Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes potencia una Ruta de Personatges Il·lustres com atractiu turístic cultural


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/23/2017 11:48:36 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes potencia una Ruta de Personatges Il·lustres com atractiu turístic cultural

S’han instal·lat 14 plaques al Cementiri Municipal per senyalitzar personalitats de diferents àmbits que hi reposen, i de cara a Tots Sants està previst que es faci una Visita Guiada

Blanes disposa des d’aquest dimecres amb una Ruta de Personatges Il·lustres, un atractiu turístic cultural que darrerament ha esdevingut en una nova alternativa en diverses localitats europees. A Blanes s’han senyalitzat 14 tombes i panteons amb sengles plaques per facilitar el seguiment de la ruta.


Preparatius previs instal·lació plafó informatiu
Per això, s’ha confeccionat una placa que s’ha instal·lat a l’entrada del cementiri amb un plànol de situació i el llistat dels personatges il·lustres. El plafó informatiu inclou una breu explicació històrica en 4 idiomes -català, castellà, anglès i francès- completat amb una relació dels noms.

Efectius de les Brigades Municipals de l’Ajuntament de Blanes han instal·lat les plaques individuals avui al matí, així com el plafó amb informació genèrica i el mapa de situació. D’altra banda, de cara al proper mes d’octubre està previst que es faci una primera Visita Guiada, coincidint amb la festivitat de Tots Sants.

Turisme de Cementiris, una alternativa als atractius convencionals

La idea de posar en marxa aquesta ruta la va suggerir l’Arxiu Municipal de Blanes i aviat la va recolzar el responsable de la ponència tècnica d’activitats i del cementiri municipal, Salvador Tordera. Ara, després d’haver treballat quin llistat de persones es volia incloure de manera definitiva a la ruta, s’han instal·lat les plaques al costat de cada tomba, amb un codi QR que enllaça amb la informació penjada a la web.


Instal·lació Senyalització al Panteó de Joaquim Ruyra
A l’hora de confeccionar la relació de noms, des de l’arxiu s’han considerat alguns paràmetres, com per exemple que apareguin en el nomenclàtor municipal. Això vol dir que aquests personatges donen nom a algun carrer, equipament o escultura pública a Blanes. Un altre aspecte que s’ha tingut en compte és la projecció pública a través de la seva pertinença al món de la cultura i les arts: literatura, pintura, arts escèniques, etc.

Per últim, abans de donar per definitiu el llistat, s’ha parlat amb cada família per consensuar la seva inclusió. El tipus de placa triada per identificar les personalitats està confeccionada amb un material i disseny similars als que ja s’han instal·lat els darrers mesos a Blanes, i que formen part de les rutes Patrimonial i de les Ermites.

Joaquim Ruyra, Carl Faust i els beats Sebastià Llorens i Jaume Puig

Del total de 14 personalitats que formen la ruta, tres d’elles disposen d’un panteó propi: l’escriptor Joaquim Ruyra (1858-1939); el fundador del Jardí Botànic Marimurtra, Carl Faust (1874-1952) i el metge Xavier Brunet (1897-1977). Altres personatges són l’escriptor Joan Ribas i Carreras (1875-1913); el cantant Esteban – Esteve Baltrons (1936-2013); el dibuixant Joan G. Junceda (1881-1948); i l’escriptor, poeta, assagista, historiador folklorista i catalanista Josep Cortils i Vieta.


També s’hi ha inclòs l’activista cultural Benet Ribas (1908-1997); la pintora Maria Teresa Bedós (1906-1988); el poeta i autor de l’obra Pastors i Misteris –coneguda a la vila com Els Pastorets de Blanes-, Pere Puig i Llensa (1907-2002); el pintor Joan Padern (1924-2016) i el mestre Napoleó Soliva (1907-1991). Per últim, el llistat també inclou les tombes dels beats Sebastià Llorens (1910-1936) i Jaume Puig (1902-1936).

Els Cementiris de Blanes

L’actual cementiri de Blanes data de mitjans del segle XIX, quan una epidèmia de còlera va causar grans pèrdues humanes entre la població. L’Ajuntament va comprar un terreny situat a l’anomenat Sector de les Ànimes, que podria haver estat una zona de necròpolis en temps de la Blanda romana. Allunyat del nucli urbà, el cementiri està situat entre els actuals barris de Mas Enlaire, Mas Moixa i El Control-Horta de la Perla.


Personatges Il·lustresÀmbit més destacat
Joan Ribas Carreras (1875-1913)Escriptor
Esteban; Esteve Baltrons Roura (1936-2013)Cantant i Showman
Joaquim Ruyra i Oms (1858-1939)Escriptor
Carl Faust (1874-1952)Mecenes i creador Jardí Botànic Marimurtra
Josep Cortils i Vieta (1839-1898)Escriptor, folklorista i catalanista
Joan G. Junceda Supervia (1881-1948)Dibuixant
Benet Ribas Fugarolas (1908-1997)Activista Cultural
M. Teresa Bedós García-Ciaño (1906-1988)Pintora
Joan Padern Faig (1924-2016)Pintor
Sebastià Llorens Telarroja (1910-1936)Beat
Jaume Puig Mirosa (1902-1936)Beat
Xavier Brunet Casellas (1897-1977)Metge
Napoleó Soliva Moner (1907-1991)Mestre

Turisme de Cementiris, actualment a l’alça

Durant els darrers anys ha anat in crescendo el nombre de ciutats on els cementiris han esdevingut en una forta atracció turística. Europa ha estat la pionera en potenciar aquesta nova tendència, organitzant visites guiades. Des de fa nou anys, hi ha una Ruta Europea de Cementiris, amb l’objectiu de destacar els més interessants per visitar. Actualment està formada per 63 recintes localitzats en 50 ciutats de 20 poblacions del vell continent.


L’Associació Europea de Cementiris Singulars (ASCE), tria tots aquells que poden ser inclosos en aquesta ruta. Barcelona va ser la primera ciutat de l’estat espanyol a incorporar-s’hi amb els cementiris de Montjuïc i Poblenou, que ja organitzaven visites turístiques des del 2004. L’any 2001 es van comptabilitzar 1.500 persones a les visites guiades als cementiris barcelonins, i en canvi 15 anys més tard la xifra ja s’havia multiplicat, creixent fins a les 18.000 persones.

Si bé el cementiri de Blanes no reuneix les característiques monumentals per ser inclòs a la Ruta Europea de Cementiris, en canvi sí que hi ha enterrats personatges il·lustres, que transcendeixen a l’interès local que puguin tenir pels veïns i veïnes del municipi. Són persones que, més enllà de l’estimació que s’hi sent pel seu lligam amb Blanes, es distingeixen pel seu valor històric i cultural.
Data de realització: 08/23/2017 | Data de la darrera actualització: 08/24/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300