Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El cavaller Bernat IV del segle XV combat les pintades a les parets de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/13/2017 07:11:17 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PincellsEl cavaller Bernat IV del segle XV combat les pintades a les parets de Blanes

Els alumnes de l’Institut Serrallarga estan enllestint un mural que reivindica la història de la vila i que, alhora, servirà per dissuadir que s’embrutin les parets amb pintades

L’any passat l’Ajuntament de Blanes va posar en marxa una proposta innovadora que tenia per objectiu combatre les pintades i guixades que sovint embruten les parets d’edificis públics i privats. Ho ha fet comptant amb el necessari suport dels joves dels tres instituts públics del municipi, després que els respectius equips docents i directius van trobar la idea molt encertada i s’hi van implicar.


Primers dies dels treballs de pintat a càrrec dels alumnes
de l'Institut Serrallarga
El consistori els ha facilitat el material –pintura i pinzells, principalment-, i cada institut ha posat la imaginació, les mans dels nois i noies i, sobretot, les ganes de col·laborar i involucrar-se en la comunitat. L’objectiu del projecte, impulsat per les àrees d’Urbanisme i Educació de l’Ajuntament de Blanes, ha estat conscienciar i sensibilitzar els joves sobre la necessitat de respectar les façanes, proposant-los que pintin un mural en un espai públic, embellint diversos racons arreu del municipi.

El projecte el van encetar el novembre passat els alumnes de l’Institut S’Agulla, fa uns dies van enllestir el seu, i aquesta setmana està previst que culminin la seva col·laboració els estudiants de l’Institut Serrallarga. En tots tres casos, cada centre ha escollit d’entre les propostes que els va oferir l’Ajuntament, i ha triat un espai on plasmar el dibuix que han dissenyat expressament per a la ocasió.


Els primers en estrenar-se, l’Institut S’Agulla, va dibuixar un dels racons més emblemàtics del Jardí Botànic Marimurtra: el Templet de Linné. Ho va fer en una de les parets de la dependència annexa del local social de l’Associació de Veïns de la Carretera de Lloret-La Pedrera. Per la seva banda, els alumnes de l’Institut Sa Palomera van pintar uns paisatges urbans en unes parets situades just davant del centre educatiu.

Pirates, cavallers i princeses del segle XV al nucli històric de Blanes

Els darrers en dur a terme el projecte hauran estat els estudiants de l’Institut Serrallarga, que tot just divendres passat van començar a pintar en el lloc escollit: els murs del costat de les escales d’accés a la Plaça de l’Església, pujant pel Carrer Santa Anna. Aquest indret es troba al nucli històric de la vila, i ha inspirat la temàtica que està prenent color aquests dies.


Marta Trepat, mostrant les fotografies que l'han ajudat
a inspirar-se pel tema triat
La professora que dirigeix als alumnes, Marta Trepat, s’ha inspirat en la llegenda de la Creu de les Calaveres, una mena de construcció que existeix realment molt a prop d’on s’està fent la pintura. L’objectiu que s’ha volgut aconseguir és reivindicar una part de la història medieval del municipi. Per això, la mestra va fer un recorregut per tot l’entorn que rodeja el mur on ara estan treballant els alumnes, i va fer fotografies de tot un seguit d’icones i personatges que es poden trobar incrustats a l’Església Santa Maria, 9 a l’esbarjo, on s’alçava l’antic palau dels Vescomtes de Cabrera.

La Llegenda de la Creu de les Calaveres

La llegenda de la Creu de les Calaveres s’ambienta al segle XV, i explica que el cavaller Bernat IV de Cabrera, vescomte de Cabrera, va repel·lir amb l’ajut de diversos vilatans l’atac d’un vaixell pirata. Com a venjança, va decapitar-ne uns quants i va ordenar recollir tots els caps perquè s’incrustessin a la muralla que donava a mar i així fossin visibles des de les embarcacions que s’acostaven a la vila com un advertiment.


Darrers dies dels treballs de pintura
De tota aquesta història en parla el mural de l’Institut Serralarga, completat amb la mateixa fesomia de l’entorn que un dia va ser real. Per fer la pintura, que estarà enllestida aquest proper dimecres, s’ha comptat amb el treball de 120 alumnes, que l’han confeccionat en 6 torns, dividits en dues franges horàries de treball.

D’aquesta manera, tots els estudiants hauran fet la seva respectiva aportació, estructurats en diferents grups. En total, s’hauran invertit cinc dies, ja que la primera jornada va consistir en el dibuix sobre les parets que es va encarregar de fer la professora, Marta Trepat. Per poder fer la seva feina amb més seguretat, s’ha instal·lat una bastida.


La bona acollida que ha tingut el projecte fa preveure que l’any vinent es continuarà donant vida a d’altres façanes d’arreu del municipi per combatre les pintades i guixades que poc tenen a veure amb l’art. De moment, per celebrar la finalització d’aquest primer curs en què s’ha dut a terme, divendres vinent es farà una festa amb tots els alumnes i professors que han participat.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/13/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300