Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Jornada central de la Festa Major amb la festivitat de la patrona, Santa Anna


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 07/26/2017 05:14:17 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLJornada central de la Festa Major amb la festivitat de la patrona, Santa Anna

Avui al matí s'ha fet la tradicional sortida de la comitiva oficial, la missa en honor a Santa Anna, el Ball de Morratxes i Sardanes

Blanes viu aquest dimecres la jornada més destacada de la Festa Major amb la celebració de la festivitat de Santa Anna, patrona del municipi. Avui al matí s’ha viscut la primera part de la jornada més especial de tot el cicle festiu, ja que és quan se celebren els actes més tradicionals. Un dels més històrics que enllacen amb el més pur estil popular és el què han protagonitzat a quarts de 12 del migdia els representants polítics municipals.


Sortida de la comitiva oficial - Fotografies: Joaquim Llorens
Es tracta de la sortida de la comitiva oficial que es fa des de porta de l’Ajuntament de Blanes fins arribar a l’Església Santa Maria. Tal com marca la tradició, la cercavila l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que avui portava la característica vara de batlle a les mans en ocasió de la festa central a la patrona.

L’acompanyaven els membres de l’equip de govern, regidors i regidores de l’Ajuntament i representants de les forces de seguretat que operen al municipi. La comitiva anava precedida per la música que interpretaven els membres de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle, així com pels balls dels dos gegants de la vila, en Gastó i na Caterina, portats pels membres de la Colla Gegantera.


La cercavila ha finalitzat el recorregut a l’Església Santa Maria, on s’ha fet un ofici solemne concelebrat en honor a la patrona. Després, un cop acabada la missa, la comitiva ha tornat a refer el camí a la inversa fins el lloc de partida: l’Ajuntament de Blanes.

Ball de Morratxes amb l’Esbart Joaquim Ruyra

Una gentada cada cop més nombrosa s’ha estat esperant la tornada de la comitiva perquè comencés el següent ingredient destacat amb què compta des de fa temps el dia de Santa Anna. L’Esbart Joaquim Ruyra ha interpretat el tradicional Ball de Morratxes acompanyat per la música en directe de la cobla La Principal d’Amsterdam.


Aquesta dansa compta amb una història que es remunta a l’època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria.

Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar. Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils. El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle vint va deixar de fer-se.


Amb la intenció de recuperar els trets identitaris blanencs perduts en el temps, l’any 2003 es va tornar a recuperar aquesta tradició 100% blanenca. S’ha seguit mantenint des de llavors, i cada any s’espera amb més expectació per la vistositat i la música que acompanya les evolucions dels dansaires.

Fa sis anys s’hi va incorporar una novetat que s’ha mantingut des de llavors. Un cop finalitza l’execució del ball, els espectadors també poden provar de fer un tram del Ball de Morratxes. Ajudats per membres de l’esbart, el públic no s’ha fet de pregar i ha ballat durant una estona.

Sardanes i actuacions de l’Orquestra Selvatana

La invitació a dansar l’han acceptat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores, així com el públic que omplia el passeig on també s’han ballat sardanes a càrrec de La Principal d’Amsterdam. L’animació i la gatzara han tancat una primera part de la jornada que seguirà a la tarda amb un concert amb L’Orquestra Selvatana.


Aquesta nit de dimecres la formació musical de Cassà protagonitzarà un esperat ball de nit que promet complaure tots als qui els agrada aquest tipus de música. Tal com els agrada auto-definir-se, l’Orquestra Selvatana no pot faltar en una festa major de prestigi, ja que ofereix un ample ventall de possibilitats musicals i d’espectacle que van des del concert clàssic fins al ball de gala.



Data de realització: 07/26/2017 | Data de la darrera actualització: 07/26/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300