Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les Estores de Flors de Corpus canvien el recorregut i s’apropen més al centre de la vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/15/2017 12:05:15 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ESTORES DE CORPUS ASSOCIACIOLes Estores de Flors de Corpus canvien el recorregut i s’apropen més al centre de la vila

Enguany col·laboren 13 artistes de la vila, que han confeccionat especialment per a la ocasió les composicions que lluiran al terra durant unes efímeres hores el diumenge 18 de juny

Blanes viurà aquest cap de setmana una tradicional festa popular que, especialment aquests darrers anys, se celebra encara amb més intensitat. La confecció de les populars Estores de Flors de Corpus posaran punt i final al cicle Blanes Botànic, que s’ha estat fent des de principis de mes. L’objectiu és reivindicar aquesta vocació, reconeguda no tan sols amb el distingiu de Vila Florida, sinó també pels dos extraordinaris paratges que s’hi poden visitar: el Jardí Botànic Marimurtra i el Jardí Tropical Pinya de Rosa.


Disseny d'una de les catifes a càrrec de l'artista local Joan Pujol
La confecció de les Estores de Corpus començarà el proper dissabte a la nit, amb el dibuix sobre el terreny de les creacions que hi haurà. El moment culminant arribarà a partir de primera hora del matí del diumenge dia 18, quan desenes de voluntaris i voluntàries es dedicaran pacientment a omplir de flors i altre material natural els dibuixos. Finalment, serà al vespre, pels volts d’un quart de nou, quan la processó del Corpus passarà per sobre les catifes.


Confecció Estores de Corpus 2016
Aquest art efímer comptava amb una llarga tradició a Blanes fins que es va deixar de fer durant els anys 70. Ara fa 30 anys es van recuperar amb especial intensitat al barri de Raval, i amb el pas del temps es va constituir l’Associació d’Estores de Raval de Blanes, que ha contribuït a fer perdurable aquest art català reconegut a nivell europeu amb l’esforç de moltes mans que les fan possible.

Principal novetat: canvi de recorregut de les estores

Aquest any la principal novetat és que, amb l’objectiu d’apropar encara més a tothom la confecció de les estores, s’han canviat els carrers on es faran, de manera que seran més cèntrics. D’aquesta manera, es faran seguint un recorregut que resseguirà la Plaça Mossèn Joan Quer, la part baixa de Raval, Carrer Ample i Carrer Nou. Com és habitual des de fa pocs anys, també hi haurà una catifa a l’entrada de la Parròquia Santa Maria.


D’aquesta manera, s’espera facilitar que tothom qui vulgui s’afegeixi en la confecció de les aromàtiques catifes. En aquest sentit, s’ha fet una crida a la participació: es tracta d’una feina apta per a qualsevol edat i tan sols fa falta tenir moltes ganes de passar una estona entretinguda. Poden conèixer i aprendre a elaborar estores des del més petit fins el més gran.

Per participar, cal adreçar-se el matí de diumenge, a partir de les 8, i se’ls assignarà un lloc on treballar. Com incentius, no tan sols hi hala satisfacció de col·laborar en un element artístic, sinó que també se’ls oferirà xocolata desfeta entre les 9 i les 10 del matí. Amb l’objectiu de facilitar que es pugui treballar amb seguretat, la Policia Local de Blanes ha emès una circular informant de diverses restriccions de trànsit que començaran dissabte a les 4 de la tarda i finalitzaran diumenge a partir de les 9 de la nit.


No es podrà accedir ni estacionar als carrers on s’han de fer les estores, llevat del Carrer Ample, on el tall de circulació es començarà a fer el diumenge a les 7 del matí. Val a dir que, a diferència del tall de carrer que es fa habitualment la tarda dels dissabtes, diumenge tampoc podrà circular el transport urbà.

13 artistes per a 13 Estores florals de Corpus

Una altra de les novetats que tindran aquest 2017 les Estores de Corpus és que 13 artistes de Blanes s’han encarregat de crear els dissenys que s’ompliran de flors i material natural diumenge. Cadascú en el seu estil, han imaginat diferents formats en funció del carrer que els ha tocat.


Disseny d'Estora de Corpus de Joan Gaitan
Així, Joan Pujol s’ha encarregat de fer la catifa que decorarà l’interior de l’Església, l’única que s’està confeccionant durant aquests dies, abans del cap de setmana. La resta del recorregut dels carrers s’han encomanat als següents artistes: Geroni Matas, Cristina Espinosa, Antoni Cerdán, Quim Serrano, Isaac Ulam, Narcís Balmanya, Joan Gaitan, Sònia Isern, Maria López, Aida Subirà, Antoni Boronat i Susanna Martín.

Aquesta serà la segona vegada que diferents artistes de Blanes participen en aquesta experiència, ja que l’any 2010 l’Associació d’Estores de Raval de Blanes ja va demanar la seva col·laboració, comptant llavors amb 10 pintors i pintores, escultors, dissenyadors i artistes plàstics. La matèria prima que farà falta per omplir d’aromàtic i colorista contingut les catifes sumarà un pes aproximat de 4 tones de productes naturals.


Estora d'Isaac Ulam
Així, entre d’altres hi haurà: clavells de diferents colors, clova de pinyó, flocs de fusta tenyits de diferents colors –vermell, blau, lila, carbassa, etc-, podrit de castanyer –terra vegetal-, pellofa d’arròs, carbonat càlcic –pedretes blanques-, bruc i serradura fina filtrada perquè no faci mal en la seva manipulació.


El procés per tenyir els flocs de fusta de diferents colors és prou entretingut, però és necessari per poder comptar amb prou escala cromàtica que reprodueixi el què els artistes han dissenyat. Durant les darreres setmanes els membres de l’entitat i un equip d’ajudants s’han dedicat a pintar-los, deixant-ho assecar durant tres hores al terrat al matí, per passar a recollir-ho a la tarda.Data de realització: 06/15/2017 | Data de la darrera actualització: 06/15/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300