Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes obrirà abans de les festes de Nadal el camí de ronda tancat des de fa més de 10 anys


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 11/26/2017 02:52:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOL’Ajuntament de Blanes obrirà abans de les festes de Nadal el camí de ronda tancat des de fa més de 10 anys

La recuperació del tram en direcció a Lloret ha significat un cost de prop de 250.000 €, i al gener començarà l’execució d’una nova prolongació, inèdita fins ara, que enllaça el camí pel sud

Un dels principals atractius de Blanes és la seva façana marítima i, per afegit, el camí de ronda de la costa que el travessa de dalt a baix. Conscient d’això, l’Ajuntament de Blanes fa temps que treballa en la seva recuperació, ja que un dels trams on la bellesa rocosa de la Costa Brava es mostra amb més força és precisament el què des del maig del 2007 està tancat amb portes metàl·liques. El mal estat en què es trobava –forats al terra, arbres caiguts, murs derruïts, barana malmesa- feia perillar la seguretat de les persones.


La porta de ferro que a partir de finals de desembre
restarà oberta al Camí de Ronda - Fotografies: Olga Garsaball
Ara, deu anys més tard, el consistori blanenc podrà complir el seu objectiu: tornar a obrir l’accés al públic del camí de ronda que parteix des de Cala Bona en direcció a Lloret. La recuperació, la obertura de la porta, serà efectiva el proper mes de desembre, abans de les festes de Nadal. Per fer-ho possible, ha calgut la complicitat del Servei Provincial de Costes a Girona i el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient que, de manera coordinada amb l’Ajuntament, han aportat el finançament necessari.

En total –sumant les aportacions de les administracions local, nacional i estatal- s’han invertit prop de 250.000 €, que inclouen els prop de 134.000 € que han costat les obres d’arranjament realitzades durant aquest any en el segment del camí de ronda que passa per l’interior de Cala Bona, on hi ha el restaurant. S’ha pavimentat el terra –que fins ara era de ciment-, s’han adequat els accessos a la platja, s’han introduït diverses millores de mobiliari i estructurals, i s’ha reparat l’escala que connecta fins l’Ermita de Sant Francesc, modificant-ne alhora el seu tram final.


L'altre extrem del camí vist des del tram que
s'obrirà a la visita del públic
D’altra banda, els prop de 116.000 € restants els han invertit l’Ajuntament i el Ministeri per arranjar el tram del camí de ronda que s’obrirà d’aquí a unes setmanes. La major part, més de 100.000 €, han anat a càrrec de l’estat, que ha posat una nova barana de seguretat i ha instal·lat els elements necessaris per donar estabilitat a un tram on abans hi havia hagut esllavissades, parts ensorrades, arbres caiguts i altres elements que el feien totalment impracticable, el motiu que va fer necessari el seu tancament.


Escales que connecten el camí de ronda amb el carrer Fragata
i el carrer Mirador de la Cala
Amb una subvenció al 50% del Pla de Foment Territorial del Turisme de la Generalitat –del Departament d’Empresa i Coneixement-, l’Ajuntament va invertir 14.000 € en desbrossar i sanejar de pedres i vegetació tot el tram perquè després pogués actuar el ministeri. Actualment s’està enllestint l’arranjament de la part final de les escales que connecten el camí de ronda a tocar de mar fins el Carrer Fragata, i segueixen pujant fins arribar al Mirador de la Cala.

Nou tram inèdit del Camí de Ronda de Blanes obert abans de l’estiu

D’altra banda, coincidint amb la recuperació del tram que va des de Cala Bona fins el Mirador de la Cala en direcció a Lloret, l’Ajuntament de Blanes també recuperarà un altre tram de camí de ronda inèdit, que connectarà la cala fins el Carrer de l’Ermita, al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimutra. La setmana vinent acaba el termini per presentar propostes per a l’adjudicació del projecte, que compta amb un pressupost d’execució de més de 205.000 €.


Accés a l'altra extrem del camí de ronda entre
Cala Bona i el Jardí Botànic Marimutra
Aquest altre extrem que limita amb el jardí i amb finques particulars inclourà un petit mirador arran de mar, a la part superior de les escales que connecten amb Cala Bona. Actualment està en la darrera fase de rehabilitació, també a càrrec del Ministeri. La previsió és que les obres d’aquest nou tram comencin el gener o febrer del 2018 perquè es pugui obrir al públic abans de l’estiu.

Per finançar els treballs, l’Ajuntament compta amb una altra subvenció al 50% de l’import total a càrrec del Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat. El projecte que ha sortit a licitació preveu que la connexió entre el camí de ronda i el Carrer de l’Ermita transcorri per un camí d’uns tres metres d’amplada delimitat per troncs respectuosos amb l’entorn del medi natural: a un costat hi ha el Jardí Botànic Marimurtra, i a l’altre la banda posterior dels solars situats al carrer Roca d’es Viver.

Projecte per continuar el Camí de Ronda de Blanes fins Pinya de Rosa

Tant l’alcaldessa accidental i regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, com el regidor ponent d’activitats per delegació, Salvador Tordera, han coincidit en valorar de manera molt positiva que, després de tants esforços esmerçats, finalment es pugui recuperar el Camí de Ronda de Blanes. En aquest sentit, Salvador Tordera ha remarcat: “Hem invertit molts esforços tant Pepa Celaya com jo, perquè finalment aquesta destacada fita pugui ser una realitat aviat. També estem molt agraïts pel recolzament que hem trobat amb els tècnics i el delegat del Ministeri de Costes a Girona, Jordi Planella, que ens ha acompanyat a visitar in situ la zona a arranjar totes les vegades que ha fet falta”.


Pepa Celaya i Salvador Tordera davant la tanca
que delimita un tram del Camí de Ronda
Per la seva vegada, Pepa Celaya ha explicat: “Poder recuperar el Camí de Ronda de Blanes és una de les fites en què hem estat treballat en especial durant l’actual mandat. No tan sols perquè som conscients que és un atractiu turístic per als nostres visitants, sinó també perquè els blanencs i blanenques podran gaudir d’un dels racons més meravellosos de la nostra vila, enyorats per molts dels qui en el seu dia ja van poder gaudir-lo”.

El Camí de Ronda de Cala Bona va ser construït a la dècada dels anys 70 per la urbanització Cala Sant Francesc, i la seva finalitat inicial va ser la implantació duna canonada per recollir les aigües residuals de les parcel·les adjacents a la costa. El tram nord, que es podrà tornar a visitar abans de Nadal, té el seu origen a l’extrem nord-est de la platja de Cala Bona i transcorre a mitja alçada per un penya-segat costaner travessant ponts i túnels que ara s’han arranjat.


Ara bé, la recuperació no s’aturarà aquí, tal com puntualitza Salvador Tordera: “La Direcció General de Costes estudiarà una nova fase del projecte de recuperació del camí de ronda que, en aquest cas, el perllongarà des del Carrer Mirador de la Cala per l’interior fins arribar a la platja de Treumal passant per Pinya de Rosa. Aquest nou tram també inclouria la construcció d’una segona escala d’accés que enllaçaria el camí amb el Carrer Mirador de la Cala, paral·lel a les escales que actualment s’estan acabant d’arranjar”.

Des de l’Ajuntament de Blanes també s’és molt conscient que aquest projecte serà més difícil que pugui arranjar-se de manera tant ràpida com s’ha pogut fer amb els anteriors. No tan sols per les dificultats orogràfiques, sinó sobretot per la titularitat de les diverses finques privades per on hauria de transcórrer. Caldrà negociar amb diversos propietaris la possibilitat que el camí de ronda pugui travessar les seves finques, un objectiu difícil però que des de l’Ajuntament de Blanes, d’entrada, es lluitarà fins al final perquè pugui ser una realitat.


Per complementar totes aquestes actuacions, també està in mente del consistori recuperar un altre extrem del camí de ronda situat just a l’altra costat de totes aquestes actuacions. Es tracta del tram final del Passeig de S’Abanell, que acabaria enllaçant amb el Delta de la Tordera. D’aquesta manera, al final del mandat es vol tenir arranjat tot el recorregut per poder travessar Blanes de punta a punta al costat del mar, pel camí de ronda.



Data de realització: 11/26/2017 | Data de la darrera actualització: 11/26/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300