Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Sala García Tornel acull ‘Blaumarí’, l’art compromès de Maria Oms i Jané


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/18/2017 07:08:09 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Sala García Tornel acull ‘Blaumarí’, l’art compromès de Maria Oms i Jané

Es tracta d’un recull de pintures que tenen com a font principal d’inspiració el mar vist des de múltiples mirades, sense estalviar-se una muda denúncia per l’atac de l’home que pateix

La Sala García Tornel de Blanes acollirà fins a finals de setembre l’exposició ‘Blaumarí’, de l’artista Maria Oms i Jané (Girona, 1953). Sota aquest títol s’hi apleguen diverses pintures que tenen majoritàriament com a nexe comú el mar vist des de múltiples vessants, mirades que van des de la tradició, l’aventura i la pesca fins una muda i crua denúncia pels atacs que pateix.


Prenent aquest darrer argument, el quadre ‘Marea Negra’ mostra explícitament què en pensa l’artista respecte la negativa acció de de vegades pot significar l’acció de l’home a la mar. Maria Oms i Jané explica: “Vaig veure una imatge impactant en un reportatge. No me la podia treure del cap. Era una fotografia de la mirada d’una balena morta. Els seus ulls havien explotat com la seva oïda, per culpa dels sonars que instal·len al fons marí companyies poderoses”.


Quadre 'Marea Negra", de l'exposició 'Blaumarí'
Per això, busca la reflexió de l’espectador que mira la seva obra: “He intentat copsar la lluita valerosa dels pescadors, el port i cosint les xarxes, la ciutat antiga, la pesca... Voldria també que la meva mostra ‘Blaumarí’ fos un crit de la Natura, per fer-nos donar compte del què pateix”, explica Maria Oms i Jané. A través de quadres com ‘A peu d’ones’, ‘Rèquiem per un dofí’, ‘Morint lentament’ o ‘Vora la mar’, el visitant farà un viatge interior i exterior pel mar d’idees que bateguen a flor de pell.

Una artista compromesa

No és la primera vegada que l’artista utilitza l’art com a mitjà per denunciar alguna situació que considera injusta. Una mostra del seu compromís va ser l’explícita exposició del 2015 ‘La guerra et canvia la vida’, un horror que representava amb el seu estil de traç contundent i expressiu. Segons Maria Oms, pretenia conscienciar sobre la importància del període de pau que tenim la sort de viure.


Un altre eloqüent exemple el va compartir l’any 2014 amb Gloria Badosa i Pep Roig, co-autores de l’exposició ‘L’emoció del record’, allotjat a la Sala Municipal d’Exposicions de Barakaldo, a Bizkaia. Unides per l’expressió pictòrica que compareixen des de l’adolescència, presentaven un projecte comú per homenatjar als treballadors de la siderúrgia que amb la reconversió industrial dels anys 70-80 van patir la pèrdua dels seus llocs de treball i van lluitar per defensar-los.

Homenatge a Joaquim Ruyra i Roberto Bolaño

Maria Oms i Jané també ha volgut que el seu pas per Blanes a través d’aquesta exposició deixi una petjada més personal encara. Per aquest motiu, ha editat uns punts de llibre on apareixen dibuixats dues de les figures més emblemàtiques del panorama literari lligat a aquest municipi: Joaquim Ruyra i Roberto Bolaño. De l’escriptor d’arrels xilenes confessa ser-ne una rendida enamorada, i de fet el visitant que aquesta dies visiti la sala podrà comprovar com a la taula d’entrada hi ha la novel·la que l’ha fet més universal: ‘Los detectives salvajes’, que s’ha llegit fins a tres vegades.


L'artista amb el llibre de Roberto Bolaño 'Los detectives salvajes'
Respecte Joaquim Ruyra, l’artista plàstica també se’n declara una fidel lectora, i en aquest sentit fa seves les seves paraules, que ha penjat a una de les parets de la sala, com si d’un quadre més es tractés. Són paraules de l’escriptor gironí extretes d’’Art i Moral’ escrites l’any 1928, però que ben bé es podria pensar que és la pròpia declaració d’intencions personals de Maria Oms i Jané.

La cita de Joaquim Ruyra diu: “He de començar per dir-vos que no sé pas què és la bellesa. Certament no ho sé. No sé que és la bellesa, he observat en canvi que és quelcom que radica en tot allò que se’ns dóna en contemplació pura o quasi pura... La bellesa, amics meus, no radica en la veritat objectiva, sinó en la realitat percebuda. La ciència calcula i demostra; l’art no fa més que mostrar i enamorar” (‘Art i Moral’, Joaquim Ruyra, 1928).


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, amb l'artista Maria Oms i Jané
‘Blaumarí’ es va inaugurar aquest passat dissabte a la Sala García Tornel, en un senzill acte que va comptar amb diversos visitants. Un d’ells va ser l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, qui va desitjar a Maria Oms i Jané molta sort en aquesta nova aventura pictòrica. La mostra es podrà visitar fins el proper 30 de setembre, i l’horari és de dilluns a diumenge, de 17’30 a 20’30 h.
Data de realització: 09/18/2017 | Data de la darrera actualització: 09/18/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300