Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes recull 30’410 Kg de petites deixalles i material pirotècnic a la 1a Neteja del Fons Marí després del concurs de focs


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/02/2017 01:30:19 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes recull 30’410 Kg de petites deixalles i material pirotècnic a la 1a Neteja del Fons Marí després del concurs de focs

Una trentena de bussejadors i voluntaris han participat en l’experiència que es farà cada any per preservar el medi ambient i l’entorn de Sa Palomera, des d’on es llencen els focs

El matí d’aquest dimecres ha tingut lloc a la platja de l’entorn de la Roca de Sa Palomera la primera neteja del fons marí, una experiència que a partir d’ara es farà amb caràcter anual. L’objectiu és continuar treballant en la preservació del medi ambient en general, i en especial d’aquest racó de Blanes des d’on es llencen els focs d’artifici, un dels indrets més visitats del municipi no tan sols per la seva bellesa natural, sinó també perquè és aquí on comença el territori de la Costa Brava.


Precisament el 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici d’aquest 2017 ja ha inclòs entre les seves principals novetats la utilització de material biodegradable pels efectes que exploten a la mar, els anomenats focs aquàtics. Seguint en aquesta mateixa línia, avui s’ha fet la neteja del fons marí després que al llarg dels darrers anys se n’havien encarregat entitats mediambientals.

Una trentena de voluntaris i voluntàries han participat en la neteja

L’activitat d’avui dimecres l’han coorganitzat el Servei de Residus i Neteja de l’Ajuntament de Blanes i la ONG internacional Sea Shepherd, comptant amb l’indispensable suport del Club d’Escafandrisme Mola Mola i del Centre de Busseig Blanes SUB. Han participat una trentena de persones: bussejadors i bussejadores que s’han capbussat a la recerca de residus subaquàtics, així com voluntaris i voluntàries que els han ajudat en la tasca de transportar el material recollit i en classificar-lo.


Totes les persones han treballat com a voluntaris i voluntàries per contribuir a netejar el fons marí. L’objectiu prioritari no tan sols ha estat recollir el material que ha quedat dipositat al mar després dels cinc dies del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, sinó també conscienciar i sensibilitzar la ciutadania que el mar no és una immensa paperera on llençar-hi de tot. L’ús indegut d’aquest patrimoni universal fa que arribin a la mar residus que no són gens biodegradables.


Durant la primera part de la jornada els bussejadors i bussejadores s’han capbussat per fer la neteja i posteriorment les deixalles s’han anat traslladant a la platja per destriar-lo. A mesura que s’anava acumulant el material, també s’anava classificant i destriant perquè posteriorment es pogués traslladar a la Deixalleria Municipal per al seu posterior reciclatge.

Segons el tinent d’alcalde d’Enginyeria i Medi Ambient, Juanjo Navarro, l’experiència que s’ha fet avui ha servit per tancar un cicle: “Ha estat una manera prou simbòlica de cloure el cicle del concurs de focs. Primer amb la novetat que el material utilitzat en els focs aquàtics ha estat biodegradable, i ara amb aquesta neteja que hem pogut fer amb l’ajut dels voluntaris i voluntàries”. Juanjo Navarro també ha remarcat: “És un orgull comprovar que hi ha tanta gent conscienciada pel medi ambient, però alhora des de l’Ajuntament també tenim clar que hem de seguir picant pedra”.


Per la seva banda Txell Pérez, coordinadora a Catalunya de Sea Shepherd, també ha coincidit en valorar l’experiència de manera molt positiva: “Ha estat una bona oportunitat per poder informar sobre les activitats de caràcter mediambiental que també fem a la nostra entitat”. També ha remarcat un altre aspecte important: “Com a bussejadora us puc dir que cal que fem un crit d’atenció respecte les compreses, els cotonets per a les orelles, i les tovalloletes que la gent tira pel lavabo. Haurien de tenir més clar que tot això acaba a la nostra cadena alimentària després que la fauna marina ho confon amb menjar”.


Respecte els residus del concurs de focs, la coordinadora a Catalunya de la ONG, que també és membre del Club d’Escafandrisme Mola Mola, ha explicat que s’ha notat força que enguany el material és biodegradable. En relació a anteriors ocasions en què Txell Pérez i la resta de submarinistes havien participat en neteges subaquàtiques en aquest mateix indret han pogut comprovar que les carcasses i els efectes pirotècnics estaven esmicolats.

30’410 Kg de material recollit en la neteja

En total, s’han recollit 30’410 kg de petits residus, majoritàriament plàstics seguits per objectes de paper o cartró, llaunes i diferents metalls, tovalloletes d’un sol ús i altres productes que ben poc tenen a veure ni amb el concurs de focs ni amb els típics objectes que es poden trobar en una platja. Des de l’organització s’ha valorat molt positivament la feina feta, sobretot perquè avui al haver temporal la mar estava molt remoguda i dificultava força la visibilitat sota el mar. Malgrat aquesta circumstància, com sol passar en aquest tipus d’activitats bussejadors i voluntaris s’han sorprès per la gran varietat de material insòlit que s’amaga al fons marí.


Un dels submarinistes voluntaris amb el passaport rescatat del mar
Si dos dels clàssics solen ser els carrets d’alumini per fer la compra als supermercats i les urnes funeràries, un altre animal marí inanimat prou comú són les bateries d’embarcacions, ploms de pescar, ombrel·les per anar a la platja o fins i tot pneumàtics i trossos de vaixells. Avui l’objecte més estrambòtic que s’ha rescatat del fons del mar ha estat el passaport d’un jove holandès que s’ha endut un dels bussejadors que treballa com a Mosso d’Esquadra per fer-lo arribar al seu propietari.


L’activitat s’ha completat amb una paradeta informativa que s’ha instal·lat sota una carpa, a l’entrada d’accés a la platja on també hi havia els recipients on s’ha anat dipositant i destriant el material recollit. Val a dir que un altre tipus de classificació de material han estat els animalons que s’amaguen dins del material, que també es rescaten i es tornen a la mar a través d’un recipient amb aigua.
Data de realització: 08/02/2017 | Data de la darrera actualització: 08/02/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300