Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Espectacular augment de participació en la confecció de les Estores de Corpus, que han canviat el recorregut


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/18/2017 03:36:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Espectacular augment de participació en la confecció de les Estores de Corpus, que han canviat el recorregut

Més de 500 col·laboradors, el doble que al 2016, han ajudat a fer realitat els dissenys de 13 artistes de la vila. També s’han multiplicat el nombre d’espectadors per la ubicació més cèntrica

La principal novetat que ha inclòs enguany la confecció de les tradicionals Estores de Flors de Corpus de Blanes, el canvi dels carrers on s’han estat fent aquest 2017, ha aconseguit l’objectiu que s’havien marcat els seus organitzadors, l’Associació Estores de Raval de Blanes. Es tractava d’apropar encara més a tothom la confecció de les catifes, i per això s’ha modificat el recorregut dels carrers, apropant-ho més al nucli històric del municipi.


Vista aèria de dos dels carrers on s'han fet les estores:
Carrer Ample i Carrer Nou
D’aquesta manera, enguany s’han realitzat al tram nord del cèntric Carrer Ample, han seguit per la part sud de Raval, han vorejat per la Plaça Mossèn Joan Quer i han baixat pel Carrer Nou, dibuixant un quadrat. Això ha facilitat que s’hagi multiplicat el nombre de públic que s’hi ha acostat per admirar-les, atrets pel bullici de l’activitat i pels acurats i coloristes dissenys, que comptien en imaginació i bellesa.

També ha augmentat espectacularment la participació. Més de 500 persones de totes les edats, el doble que al 2016, han col·laborat en la confecció. S’han començat a fer a primera hora, a quarts de 8 del matí, després que dissabte al vespre es van començar les primeres tasques de dibuix amb guix sobre el terra. Al comptar amb moltes més mans, aquesta feina aviat ha estat enllestida, més de dues hores abans del què sol ser habitual en alguns trams.


La feina d’omplir les catifes ha unit les mans de petits i grans, tinguessin o no expertesa en aquest art, ja que tan sols feia falta tenir moltes ganes de passar una estona entretinguda i col·laborar. L’anar i venir de gent pels quatre carrers de les estores –cal recordar que també n’hi ha una altra a l’entrada de l’Església Santa Maria, confeccionada entre setmana- ha estat constant, i ha contribuït a donar un to festiu al centre de Blanes, tancat a la circulació excepcionalment.

Participació de 13 artistes de Blanes en el disseny de les estores

L’altra fet destacat d’enguany és que l’Associació Estores de Raval de Blanes ha comptat amb la col·laboració de 13 artistes de la vila, que han dissenyat els dibuixos que al llarg de la jornada d’aquest diumenge han esdevingut en art efímer als carrers del municipi. Els autors han conferit als dibuixos el seu estil propi, si bé un dels elements que ha destacat més ha estat la profusa utilització de colors. Els artistes s’han encarregat a peu de carrer d’anar donant forma a les seves respectives creacions, ajudats per amics, familiars i col·laboradors espontanis.


L'artista Quim Serrano omple l'estora que ha dissenyat
Aida Subirà ha dibuixat diversos tipus de flors; Cristina Espinosa també s’ha inspirat en formes florals; Antoni Cerdan ha fet un disseny molt mironià; Jeroni Matas ha introduït el famós disseny del gran Miquel Àngel que decora la Capella Sixtina, amb els dits de Déu i l’home a punt de tocar-se; i Joan Gaitan ha elaborat un camp de flors multicolors amb figures humanes recorreguent-los.

Per la seva banda, l’única estora que està sota cobert, a l’entrada de l’Església Santa Maria, a càrrec de Joan Pujol, reprodueix un paisatge del Jardí Botànic Marimurtra on es barreja el mar Mediterrani i el Templet de Linné. Aquest mateix racó del jardí també l’ha utilitzat Maria López; mentre que Narcís Balmanya ha dibuixat uns peixos molt característics en un mar blau.


Els dissenys d’Isaac Ulam i Quim Serrano són clars exemples dels seus peculiars i particulars estils, únics i inconfusibles. Per últim, tant Sònia Isern com Susanna Martín i Antoni Boronat utilitzen diverses varietats de flors reproduïdes amb profusa utilització de colors. Val a dir que aquesta ha estat la segona vegada que diferents artistes del municipi han participat en aquesta experiència després que l’any 2010 ja ho van fer 10 altres artistes.

Quatre tones de matèria prima natural

Per omplir els dissenys s’ha utilitzat matèria prima natural, que ha sumat un pes aproximat d’unes 4 tones: clavells, clova de pinyó, flocs de fusta tenyida, podrit de castanyer, pellofa d’arròs, carbonat càlcic, bruc i serradura. Al llarg del matí l’anar i venir carregant els sacs de material ha estat constant, amb un denominador comú: el bon ambient que imperava al llarg dels carrers on l’art de les catifes anava decorant el terra.


El moment culminant arribarà pels volts de quarts de nou de la nit, quan la processó de Corpus passarà per sobre de les catifes, posant punt i final a hores de feina i setmanes de recollida de material previ. Les estores de flors comptaven amb una llarga tradició a Blanes fins que es van deixar de fer durant la dècada dels anys 70. A mitjans dels anys 80 un grup de veïns del barri de Raval van decidir recuperar-la, i amb el pas del temps es van constituir en l’associació que ara s’encarrega cada any de mantenir viva la flama.

Punt i final a la 2a edició de ‘Blanes Botànic’

La confecció de les populars estores ha posat també punt i final a la segona edició de Blanes Botànic, un cicle que s’ha estat celebrant en aquest municipi de la Costa Brava des de principis d’aquest mes de juny amb diferents activitats. Es va encetar amb la decoració floral al centre de la població fet amb material reciclat pels alumnes de diverses escoles, així com amb diverses exposicions i fins i tot un concurs de bonsais.


L’objectiu de Blanes Botànic ha estat reivindicar la vocació com a Ciutat Botànica, reconeguda l’any passat amb el distintiu de Vila Florida, així com potenciar el turisme cultural i mediambiental. Per dur a terme aquest cicle, s’ha comptat amb la complicitat de diverses escoles, comerços i veïns que s’han afegit a la iniciativa omplint de flors i plantes les botigues, balcons i diversos racons de la vila.

També s’ha estat fent fins avui mateix el II Concurs d’Instagram #Blanesvilaflorida, que ha inclòs com a novetat l’ampliació a dues categories de premis. La primera és genèrica, i es pot escollir el motiu fotogràfic de qualsevol espai botànic, jardins o flors on es reconegui que la instantània està feta a Blanes. La segona modalitat correspon a les botigues, i s’han de fotografiar decoracions de l’interior o l’aparador de comerços que tinguin motius florals.


En tots dos casos, l’etiqueta és #Blanesvilaflorida, tot i que en la segona categoria cal afegir un altre hashtag amb el nom del comerç on s’ha fet. El premi en totes dues categories és el mateix: un lot de productes gastronòmics d’empreses i entitats blanenques, 2 entrades al Jardí Botànic Marimurtra i 2 altres al Jardí Tropical Pinya de Roses, un lot de les darreres publicacions municipals i 2 entrades per a un dels espectacles de la nova temporada professional al Teatre de Blanes. El jurat farà públic el veredicte el proper dimarts 20 de juny.
Data de realització: 06/18/2017 | Data de la darrera actualització: 06/18/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300