Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Neix el projecte ‘Els Focs Artificials de Catalunya’, un element més del patrimoni cultural immaterial


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/14/2017 12:59:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLNeix el projecte ‘Els Focs Artificials de Catalunya’, un element més del patrimoni cultural immaterial

Els Ajuntaments de Blanes i Tarragona, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, sumen esforços i segles d’experiència en l’organització d’espectacles pirotècnics

Avui al matí s’ha presentat al Palau Marc de Barcelona el projecte ‘Els Focs Artificials de Catalunya’. L’acte l’ha presidit el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, conjuntament amb el regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, i la regidora de Festes i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria.

Des de fa més d’un any, els Ajuntaments de Tarragona i Blanes estan treballant en el projecte comú de reivindicar el paper dels castells de focs com un signe d’identitat del país. Els dos municipis van trobar aviat les necessàries sinèrgies per sumar esforços, comptant amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya per poder donar contingut i continuïtat a la idea.


D'esquerra a dreta: Begoña Floria (Ajuntament Tarragona), Lluís Puig
(Generalitat) i Quim Torrecillas (Ajuntament Blanes)
El què uneix les dues viles és que, si bé hi ha d’altres poblacions arreu de Catalunya on es fan castells de focs com a punt culminant de les festes, només n’hi ha dues on s’organitzen en format de concurs: Blanes i Tarragona. La més veterana és Blanes, amb gairebé mig segle de tradició en l’organització del Concurs Internacional de la Costa Brava, que enguany arriba a la 47a edició. Per la seva banda, Tarragona celebrarà aquest 2017 l’edició número 27 del seu respectiu concurs.

Per aquest motiu, l’objectiu principal del projecte ‘Els Focs Artificials de Catalunya’ és donar projecció als dos únics concursos internacionals de focs d’artifici que hi ha a Catalunya, com un element més del patrimoni cultural immaterial, alhora que també funciona com a recurs per al desenvolupament local i una idea de marca molt potent i única al territori.


Cada ajuntament continuarà treballant i gestionant el seu respectiu concurs comptant amb la complicitat de la Generalitat per trobar vies de finançament i gestió comunes. En aquest sentit, es tracta de compartir despeses comunes i donar un pas més, pujar un segon esgraó que ajudi a la projecció i promoció exterior a nivell de patrimoni immaterial.

Creació d’una marca inèdita a Europa

El què cerquen les dues poblacions, agermanades per la seva passió pels espectacles pirotècnics, és lluitar per revaloritzar el patrimoni cultural immaterial de Catalunya que estigui vinculat a les festes del foc i les pirotècnies. En aquesta línia, es tracta de reforçar la projecció turística dels respectius territoris –la Costa Daurada a Tarragona i la Costa Brava a Blanes- a través de criteris lúdics i culturals.


Per això, es vol crear una imatge de marca i posicionar el projecte per tal de desenvolupar un treball cultural singular, que fins ara no comptava amb cap precedent a nivell estatal ni europeu. La feina conjunta de Blanes i Tarragona vol permetre donar una major visibilitat als respectius concursos, alhora que es guanya en prestigi i projecció.

D’altra banda, una altra línia en què s’està treballant és en establir algun tipus de premi que pugui unificar les dues poblacions, i en aquest sentit s’estan plantejant diverses fórmules per establir aquest lligam encara més sòlid i perdurable. Els coneixements adquirits al llarg dels anys s’espera que no tan sols serveixin per compartir experiència, sinó també per enfortir encara més el prestigi adquirit.


27è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona
  § Pirotècnia Turís (País Valencià) – Dimecres 28 de juny
  § Pirotècnia Hermanos Ferrández (Múrcia) – Dijous 29 de juny
  § Pirotècnia Martarello (Itàlia) – Divendres 30 de juny
  § Pirotècnia Accitana Maria Angustias – Dissabte 1 de juliol

47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava a Blanes
  § Pirotècnia Vulcano (Madrid) – Dissabte 22 de juliol
  § Pirotècnia Tomàs (País Valencià) – Diumenge 23 de juliol
  § Pirotècnia Hermanos Ferrández (Múrcia) – Dilluns 24 de juliol
  § Pirotècnia Régie Fete Pyrotechnie (França) – Dimarts 25 de juliol
  § Pirotècnia Pablo (Astúries) – Dimecres 26 de juliol

Data de realització: 06/14/2017 | Data de la darrera actualització: 06/14/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300