Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 500 escolars de Blanes aprenen a salvar vides amb motiu del Dia Europeu de l’RCP que se celebra avui


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/16/2017 12:36:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

logoMés de 500 escolars de Blanes aprenen a salvar vides amb motiu del Dia Europeu de l’RCP que se celebra avui

Al llarg de tot el matí s’han fet simulacres teatralitzats sobre com cal reaccionar davant un cas d’aturada cardíaca amb l’Associació ‘RCP a l’Escola’, formada per professionals sanitaris

Blanes ha celebrat al llarg de tot el matí una jornada lúdico-educativa que ha comptat amb la participació de més de 500 escolars del municipi, principalment de 4rt, 5è i 6è de primària, és a dir, amb edats compreses entre els 9 i els 11 anys. S’ha fet amb motiu del Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i l’RCP (Reanimació Cardio Pulmonar), que se celebra justament avui dilluns, 16 d’octubre.


Celebració Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca
i l'RCP a Blanes
La jornada, que s’ha encetat pels volts de les 10 del matí i ha finalitzat pels volts de la 1 del migdia, ha quedat centrada en tres sessions d’un simulacre teatralitzat on s’ha explicat què cal fer i què no s’ha de fer mai quan ens trobem davant un cas real d’algú que pateix una aturada cardiorespiratòria (ACR). Es tractava de deixar clars els passos que cal seguir i com s’han de fer de manera correcta les maniobres de Reanimació Cardio Pulmonar.

Totes tres sessions es feien a rengló seguit, i en la tercera es demanava la col·laboració activa dels nens i nenes a través de voluntaris i voluntàries. A banda d’una participació activa al llarg de la intensa sessió, els nois i noies han pogut plantejar els seus dubtes i resoldre les preguntes més freqüents. També han tingut l’oportunitat de veure de prop els ninots que s’utilitzen per practicar la RCP en els cursos i tallers, així com els DEAs, els Desfibril·ladors Externs Automàtics.


Un altre al·licient que ha format part de la jornada, que s’ha allotjat al centre de la vila -entre els carrers Raval i Muralla-, ha estat la presència d’una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques). Tothom qui ha volgut s’hi ha pogut pujar i conèixer de primera mà l’equipament amb què estan dotades amb l’ajut i les explicacions dels professionals que habitualment es dediquen a salvar vides. En el recinte de la jornada també s’han estacionat dos altres vehicles d’emergència: Protecció Civil i Policia Local de Blanes.

Una conscienciació vital: 8 de cada 10 aturades passen fora dels hospitals

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) és un problema de salut pública: 8 de cada 10 ACR passen fora de l’hospital, i tan sols en un 15% d’elles hi ha alguna persona que atén la víctima realitzant les maniobres RCP (Reanimació Càrdio Pulmonar). Diversos estudis han demostrat que si es produeix una mort sobtada cardíaca, el percentatge de supervivència augmenta al doble quan es realitzen maniobres de RCP precoç i desfibril·lació precoç.


Quan una persona pateix una aturada cardíaca les seves possibilitats de sobreviure cauen un 10% cada minut. Això vol dir que tan sols es necessiten 10 minuts sense que ningú no faci res perquè aquesta persona ja no tingui cap possibilitat de sobreviure, o bé patir seqüeles severes i permanents causades per la manca d’oxigen al cor i al cervell en cas de supervivència.

L’increment del percentatge de persones amb formació en RCP augmenta per tant la possibilitat que algú pugui actuar ràpidament davant una víctima amb aturada cadiorespiratòria, en poques paraules: salvar una vida amb les mans. Tots els professionals mèdics són molt conscients d’això, però encara més els qui treballen en les trinxeres de l’atenció sanitària: metges, tècnics sanitaris i infermers que atenen les víctimes al carrer o a casa.

Aprendre des de petits la importància de les maniobres RCP

Aquest ha estat el segon any consecutiu en què Blanes ha allotjat una jornada d’aquestes característiques. Se n’ha encarregat d’organitzar-la l’Associació RCP a l’Escola amb el suport del Departament de Protecció Civil i Policia Local de l’Ajuntament de Blanes, el SEM –Sistema d’Emergències Mèdiques-, Transport Sanitari de Catalunya i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.


L’objectiu de l’entitat ‘RCP a l’Escola’ és conscienciar la canalla sobre la importància d’aprendre el conjunt de maniobres que poden salvar la vida d’algú que pateix una cardíaca. Cal fer-ho des de petits, i per això els membres d’aquesta associació van tenir clar que calia fomentar i ensenyar des dels centres educatius, d’aquí precisament el mateix nom amb què s’identifiquen.

Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre formada per una trentena de professionals sanitaris: metges, infermers i tècnics sanitaris, que es va posar en marxa l’any 2015. Des de llavors no ha deixat de treballar sempre de manera altruista i desinteressada, i basen els seus ensenyaments en la cadena de supervivència i suport vital bàsic que fan arribar directament a les aules de les escoles de Blanes.


Constitueix una iniciativa totalment innovadora a Catalunya, ja que són els mateixos professionals sanitaris qui s’encarreguen d’ensenyar als escolars tot el què necessiten saber partint de la pròpia experiència, del dia a dia d’haver afrontat situacions d’emergència reals. Fruit d’aquesta empenta, enguany serà ja el tercer curs consecutiu en què duran endavant el programa ‘RCP a l’Escola’ als centres educatius blanencs.

L’experiència, que ha estat molt ben rebuda per tota la comunitat educativa sense excepció: el 100% de les escoles públiques i concertades s’han adherit al programa, que es va fer per primera vegada en el curs 2015-2016, va seguir al 2016-2017 i tindrà continuïtat en l’actual any lectiu 2017-2018.Data de realització: 10/16/2017 | Data de la darrera actualització: 10/16/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300