Noticia publicada a la web el 09/16/2017 12:05:36 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
El ‘5è BPF - Blanes Photo Festival’ compagina enguany art fotogràfic i solidaritat
La principal novetat del BPH 2017 és una Mostra Benèfica amb fotografies de l’Índia de diversos autors, per recollir donatius per a la construcció d’un habitatge familiar a l’Índia Rural
L’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes va allotjar ahir divendres el tret de sortida de la cinquena edició del BPF, Blanes Photo Festival, que presenta diverses propostes al voltant de la imatge i la fotografia. Per cinquè any consecutiu, està organitzat pel GIF, Grup d’Imatge i Fotografia de Blanes, amb el suport de l’Ajuntament i altres institucions i entitats.
El primer tinent d'alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas,
durant la inauguració del 5è BPF La principal novetat és una Mostra Benèfica d’Exposicions Fotogràfiques per recollir fons econòmics destinats a la construcció d’un habitatge familiar permanent per a una família de l’Índia Rural en extrema pobresa, un projecte de la Fundació Vicenç Ferrer. Es tracta que els visitants adquireixin qualsevol de les fotografies exposades a canvi de fer un donatiu amb aquesta finalitat.
D'esquerra a dreta: Albert Sanz, Àngel Canosa, Quim Torrecillas i Tomàs Romero Són quatre exposicions que tenen com a nexe comú l’Índia, i inclouen documentals, treballs d’autor i reportatges. La inauguració la van encapçalar el primer tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, i el president del GIF, Tomàs Romero. Els van acompanyar altres regidors de l’Ajuntament, membres de l’entitat blanenca i els mateixos autors, que van fer una visita comentada.
Per completar l’acte es va comptar amb Dansa Bollywood amb el grup Hayat - Najma Dansa i música ‘Hang’ de Maytzo. L’extensa mostra fotogràfica que s’allotja a Casa Saladrigas es podrà visitar fins el 14 d’octubre: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i els dijous, divendres i dissabtes de 17 a 20 h.
‘India: ressò de moltes ànimes’, de Quim Botey
L’autor recorda que quan fa 16 anys va fer el seu primer viatge a l’Índia li va dir a Vicenç Ferrer que un dia faria una exposició que tractaria sobre la gent d’aquest país. Recíprocament, el missioner li va escriure una dedicatòria: “A l’estimat amic Quim, fotografies ressò de moltes ànimes”.
Empès per aquestes paraules, Quim Botey sempre ha pensat que Vicenç Ferrer li demanava fer un pas més enllà i no fes tan sols imatges de gent curiosa, vestits amb colors llampants i en un entorn exòtic. Sobretot l’estava empenyent a fer retrats que captessin les seves. Actualment, el fotògraf calellenc col·laboradora amb la Fundació Vicenç Ferrer i és un efectiu difusor d’aquest país asiàtic.
‘Índia: amar és comprendre la diferència’, de Miguel Parreño
Tal com explica l’autor d’aquesta exposició, el contacte i la proximitat amb l’ésser humà i la seva cultura fan comprendre i estimar la diferència. Per això, a través de les fotografies de Miguel Parreño hi ha un testimoniatge gràfic d’una realitat ètnica i cultural que considera condemnada a desaparèixer per la globalització mundial.
Quan va prendre el seu primer contacte amb el país, Parreño va quedar impressionat per la llum, el color i la riquesa de la seva cultura. Les obres d’aquest fotògraf han estat divulgades en prestigiades publicacions com Arte Fotográfico, Nueva Lente, Foto Journal i catàlegs de Salons de Fotografia.
‘Índia’, de Miquel Viñas, Albert Viñas, Josep Ponsa i Luis Leandro Serrano
Sota aquest títol genèric s’hi inclouen diverses instantànies d’un grup d’amics fotògrafs viatgers. Recull una petita mostra del viatge conjunt que van fer a finals del 2015 a la regió de Rajasthan i a Benarés. Destaquen els personatges, la seva vida quotidiana i costums i l’etern optimisme que es transmet al visitant a través d’un perenne somriure.
Abans d’arribar fins a Blanes, el recull fotogràfic s’ha exposat anteriorment a Molins de Rei, Sabadell i Calella amb la mateixa finalitat: el projecte de la Fundació Vicenç Ferrer. Miquel i Albert Viñas, Josep Ponsa i Luis Leandro Serrano han estat reconeguts al llarg dels anys amb diversos guardons a Catalunya i l’Estat espanyol.
‘Blanes amb l’Índia de Vicenç Ferrer’, de L.Peláez, C.López i T.Romero
El quartet d’exposicions es completa amb la col·lecció que signen Lorena Peláez, Carmen López i Tomàs Romero, de l’Associació Cultural GIF i, alhora, voluntaris de la seu de la Fundació Vicenç Ferrer a Blanes. Tots tres van viatjar a Anantapur, al sud-est de l’Índia, on hi ha la seu de la fundació.
Ho van fer amb les seves càmeres, disposats a poder recollir el testimoni fotogràfic de la transformació social que s’hi ha iniciat. A través de les seves instantànies el visitant pot comprovar sobre el terreny els àmbits de treball on incideix la fundació: sanitat, habitatge, educació, dona, ecologia, persones amb discapacitat, etc.
Altres activitats del 5è Blanes Photo Festival
El 5è Blanes Photo Festival inclou enguany dues altres activitats. El dissabte 7 d’octubre a les 5 de la tarda es farà una xerrada a Casa Saladrigas. Tractarà sobre El renaixement de la Fotografia, i anirà a càrrec de Joan Marlet. D’altra banda, el dissabte 28 d’octubre hi haurà un Taller Solidari d’Estudi que inclourà primeres nocions sobre il·luminació així com una sessió pràctica amb models.
Aquest darrer taller, a diferència de la resta d’activitats que es fan a Casa Saladrigas, tindrà lloc al local social de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire al matí i a la tarda. En canvi, el què sí és comú en tots dos actes és que són gratuïts, cal fer una inscripció prèvia i, a canvi de participar-hi, s’accepten donatius a benefici de la Fundació Vicenç Ferrer. Inscripcions i Informació: gif.blanes@gmail.com.