.


L'alcalde de Blanes saludant els efectius
de Protecció Civil
Aquest matí a primera hora, poc abans que entrés en funcionament el servei, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha saludat els efectius d’un dels tres llocs de socors, el què està situat a la platja de S’Abanell. L’han acompanyat els dos membres de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes; Josep Lluís Pouy, el seu cap, i Maria Llamas.

L’únic municipi que gestiona directament el servei

Blanes és l’única població de la Costa Brava que disposa d’un Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme que depèn directament de l’Ajuntament enlloc de fer-ho a través d’alguna empresa o institució. Això facilita que els seus efectius també puguin realitzar tota una sèrie de funcions que, si es contracta una empresa externa, no són possibles. Una d’elles és que hi ha una coordinació directa amb la Policia Local de Blanes perquè puguin desenvolupar tasques de seguretat ciutadana.


Es tracta, per exemple, de controlar si es fa venda ambulant, repartiment de propaganda, massatges que es donen a la platja, o fins i tot els petits furts o delictes menors que puguin produir-s’hi. Enguany, però, els canvis que ha fet la Direcció General d’Emergències a través d’una instrucció tècnica modificant els criteris tècnics i de titulació d’aquest tipus d’efectius, ha suposat una dificultat afegida a l’hora de poder disposar del nombre adequat de socorristes per cobrir totes les platges.

Tot i que el servei que es donarà a Blanes serà, com és habitual, de la més alta qualitat i amb professionals competents en la matèria, des del punt de vista administratiu s’han hagut de superar tota una sèrie d’esculls que han dificultat la tasca administrativa, igual que ha passat amb serveis similars en d’altres municipis. Sortosament, aquest problema s’ha pogut arranjar a Blanes, de manera que l’Ajuntament tindrà les principals zones de bany del municipi cobertes amb aquest servei qualificat.


A banda de la seva tasca directa i principal de vigilància i salvament, els socorristes en realitzen d’altres de complementàries del seu àmbit. Un d’ells és la col·laboració que es fa amb el Projecte Medusa informant del nombre d’assistència per picades, així com identificant la tipologia d’aquest animal més freqüent. També es col·labora amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recollida de dades d’interès mediambiental: temperatures, estat de l’aigua, abocaments, etc.


Una altra de les funcions diàries és encarregar-se de senyalitzar si l’estat de la mar és apte per al bany a través de tres banderes: verda (quan el bany està permès); groga (cal tenir precaució a l’hora de banyar-se) i vermella (el bany està prohibit per a tothom). A Blanes hi ha una quarta bandera per senyalitzar la presència de meduses.

Formació complementària per a tots els efectius

Abans que el Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme es posés en marxa avui dissabte, aquest passat divendres es va fer una sessió informativa perquè tots els efectius que en formen part tinguessin clars els objectius i les tasques a cobrir al llarg del servei que donaran aquest estiu. La jornada es va completar amb els treballs d’adequació dels tres llocs de socors de què es disposa perquè tot estigués a punt per la seva entrada en funcionament.


Josep Lluís Pouy, cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, es va encarregar d’impartir un curs de prevenció en riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment en l’entorn laboral en què treballen. Respecte les instruccions i indicacions que se’ls ha donat per realitzar el seu servei, s’incideix especialment en què han de ser proactius, de manera que abans que les situacions de perill puguin donar-se, estiguin amatents per si és necessària la seva intervenció.


Els casos que entren en aquesta tipologia són molt quotidians, on l’observació és fonamental per poder-los prevenir. Així, hi ha des de la persona que es detecta que està nedant amb símptomes d’esgotament, fins la que porta massa temps prenent el sol i pot acabar patint una lipotímia, passant per casos més greus com una dolència cardíaca, on la rapidesa és fonamental. Aquest és, en definitiva, el plus de tranquil·litat que significa tenir les platges cobertes per efectius qualificats.
Data de realització: 06/10/2017 | Data de la darrera actualització: 06/10/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300