Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes tanca el cicle amb motiu del 25-N reclamant una justícia neta de masclisme en l’acte central


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/27/2017 10:31:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes tanca el cicle amb motiu del 25-N reclamant una justícia neta de masclisme en l’acte central

Diumenge es va fer una concentració i la lectura de manifestos: l’institucional i el de la plataforma de dones, on s’esmenta especialment el judici pel cas de la noia de la festa de Sant Fermin 2016

Aquest cap de setmana Blanes ha tancat el cicle d’actes organitzats durant les darreres setmanes amb motiu del 25-N, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. N’hi ha hagut una vintena, organitzats pel Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport del SIAD –el Servei d’Informació i Atenció a les Dones-, la Plataforma de Dones, ADAB –Associació de Dones Artesanes-, l’Associació de Dones Emprenedores, l’Associació Dona Terra, l’Assemblea Antipatriarcal Sa Pedra Foguera i la Biblioteca Comarcal, entre d’altres.


Acte central 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència
envers les Dones - Lectura Manifest
L’acte central va tenir lloc diumenge passat al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament de Blanes, amb una concentració i la lectura de sengles manifestos reivindicatius. L’alcaldessa accidental, Pepa Celaya, el va encapçalar acompanyada del regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, així com d’altres regidors i regidores, i membres d’entitats. Primer es va llegir un manifest institucional consensuat per la Generalitat, les entitats municipalistes i les diputacions.

Lectures dels Manifestos Institucional i de la Plataforma de Dones

En el manifest es remarca que la violència masclista no és un problema de les dones, sinó de tota la ciutadania en general: “Ja n’hi ha prou. Cal construir una societat que no toleri la violència masclista. Perquè ara l’estem tolerant. I no és un desig ni un somni: és una necessitat urgent”. Per això, es reclamava un acció més contundent per part de tothom: “Estem tan tipes, que avui ens dirigim a vosaltres. Qui contribueix a perpetuar la violència masclista. Qui us amagueu o passeu desapercebuts però sabem que hi sou. Avui us assenyalarem”.


Així, s’adreçava als violadors, abusadors, assetjadors, maltractadors, les persones que callen tot i saber d’algun cas, mitjans de comunicació i televisions que utilitzen els feminicidis per fer-ne espectacle i/o manipulant la realitat, anuncis sexualitzadors, empresaris de l’oci nocturn, i professionals de la judicatura que infravaloren les denúncies. En aquest darrer sentit, el manifest elaborat per la Plataforma de Dones de Blanes també s’aturava especialment en el judici d’aquest darrers dies al voltant del cas de la noia de la festa de Sant Fermín 2016.

A banda de recordar que la covardia més gran en la què pot caure un home és trencar la intimitat i el respecte d’una dona amb la violació, també es reclamava una justícia més equànime: “Sentim molta indignació, ja que ens sembla que no jutgen als violadors, sinó que qüestionen la dona. El més important és que no hem de justificar res! No ens hem de justificar i encara menys la manera de viure d’abans o després.(...) Reclamem una justícia més justa, valgui la redundància. Impartida per magistrats nets de masclismes”. En aquest darrer sentit, també es demana que es recuperi l’assignatura de la ciutadania a l’escola, ja que s’entén que el masclisme s’ha de combatre des de la infantesa.


L’acte central es va completar amb la interpretació en viu i en directe de dues emotives cançons a càrrec de Mònica i Albert, del duet Acoustic Black Jukebox. Primer el tema Que nadie, de Manuel Carrasco i Malú, i després Maria se bebè las calles, de Pasión Vega. Els participants portaven posats el característic llaç lila que identifica el sentiment per acabar amb la violència de gènere, així com les mans esteses amb l’explícit missatge Ni una més / Ni una más. Al mig del cercle que es va formar davant l’edifici consistorial aquest 2017 es va introduir una petita representació, una mostra de la instal·lació d'art públic Zapatos Rojos.

Performance final del ‘Zapatos Rojos’, pels crims de Ciudad Juárez (Mèxic)

Un altre dels actes més destacats que hi ha hagut a Blanes durant el passat cap de setmana amb motiu del 25-N va tenir lloc dissabte al Passeig de Mar, un clam silenciós que ni la pluja que queia va deslluir. Es tractava de la performance final del cicle Zapatos Rojos organitzat per ADAB, l’Associació de Dones Artesanes de Blanes. Des del passat mes de setembre s’han estat fent diverses xerrades-taller a la Biblioteca Comarcal de Blanes on l’element de partida ha estat la donació de sabates que s’han estat pintat de vermell per simbolitzar la sang vessada per les dones assassinades.


Passeig de Mar, dissabte passat
A primera hora del matí es van col·locar en un tram del Passeig de Mar 500 parells d’aquestes sabates vermelles, i tothom que s’hi va acostar va poder saber de primera mà el perquè d’aquesta instal·lació. Tal com explicaven des d’ADAB: “És una obra d’art nascuda del dolor i de l’amor, un acte poètic que pretén sensibilitzar la societat sobre el feminicidi i provocar un canvi social”.

La performance té les seves arrels a Ciudad Juárez, una localitat de l’estat mexicà de Chihuahua, amb una marxa que es va fer l’agost de l’any 2009 amb motiu de 33 dones que van desaparèixer o van ser assassinades, visibilitzades mitjançant les sabates vermelles a les quals es van anar sumant les d’altres països. Les principals impulsores des de l’ADAB han estat Joana Peral, Marta Albert i Marta Sola, comptant amb la col·laboració d’un bon seguit d’homes i dones.


Les principals impulsores de la mostra d'art públic "Zapatos Rojos"
Abans d’arribar a Blanes, la performance internacional ja s’ha realitzat en diferents localitats de Mèxic, Argentina, Espanya, Itàlia, Noruega, Xile, Equador, Estats Units i Canadà. És una instal·lació viva, que continua viatjant per tot el món: “Aquesta obra és una crida a la consciència, a solidaritzar-nos davant d’una situació de violència en augment i una preocupació cap a les dones, nenes i joves que segueixen desapareixent i sent assassinades davant la mirada indiferent de les autoritats”, remarquen des de l’ADAB.
Data de realització: 11/27/2017 | Data de la darrera actualització: 11/28/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300