Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes promou la participació ciutadana posant en marxa el registre de grups d’interès a través del web


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/27/2017 12:41:30 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes promou la participació ciutadana posant en marxa el registre de grups d’interès a través del web

Els ciutadans i entitats que s’hi inscriguin, enllaçats a través del consistori amb el Departament de Justícia de la Generalitat, podran accedir a tota l’activitat i les iniciatives públiques

L’Ajuntament de Blanes ha creat un accés directe des del web municipal tothom qui vulgui pugui inscriure’s al Registre dels Grups d’Interès, una eina de participació ciutadana vinculada a la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern. Com a Grups d’Interès s’entenen persones físiques o jurídiques, així com les organitzacions sense personalitat jurídica que duen a terme activitats que poden influir directament o indirectament en l’elaboració de les polítiques públiques, propostes normatives o en la presa de decisions.


Ajuntament de Blanes
El consistori blanenc va ser un dels cinc ajuntaments d’arreu de Catalunya que, ara fa uns mesos, va aprovar una moció en sessió plenària que promovia la creació d’aquest registre a nivell municipal. Ara bé, Blanes, igual que la resta d’ajuntaments que tenien la intenció de tirar-ho endavant, ha hagut de fer marxa enrere i revocar la moció. Això és perquè la Generalitat de Catalunya, que fins ara no havia desplegat el registre, finalment l’ha endegat i cal que el procediment que es segueix per inscriure’s sigui universal.


Oficina de l'AMIC
Per tant, ara que ja és operatiu, l’Ajuntament de Blanes ha creat un enllaç accessible des de la plana principal del seu web oficial que vincula directament al corresponent Registre del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya: https://www.seu-e.cat/web/blanes/govern-obert-i-transparencia/participacio/registre-de-grups-d-interes

Registre de Grups d’Interès: objectius, drets i obligacions

L’objectiu del registre és inscriure i donar a conèixer els grups d’interès i les seves respectives activitats d’influència. La inscripció es pot fer telemàticament, és pública, gratuïta i, alhora, permet consultar els grups d’interès inscrits i les dades que hi constin. Si es creu convenient, es pot actualitzar, modificar o cancel·lar les dades inscrites. També inclou mecanismes de control i supervisió dels grups d’interès, així com de les dades inscrites.

Entre els seus drets s’hi inclou presentar-se davant dels càrrecs, autoritats i treballadors públics, membres electes o diputats; formar part de llistats de correu per rebre alertes sobre matèries del seu interès, i constar la seva contribució en les consultes públiques en qualitat de grups d’interès, entre d’altres. Els alts càrrecs només poden rebre els grups d’interès que estiguin inscrits o en procés d’estar-ho al registre.


Pel que fa a les seves obligacions, s’ha d’acceptar que la informació facilitada a l’hora de registrar-se sigui pública, actualitzar periòdicament la informació declarada, complir el codi de conducta i acceptar l’aplicació del règim de control i fiscalització previst. El Registre de Grups d’Interès el gestiona el Departament de Justícia de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat.

Codi de Conducta comú i Avantatges dels Grups d’Interès

Entre d’altres regles, cal que els Grups d’Interès actuïn de forma transparent i no incitin a infringir la llei o els codis de conducta. Han d’informar les autoritats, els càrrecs i treballadors públics amb qui es relacionin que estan actuant com a grup d’interès inscrit, i fer-ho amb integritat i honestedat, sense generar conflictes d’interessos.

No poden influir en la presa de decisions ni obtenir informació de manera deshonesta o amb comportaments inapropiats, i han de comprometre’s a no difondre informació confidencial. Respecte els avantatges que tenen els grups d’interès, cal destacar que el fet d’estar inscrits al registre els confereix un major prestigi i contribueixen a la qualitat democràtica del país.


De cara als servidors públics, quan hagin de tractar amb els grups d’interès tindran la garantia que s’hi poden establir relacions i contactes legítims, adequats i en un marc de transparència, donant-los una major confiança i tranquil·litat. Per últim, de cara a la societat, l’existència del registre i la informació que difon permeten al conjunt de ciutadans conèixer les relacions que s’estableixen entre les institucions públiques i els grups d’interès.

Actualment hi ha un total de 2149 Grups d’Interès inscrits, així com 114 sol·licituds d’inscripció. L’enllaç directe amb la informació que dóna el Departament de Justícia sobre aquest tema és http://justicia.gencat.cat/ca/ambits/grups_interes/
Data de realització: 06/27/2017 | Data de la darrera actualització: 06/27/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300