Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inaugura el ‘Projecte Generacions’, una mostra amb 26 fotografies d’homes i dones de més de 105 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/08/2017 07:30:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes inaugura el ‘Projecte Generacions’, una mostra amb 26 fotografies d’homes i dones de més de 105 anys

És obra del fotògraf novaiorquès Charles Ragsdale, i entre els seus protagonistes s’hi inclou el blanenc Joaquim Illas, en ‘Falet’, que ja ha superat els 108 anys de vida

Aquesta tarda s’ha inaugurat a la Sala Casa Oms l’exposició Projecte Generacions, un treball molt personal del fotògraf Charles Ragsdale que recull retrats de 26 homes i dones d’arreu de l’estat espanyol que han superat els 105 anys de vida. Les fotografies els mostren al costat dels seus descendents més joves, per remarcar d’aquesta manera l’important paper que ha desenvolupat la gent gran en la construcció del futur de les noves generacions.


Inauguració de l'exposició "Projecte Generacions"
La inauguració l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el primer tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas. També han participat altres regidors i regidores de l’Ajuntament; el cap i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Tony Reyes i Aitor Roger; així com el protagonista d’una de les fotografies de l’exposició, el veí de Blanes més longeu, Joaquim Illas -conegut com en ‘Falet’-, amb més de 108 anys.


Joaquim Illas amb la seva néta, Jana
Una altra convidada molt especial ha estat Maria Tocabens Martí, una veïna de Blanes que tot just el passat mes de juliol va complir 100 anys de vida. A tots dos avis centenaris els han acompanyat les respectives famílies i amics, en especial la Jana, la besnéta de Joaquim Illas, ja que tots dos són els protagonistes de la fotografia recollida en la mostra.


El primer tinent d'alcalde d'Arxiu i Cultura, Quim Torrecillas,
llegeix la carta de l'autor de l'exposició, Charles Ragsdale
La inauguració havia de comptar amb l’artífex del Projecte Generacions, Charles Ragsdale, qui ha excusat la seva presència per motius de salut. Malgrat la seva absència, ha volgut ser present d’alguna manera en l’acte d’aquesta tarda a través d’una carta on destacava en especial la dignitat, intel·ligència i força vital de Joaquim Illas. S’hi ha referit afirmant que, de totes les persones a qui va fotografiar, és l’únic que el va impressionar d’una manera rotunda.

Una mirada al passat a través de l’experiència de 26 homes i dones

A data de l’any 2017, arreu de l’estat espanyol hi ha 248 homes i dones que tenen més de 105 anys. Durant el 2016 Charles Ragsdale es va dedicar a recórrer la península per recollir en imatges 26 avis i àvies que han estat protagonistes de la història durant el segle XX, i que assisteixen ara com a privilegiats espectadors dels inicis del segle XXI.

Tal com explica el mateix autor del Projecte Generacions, està clar que entre els factors que han contribuït a determinar la seva longevitat s’hi troba principalment la seva genètica, però cal afegir-hi una genuïna filosofia de vida de la qual cal aprendre’n. Totes aquestes persones han viscut conflictes bèl·lics dins i fora de les nostres fronteres, i han experimentat des de la revolució dels transports i les comunicacions fins les innovacions tècniques en tots els camps.


Maria Tocabens, de 100 anys, i Joaquim Illas, de 108 anys
Avenços que ara ens són tant quotidians com els bolígrafs o la televisió, les van viure amb l’expectació amb què ara assistim a l’escalada sense fi de l’esclat de les telecomunicacions i les xarxes socials. Un altre avenç ha estat la medicina, que precisament ha propiciat l’augment de l’expectativa de vida sobretot arran de la dècada dels anys 80. L’any passat hi havia gairebé 14.500 persones arreu de l’estat espanyol que havien arribat als 100 anys.

Un projecte molt personal del fotògraf Charles Ragsdale

Nascut a Nova York, Charles Ragsdale és llicenciat en Estudis Internacionals i Filologia Hispànica per la Universitat de Chicago, i Màster en Relacions Internacionals i Econòmica per la Universitat de Johns Hopkins de Washington D.C. en l’especialització d’Estudis Llatinoamericans. Des de fa més de 15 anys ha combinat els seus estudis amb la fotografia fins a fer-se professional en aquest camp.


L'alcalde, regidors i regidores, membres de l'Arxiu Municipal,
i dos dels veïns de Blanes més longeus, Maria Tocabens i Joaquim Illas
El curs 2000-2001 va fer un intercanvi a Sevilla, ciutat on resideix actualment per perfeccionar la seva formació amb els fotògrafs Alberto Rojas i Valentín Luján, alhora que ha ingressat en l’espai independent Cobertura Photo en aquesta mateixa localitat. Abans d’emprendre el Projecte Generacions, Ragsdale ja havia realitzat un altre reportatge fotogràfic maratonià que va consistir en recórrer el continent americà de nord a sud en un viatge de 40.000 km durant 7 mesos.

Més enllà que es tracta d’una idea curiosa, l’exposició –que també està compendiada en un llibre- proposa als visitants de totes les edats reaccions i reflexions prou variades. El què sí es pot dir és que es tracta d’uns retrats emotius, on la tendresa i la captació que fa el fotògraf de l’especial relació que hi ha entre dues generacions d’una mateixa família són úniques, mostrades a més a més en imatges de gran format que permeten descobrir-hi un univers de sentiments.


Joaquim Illas, en 'Falet', amb la seva família
L’exposició Projecte Generacions es podrà visitar a la Sala Casa Oms fins el proper 30 de setembre. Els matins de dilluns a divendres d’11 a 13 h, i les tardes dels divendres i dissabtes de 17 a 20 h. En l’organització de l’exposició s’ha comptat amb la col·laboració del mateix autor, Charles Ragsdale, comptant amb el suport de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Blanes, el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat
Data de realització: 09/08/2017 | Data de la darrera actualització: 09/08/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300