Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les noies del “Club de Lectura Fàcil” per a persones amb discapacitats celebren la clausura del primer any


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/04/2017 11:46:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BibliotecaLes noies del “Club de Lectura Fàcil” per a persones amb discapacitats celebren la clausura del primer any

Formen part del projecte “Biblioteques Inclusives” de Blanes, que integra persones amb discapacitats físiques o intel·lectuals, i durant el curs han participat en un club de lectura adaptada

Si hi ha alguna cosa que no se li pot retreure a la Biblioteca Comarcal de Blanes és que no faci activitats i projectes. Un dels més recents ha finalitzat ara, coincidint amb l’arribada del mes d’agost, però es reprendrà puntualment d’aquí a poc més d’un mes, el 18 de setembre. Es tracta d’una activitat inclosa al projecte “Biblioteques Inclusives”, un treball que es fa des de les biblioteques per integrar persones amb discapacitats físiques o intel·lectuals.


Participants al 'Club de Lectura Fàcil' amb personal de la
Biblioteca Comarcal i de la gelateria col·laboradora
Formant part d’aquest programa, l’any passat es va posar en marxa el “Club de Lectura Fàcil”, que ha comptat amb sis noies de la Fundació Aspronis, que dóna servei i atenció a persones amb discapacitats intel·lectuals, especialment a joves i adults a qui ajuda en la seva inserció laboral. Un cop al mes, s’han anat trobant per participar en el “Club de Lectura Fàcil”, una batejat específicament com “Els dilluns llegim”. Al llarg del curs 2016-2017 que ha finalitzat ara, han fet tertúlia i han comentat els aspectes que més els cridava l’atenció del llibre que s’estaven llegint, com se sol fer a tots els clubs de lectura.


La diferència està en què es tractava de llibres de lectura fàcil, resums d’obres prou conegudes que elabora una empresa especialitzada, pensant especialment en aquest tipus de lectors a qui van adreçats principalment. Així, durant aquest primer curs n’han llegit tres de prou coneguts, que formen part de la literatura universal: “Romero y Julieta”, “El fantasma de Canterville” i “El Libro de la Selva”. Estan escrits en castellà i, tot i que es tracta de resums, no perden l’essència de l’original per complir l’objectiu que en definitiva té la immensa majoria dels projectes que s’impulsen a la Biblioteca Comarcal de Blanes: que totes les persones llegeixin, facin consum cultural de manera gratuïta.

Celebració del final de curs amb un gelat terrorífic

Per celebrar l’acabament d’aquesta primera experiència, des de la Biblioteca Comarcal es va contactar amb un establiment de Blanes que sol col·laborar amb el servei cultural, la Gelateria Giotto. En Joan i l’Helena es van encarregar d’anar servint terrines del gelat confeccionat especialment per a la ocasió, un gust terrorífic inspirat en l’ambientació de terror i literatura fantàstica amb què aquests mesos d’estiu decoren dues de les sales de la biblioteca –la infantil i la dels joves-, seguint la temàtica titulada “Hotel Biblioteca: Vacances de por”.


L'Helena i en Joan mostrant el gelat "terrorífic"
Les sis noies van aprofitar per recordar com ha estat aquesta experiència en què han participat per primera vegada, tot esperant que es reprengui de nou d’aquí a unes setmanes, ja que tal com van explicar s’ho han passat molt bé compartint i debatent les narracions. El gelat que van estar degustant serà el mateix que podran tastar i gaudir els nens i nenes que estan participant aquests dies a una activitat estiuenca, les “Bibliovacances”, com obsequi final juntament amb un llibre.

Altres usuaris del projecte “Biblioteques Inclusives”

La directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró, s’ha mostrat molt satisfeta del resultat obtingut en aquesta primera vegada en què s’ha posat en marxa l’experiència, sobretot per la bona resposta obtinguda de les sis primeres lectores. D’altra banda, ha recordat que es tracta d’un programa iniciat tot just a finals de l’any passat, i que s’inscriu en d’altres activitats que també es fan en aquesta mateixa línia dins el projecte “Biblioteques Inclusives”.

D’aquesta manera, en aquest servei cultural hi ha ordenadors adaptats perquè els utilitzin persones cegues, així com audiollibres. Una altra experiència ha estat poder comptar amb un noi de Blanes amb síndrome de Down que ha fet les pràctiques dels seus estudis d’ajudant de biblioteques durant dos mesos. Es tracta d’una titulació atorgada per un centre especial d’ensenyament, i tant el jove com les treballadores de la Biblioteca Comarcal de Blanes han gaudit molt de l’experiència, sobretot per l’entusiasme esmerçat per l’aprenent.


Per últim, Gemma Ciuró recorda que sempre que les circumstàncies s’adapten s’adrecen a la Fundació Aspronis per refermar els vincles que ja els uneixen. Així, quan han de fer obsequis molt especials, recorren al variat material que es fan als seus tallers, on fins i tot es personalitzen. Un exemple molt recent són les llibretes per prendre notes amb què es van obsequiar als membres de la tertúlia literària “Dijous de Lletres i Mots” amb motiu del 15è aniversari celebrat fa unes setmanes.

D’altra banda, quan han de procedir a la destrucció de material que prové de donacions i cessions, però que no està en condicions per ser inclòs al catàleg, també es demanen els serveis d’Aspronis. Els seus treballadors van fins la Biblioteca Comarcal, ho recullen i després s’encarreguen de destruir-ho i reciclar-ho.Data de realització: 08/04/2017 | Data de la darrera actualització: 08/04/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300