Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes s’incorpora a la Xarxa del Patrimoni Literari Català ‘Espais Escrits’ amb la Ruta Joaquim Ruyra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/07/2017 09:36:18 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes s’incorpora a la Xarxa del Patrimoni Literari Català ‘Espais Escrits’ amb la Ruta Joaquim Ruyra

Amb motiu del 15è aniversari de la Tertúlia Literària ‘Lletres i Mots’ de la Biblioteca Comarcal de Blanes, s’ha presentat la inclusió d’aquesta ruta dissenyada per la blanenca Joana Muñoz

Aquesta setmana Blanes ha passat a formar part de la Xarxa del Patrimoni Català ‘Espais Escrits’, a través de la Ruta Literària Joaquim Ruyra elaborada per la blanenca Joana Muñoz. El vespre d’ahir dijous es va donar a conèixer aquesta novetat amb motiu de la celebració del 15è aniversari de la Tertúlia Literària ‘Lletres i Mots’. Els seus 31 membres es reuneixen un cop per setmana, i durant aquests 15 anys han llegit i comentat 180 llibres i temàtiques, una per cada mes.


Membres de la Tertúlia Literària "Lletres i Mots"
La Ruta Ruyra es va presentar fa dos anys, i enguany s’ha aprofitat l’avinentesa del 15è aniversari de la Tertúlia Literària per incloure-la al Mapa Literari Català www.mapaliterari.cat/ca. La primera trobada dels integrants de la tertúlia literària es va fer el juliol de l’any 2002 amb la lectura de ‘Les coses benignes”, de Joaquim Ruyra. Per això, des de la Biblioteca Comarcal s’ha volgut aprofitar l’ocasió per obrir al món l’obra d’aquest autor blanenc.


La mateixa creadora de la ruta, Joana Muñoz, es va encarregar de presentar-la ahir de nou a tots els assistents, precedida per la breu introducció que va fer la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró. La vetllada es va completar amb l’espectacle Llibràlegs, amb Meritxell Yanes i Cristina Cervià, de Tramoia Cultura i Mentidera Teatre, el lliurament d’un obsequi de record a tots els membres de la tertúlia, així com una fotografia de grup per immortalitzar l’ocasió.Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català

La Xarxa del Patrimoni Literari Català ‘Espais Escrits’ es va gestar durant la dècada dels anys 90, en el marc de les trobades de l’associació de fundacions i cases d’escriptors de l’estat espanyol, on un grup de cases catalanes van constatar l’escassa difusió dels literats catalans. Això va fer que el grup plantegés a la Institució de les Lletres Catalanes la necessitat de crear una eina de comunicació que posés en relació els diversos centre de Patrimoni Literari Català i que els difongués tant al gran públic com als estudiosos.


Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal, i Joana Muñoz,
creadora de l'Itinerari Liteari Joaquim Ruyra
El procés va ser molt lent, però finalment el 23 d’abril de 2002 es va presentar al Palau Marc de Barcelona el Directori de Cases, Museus i Arxius d’escriptors en llengua catalana. El directori va ser el primer pas per localitzar els arxius i dels escriptors, ubicar-los geogràficament i tenir les dades de contacte amb l’objectiu que més endavant s’introduïssin altres informacions com els catàlegs dels fons, les rutes literàries, les activitats, etc.


Actualment és una associació privada sense ànim de lucre, amb l’objectiu d’articular els projectes de custòdia, recerca i difusió del llegat tangible i intangible dels escriptors de la literatura catalana. La seva voluntat és cartografiar el patrimoni literari català a través de les institucions que el vetllen i en promouen la lectura i els estudis.

Ruta Literària Joaquim Ruyra: Quan el Paisatge es fa Literatura

Si hi ha una ruta literària que s’adeqüi perfectament als objectius de la xarxa ‘Espais Escrits’ aquesta és, sense cap mena de dubte, la que va dissenyar la jove blanenca Joana Muñoz Mora, presentada justament a la Biblioteca Comarcal el març de l’any 2015. La ruta la va realitzar com a treball de recerca de grau de la carrera d’Humanitats, i es presenta amb el títol complementari Quan el Paisatge es fa Literatura. Aquell mateix any, 200 estudiants de batxillerat de Blanes de 16 a 18 anys van ser els primers en seguir l’itinerari ruyrià després d’una presentació multitudinària al Teatre de Blanes.


Joana Muñoz explica en l’encapçalament del seu treball: “He nascut i he viscut tota la vida a Blanes, conec les seves cales, els seus boscos i els seus carrers, però no coneixia la manera en què Joaquim Ruyra els va descriure”. Després que a la carrera d’humanitats, a l’assignatura de literatura catalana, les narracions de l’autor van ser textos obligatoris, a mesura que va anar llegint se’n va adonar del lligam que existia entre l’escriptor i Blanes. Això la va motivar a seguir descobrint nous llocs de la vila a partir de les aventures dels personatges.

Un itinerari singular, per mar i terra

L’itinerari dissenyat per l’autora blanenca té la singularitat de comptar amb una part terrestre i una altra de marítima. La idea de fer-ho així no és tan sols perquè Joana Muñoz coneix molt bé aquest element al ser besnéta del darrer mestre d’aixa de Blanes, ja que pertany a la família de l’Esteveta. Les descripcions de Joaquim Ruyra les va escriure des del mar mirant cap a terra, i per això va creure molt adient que la ruta també reflectís aquesta singularitat.


Joana Muñoz fent el guiatge d'una de les Rutes Literàries
que va fer amb estudiants de Blanes l'any 2015
Onze indrets composen l’itinerari que comença al mar: el Port, Santa Cristina, S’Agulla, Sa Forcanera i Santa Anna. A partir d’aquí, la sisena aturada ja és a terra: el monument a l’escriptor del Passeig de la Mestrança, l’Ermita de l’Esperança, la casa del Carrer Ample de Blanes on va viure l’escriptor, el Passeig de Mar, el barri pescador de S’Auguer, i finalitza a l’emblemàtica Roca de Sa Palomera.


Ruta Literària setembre 2015
D’altra banda, el setembre del 2015 la ciutat de Blanes es va bolcar en la celebració de diversos actes dedicats a l’escriptor coincidint amb la presentació del llibre Joaquim Ruyra i els caputxins. Un d’aquests actes va consistir en fer la ruta dissenyada per Joana Muñoz, aquesta vegada de manera completa, per mar i terra, embarcant-se al creuer La Judriola.
Data de realització: 07/07/2017 | Data de la darrera actualització: 07/07/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300