Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Escola Mossèn Joan Batlle enceta els actes commemoratius dels 50 anys amb un Sopar Popular


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/12/2017 10:34:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Escola Mossèn Joan Batlle enceta els actes commemoratius dels 50 anys amb un Sopar Popular

Va ser la primera escola de barri i la segona pública, nascuda de la necessitat d’acostar el servei educatiu a tots els veïnats quan el municipi creixia amb l’augment de la immigració als anys 60

L’Escola Mossèn Joan Batlle, del barri de Ca la Guidó-Mas Carolet, ha encetat aquesta setmana els actes commemoratius del 50è aniversari de la seva posada en marxa: 1967-2017. Més concretament, el vespre d’aquest passat dimecres va celebrar un Sopar Popular que va comptar amb una nodrida assistència d’alumnes i famílies, mestres, exalumnes i ex-mestres.


Sopar Popular 50 anys Escola Mossèn Joan Batlle
La comunitat educativa passada i present es va aplegar per donar el tret de sortida d’uns actes que inclouran diverses activitats. L’acte més informal i festiu ha estat el sopar popular que es va fer aquest passat dimecres al pati de l’escola. Abans de l’àpat, hi va haver un breu torn de parlaments encapçalats per la directora de l’Escola Mossèn Joan Batlle, Lídia Pastor, i l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez.


Lídia Pastor –que es va incorporar a l’escola ara fa 19 anys- va remarcar els nexes d’unió que hi ha amb els barris colindants, especialment amb Ca la Guidó, així com la vitalitat d’una comunitat educativa involucrada en nombrosos projectes. Per la seva banda, la intervenció de Miquel Lupiáñez va ser especialment emotiva en la seva condició d’exalumne d’aquesta escola, quan era un infant acabat d’arribar amb la seva família procedent d’una localitat granadina, i vivia al barri de Mas Enlaire.

Lliurament Placa Commemorativa dels 50 anys

Durant aquesta part de l’acte, la més oficial i formal, l’alcalde de Blanes va lliurar simbòlicament a la directora de l’Escola Mossèn Joan Batlle una placa commemorativa en recorda dels 50 anys que se celebren enguany. La placa està previst que s’instal·li properament a l’entrada de les dependències del centre educatiu, en un lloc destacat perquè tothom la pugui veure.


En acabats els parlaments, es van fer diverses fotografies de grup amb els regidors i regidores assistents a l’acte, així com representants del consell directiu, professorat i l’AMPA. Tot seguit, va començar el moment més dolç de la nit, el sopar popular a base d’un aperitiu, escalopa amb patates i, sobretot, el què no ha de faltar mai en una celebració d’aniversari: un pastís commemoratiu.

Després de sopar, es va obrir un torn d’actuacions dalt l’escenari on havien tingut lloc els parlaments. S’acceptaven tota mena de manifestacions artístiques i declamatòries: cançons, balls, discursos, etc. En aquest sentit, les intervencions en viu i en directe es van fer de manera individual o en grup, com per exemple les actuacions d’un grup de sevillanes del barri format majoritàriament per exalumnes, o bé músics de l’antiga Banda Mossèn Joan Batlle, que van recuperar per unes hores aquesta formació.


L'alcalde, directora del centre, regidors i regidores i
representants de la comunitat educativa amb la placa commemorativa
Organitzat per la direcció del centre educatiu amb la col·laboració de l’AMPA i de l’Ajuntament de Blanes, l’escola estava tota engalanada no tan sols amb cartells que anunciaven la commemoració del 50è aniversari, sinó també amb globus, guirnaldes i espelmes. Els participants podien signar i deixar missatges en sengles llibres d’actes, i fer-se fotografies en un especial photocall composat per un pupitre antic i altres elements històrics típics d’una escola dels anys 60.

Un altre dels ingredients especialment preparats per a la ocasió van ser diversos plafons on tothom qui va voler va poder enganxar-hi fotografies de record del seu pas per l’escola, ja fossin exalumnes o ex-mestres. Aquest racó del pati on es van instal·lar es presentava amb el títol genèric ‘Un passeig per la vida de la nostra escola’, i properament una selecció d’aquestes fotografies formarà part d’una exposició commemorativa que s’allotjarà a Casa Saladrigas.


Altres activitats que formaran part del cicle commemoratiu tindran lloc el 20 de novembre, amb una Nit Astronòmica, i el 20 de desembre amb una jornada dedicada íntegrament als alumnes i on, entre d’altres ingredients, es farà una ‘càpsula del temps’. De cara a l’any vinent, el 15 de febrer s’ha organitzat una Taula Rodona sobre hàbits saludables que comptarà amb la participació, entre d’altres, de la coneguda xef de cuina Carme Ruscalleda.

La primera escola de barri de Blanes

L’Escola Mossèn Joan Batlle va ser la primera escola de barri que es va posar en marxa a Blanes, sorgida de la necessitat d’acostar el servei educatiu a tots els veïnats. Durant els anys 60 el municipi on comença la Costa Brava havia començat a experimentar un creixement demogràfic que l’havia fet engrandir, i més encara al barri de Ca la Guidó, on hi havia blocs de pisos on vivien famílies d’obrers que majoritàriament treballaven a l’antiga fàbrica SAFA.


Imatge de l'Escola Mossèn Joan Batlle (1973)
Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
L’Ajuntament de Blanes va triar el nom de Mossèn Joan Batlle per a la nova escola a través d’un acord de ple unànime l’any 1966. Joan Batlle i Valls (Calella de la Costa, 1872 – Blanes, 1939) va arribar a Blanes el 1896, i va desenvolupar nombrosos projectes musicals i corals al municipi, on la seva obra ha esta recordada amb respecte i admiració. Com a compositor, l’any 1908 va escriure el ‘Cant de l’Àngel’ que encara es canta per Setmana Santa, i el 1919 musicà la versió de l’obra ‘Pastors i Misteris’ de Pere Puig i Llensa.

Segons els documents que es guarden a l’Arxiu Municipal de Blanes, la primera acta de constitució del centre data del 9 de gener de 1967. Llavors va ser anomenada com ‘Escuela Nacional Graduada Mixta Mn. Juan Batlle’, i durant el primer mes va estar tutelada en funcions per Juan Roquet i Vilar, director de l’única escola pública que hi havia hagut fins llavors a Blanes, l’Escola Joaquim Ruyra, coneguda popularment com l’’Escola de la Vila’.

Tot un just un mes després, el 9 de febrer, Pilar Llovera Esteve passava a ser la directora del nou centre educatiu, que en el primer curs comptava amb 325 alumnes. No va ser fins l’any 1973 que va tornar a canviar de nom: ‘Colegio Nacional de EGB Mossèn Joan Batlle’, retornant per primera vegada el nom propi original en català que personalitza aquest centre.


Imatge de l'Escola Mossèn Joan Batlle (1985)
Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
Entrats ja al segle XXI, l’edifici va ser remodelat per adaptar-se a les necessitats educatives, una reforma que va culminar durant el curs 2008-2009, quan es va inaugurar oficialment. Actualment compta amb 352 alumnes i és un dels centres que forma part de l’experiència ‘Escoltes Tàndem’, un projecte educatiu innovador en què a través del partenariat amb institucions de referència del país treballen conjuntament per fomentar l’èxit educatiu a través de l’especialització curricular. En el cas d’aquesta escola, es fa amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el CEAB.Data de realització: 10/12/2017 | Data de la darrera actualització: 10/12/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300