Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull ‘Mocadors al Vent’, un cant a la bellesa de la vida de quatre dones unides per la superació d’un càncer de mama


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/24/2017 12:34:11 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes acull ‘Mocadors al Vent’, un cant a la bellesa de la vida de quatre dones unides per la superació d’un càncer de mama

L’exposició fotogràfica s’allotjarà a la Sala García Tornel fins el 4 de novembre, i posa l’accent en el desig de trencar els estigmes que s’associen amb la malaltia

La Sala Maria Luisa García Tornel de l’Ajuntament de Blanes allotja des d’aquest cap de setmana una proposta exemplar, una exposició que aplega a l’hora el desig per trencar estereotips i l’atractiu pels sentits que significa l’art de la imatge. Presentada amb el títol ‘Mocadors a l’Aire’, parla sobre l’experiència viscuda per quatre dones unides per la superació d’un càncer de mama.


Fotografia: Jordi Masbernat
L’exposició es va inaugurar la tarda d’aquest passat dissabte i, a banda de les protagonistes, l’acte el va encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. També va participar un representant de la junta local a Girona de l’Associació Catalunya Contra el Càncer, així com la major part de les persones que han contribuït a què el projecte hagi estat possible fer realitat.


Les quatre protagonistes de l'exposició amb el fotògraf Jordi Masbernat,
autor dels retrats de l'exposició
Les quatre dones es van conèixer durant les sessions de quimioteràpia a l’Hospital Comarcal de Blanes, arran del diagnòstic d’aquesta malaltia. Recorden que van arribar amb molta por, ignorant tot el què podia passar-les i, sobretot, carregades de preguntes sobre l’afectació del tractament: marejos, pèrdua de cabell, repercussió en la feina, en el dia a dia... Un munt d’interrogants que afegia incertesa a la seva situació.

Plantar cara al càncer de mama i un cant a la bellesa de la vida

Expliquen que es va crear entre elles un vincle màgic que va ajudar-les a afrontar la malaltia i a donar-se mutu i còmplice suport. La força que va sorgir les va contagiar de l’optimisme necessari, unides alhora pel desig compartit de trencar barreres i fer oblidar els estigmes que van associats al càncer de mama. Un altre objectiu comú que les va unir va ser les ganes de passar-s’ho bé i mostrar-se al món en positiu abans que despertar la pena o la commiseració.


Seguint aquesta fita, va sorgir la idea de fer una sessió fotogràfica que recollís en imatges totes aquestes vivències. Per això, han comptat amb la col·laboració dels fotògrafs Jordi Masbernat i Josep Salip, que s’han encarregat de treure la part més artística i fotogènica de les quatre dones. Ho van fer a través de tres sessions diferents, una de les quals la van fer a l’emblemàtic castell de Sant Joan.


Inauguració de l'exposició "Mocadors al Vent"
No es tractava de ser més o menys presumida, de sortir més o menys afavorida, sinó de la valentia de mostrar-se amb i sense el mocador, com un símbol d’esventar tot el negatiu que s’associa amb el càncer de mama. Tampoc se li treu importància, perquè es tracta d’un procés dur i difícil de superar, però li han volgut treure el dramatisme i la càrrega negativa que sovint associa la malaltia amb la mort.

El què en un principi es van plantejar com un joc, una teràpia molt íntima, van decidir mostrar-la al món en una mateixa continuació d’aquesta pròpia decisió, compartint amb tothom qui vulgui el què han après. En definitiva, un cant a la bellesa de la vida al qual la Noèlia, les dues Sílvia i la Uli hi posen cara, però que ben bé podríem ser qualsevol de nosaltres.

Una exposició interactiva construïda a base de col·laboracions

La instal·lació ‘Mocadors al Vent’ és una mostra interactiva, on els visitants poden ficar-se en la pell de les quatre protagonistes i entendre millor la seva vivència. Per aquest motiu, hi ha diversos elements com ara un tocador on poder posar-se millor un mocador, on veure’s reflectit. Un altre ingredient és un espai per agrair, per expressar-hi els sentiments, a través d’un llibre de signatures.


Una de les qüestions que també ha emocionat aquestes dones intrèpides ha estat que des del minut zero en què es van proposar tirar endavant el projecte s’han trobat amb l’oferiment de col·laboracions per tot arreu. Així, a banda de l’equip de fotògrafs, també han comptat amb Xavi Garriga, de l’Escola d’Art de Sabadell; la psicòloga Mariona Riera; Susanna Martín i Pepa Sánchez, que han dissenyat el cartell; i el suport de coordinació d’Angie Rota.


L’exposició es podrà visitar a la Sala Ma Luisa García Tornel fins el 4 de novembre, de dilluns a dissabte, de 17 a 19’30 de la tarda.
Data de realització: 10/24/2017 | Data de la darrera actualització: 10/24/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300