Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El CRAM retorna a la mar de Blanes una tortuga que va ser rescatada per un pescador de la vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/03/2017 03:46:19 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El CRAM retorna a la mar de Blanes una tortuga que va ser rescatada per un pescador de la vila

L’alliberament s’ha fet avui al migdia, i ha congregat nombrosos curiosos a la platja de S’Abanell, on ha tingut lloc l’operatiu encapçalat per tècnics de la Fundació CRAM

Avui al migdia han retornar al seu medi natural a la platja de S’Abanell de Blanes una tortuga marina que fa mig any va ser rescatada per un pescador del municipi. L’animal va quedar enganxat accidentalment a les xarxes de pesca, i va ser el mateix pescador qui va donar l’avís perquè s’activés la recuperació a través de la Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins. Paral·lelament, l’empresa naviliera Transmediterrania ha cobert les despeses de la seva rehabilitació i ha pagat el transmissor de seguiment via satèl·lit que se li ha instal·lat per conèixer i seguir durant uns mesos la seva ruta i migracions.


La tortuga, de 9 quilos de pes i que compta amb 5-6 anys d’edat, és un exemplar de tortuga babaua (Caretta, caretta), i està en perill d’extinció. Batejada amb el nom de Wonder, la ràpida actuació del pescador de Blanes que la va trobar, donant avís al 112 per activar el protocol de rescat en tractar-se d’una captura accidental, va permetre que els veterinaris del CRAM, a instàncies de la Generalitat de Catalunya, es poguessin dirigir ràpidament al port per traslladar la Wonder al centre de recuperació i valorar el seu estat de salut.

Retorn a la mar a càrrec de l’alcalde i el regidor de Medi Ambient

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Medi Ambient, Juanjo Navarro, i un representant de l’empresa Transmediterrania –amb la supervisió de tècnics i biòlegs del CRAM-, s’han encarregat de traslladar la tortuga des de la platja fins arran de mar. La Wonder no ha necessitat massa més reclam que veure l’aigua per endinsar-s’hi ràpidament.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, el regidor de Medi Ambient,
Juanjo Navarro, i un representant de l'empresa Transmediterrania
Tot l’operatiu ha estat seguit amb gran interès per un gran nombre de banyistes que han immortalitzat el moment en fotografies i vídeos a través dels seus dispositius mòbils. L’operatiu ha comptat amb el suport d’efectius dels Agents Rurals de la Generalitat, així com de la Policia Local de Blanes i del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Protecció Civil.

Seguiment via satèl·lit de la tortuga Wonder

El dispositiu que se li ha acoblat a la closca de l’animal –enganxat amb resina i escuma- farà un seguiment via satèl·lit i pesa uns 30 grams. Du incorporats diversos sensors que mesuren temperatures, lluminositat, profunditat, localització, etc. La bateria que alimenta l’aparell compta amb una autonomia de prop de 600 dies, i permetrà que els científics puguin conèixer la seva ruta i augmentar el coneixement d’una espècie que està en perill d’extinció.


Segons han explicat els tècnics i biòlegs de la Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins, el dispositiu acabarà caient de la closca, perquè a mesura que l’animal creixi se li anirà desenganxant. El CRAM és una entitat privada sense ànim de lucre que treballa per conservar el medi marí i les seves espècies amenaçades, com ara cetacis, tortugues i aus marines. Des que va començar a assistir tortugues l’any 1994, el CRAM n’ha recuperat i alliberat més de 500 que han pogut sobreviure.
Data de realització: 07/03/2017 | Data de la darrera actualització: 07/03/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300