Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inaugura el Pessebre Monumental inspirat en la Plaça del Peix del segle XVI


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/05/2017 08:40:15 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLBlanes inaugura el Pessebre Monumental inspirat en la Plaça del Peix del segle XVI

Per cinquè any consecutiu, estudiants de l’Institut Serallarga i els membres de l’Agrupació Pessebrista han unit esforços per mantenir viva aquesta tradició nadalenca recuperada fa 25 anys

Des d’avui al vespre, Blanes ha començat a viure amb més intensitat la proximitat de les festes nadalenques amb una tradició que es gaudeix de manera molt especial en aquesta vila. Precisament aquest 2017 s’han complert els 25 anys d’ençà que l’Ajuntament de Blanes va demanar a l’Agrupació Pessebrista que s’encarregués de muntar un Pessebre Monumental al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial.


Pessebre Monumental Nadal 2017-2018 - Fotografies: Javier Calvete
Fa cinc anys, els membres de l’entitat van arribar a un acord de col·laboració amb l’Institut Serrallarga per poder donar continuïtat als valors d’aquesta tradició, unint dues generacions amb un mateix objectiu. D’aquesta manera, involucrant la gent jove, s’ha aconseguit l’objectiu que Blanes segueixi gaudint d’un pessebre que certament fa honor al seu qualificatiu de monumental, ja que cada any deixa bocabadats blanencs i visitants.

Comptant amb la col·laboració de les Brigades Municipals i l’Agrupació Pessebrista, per part de l’Institut Serrallarga hi ha la implicació del professorat i alumnes de diverses especialitats. Així, hi ha els estudiants de CFGS de Màrqueting i Publicitat, ajudats per alumnes del batxillerat artístic, el grau mitjà d’activitats comercials, del PFI de manteniment i pintura i d’altres especialitats. Per fer realitat el pessebre, han participat en total una vuitantena de persones. També s’ha comptat amb l’assessorament històric de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes.


Fotografia de Família amb estudiants, l'alcalde Mario Ros,
i la directora de l'Institut Serrallarga
El pessebre recrea l’antiga Plaça del Peix i inclou tres escenes principals: la del Naixement s’ha ubicat en una caseta aïllada ambientada amb elements de pesca i mariners, orientada cap a la porta de l’Ajuntament de Blanes. La segona escena, la de Sa Berenada s’emplaça on estaria el Carrer Ample, i s’hi veu un grup de pescadors celebrant el naixement del nen Jesús. Finalment la tercera escena, la de L’Anunciació, reprodueix íntegrament l’ambient que hi hauria en temps pretèrits a la Plaça del Peix, amb l’àngel que anuncia el naixement del nen Jesús.

Recuperació de l’antiga Plaça del Peix lligada a la muralla del segle XIV

L’enginy dels estudiants de l’Institut Serrallarga es posa cada any a prova a l’hora de triar alguna temàtica que serveixi per ambientar i inspirar el decorat del pessebre monumental, de manera que el llistó es posa cada vegada més alt. Quan es van plantejar de què podria tractar enguany, van decidir recrear un dels indrets més emblemàtics que hi ha al centre de la vila: l’antiga Plaça del Peix, que s’ubica a l’actual Plaça Verge Maria, a tocar del Carrer Raval i el Carrer Ample.

Per parlar dels inicis de la Plaça del Peix cal remuntar-se al segle XIV, amb motiu de la construcció de la muralla que rodejava tot Blanes, que data de l’any 1363. És a partir d’aquest moment, amb la construcció de la porta nord-est de la muralla coneguda com Es Portal, quan es forma el què seria l’embrió de la Plaça del Peix.


Reproducció de l'antiga Plaça del Peix
Llavors aquest era el pas principal de mercaderies que arribaven des del nord fins a Blanes. Dalt de l’arcada que donava entrada a la vila hi havia una fornícula amb una imatge de la Verge Maria, que data del segle XV, i que actualment encara es conserva amb escultura inclosa al seu interior. Es tracta d’una de les fornícules més grans respecte les que encara hi ha arreu del municipi, i durant molts segles va ser pas obligat per entrar a la Blanes emmurallada.

A mesura que el poble anava creixent i es començava a construir a les afores de la muralla, es va començar a donar forma a la plaça. Un document del segle XVI, més concretament l’any 1545, fa referència a la construcció d’un desguàs residual entre el Carrer Tapioles i l’actual Carrer Ample. En aquest document es parla d’una taula peixatera en el mateix lloc i, per millorar la seva salubritat, a principis del segle XX el consistori va decidir expropiar uns tres metres d’amplada als baixos de l’edifici del costat oest de la plaça.

Va ser aquí on es van construir unes voltes de pedra i taulells per reduir la brutícia i les males olors. Finalment, a la Plaça del Peix, s’hi va deixar de vendre peix per raons sanitàries, i l’activitat es va traslladar a un local situat a la Plaça dels Dies Feiners anomenat Es Portal en referència a la porta d’entrada a la ciutat on durant tants anys s’hi havia ubicat la Plaça del Peix. Les voltes de pedra i els taulells que es van construir encara es conserva avui dia a l’exterior del Bar Rafel, que hi ubica la terrassa exterior que forma part de l’establiment, a la Plaça Verge Maria.

Inauguració Pessebre Monumental i decoració nadalenca de l’Ajuntament

L’alcalde de Blanes, Mario Ros, acompanyat de la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella, i del president de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, Jaume Sagrera, han encapçalat l’acte inaugural que ha tingut lloc avui al vespre. Regidors i regidores del consistori, així com els principals protagonistes de la festa, els alumnes que s’han encarregat de confeccionar el muntatge nadalenc, també han participat en la cerimònia que ha servit per donar la benvinguda a les festes nadalenques de manera oficial.


Una de les actuacions musicals durant l'acte inaugural
A diferència d’anys anteriors, els alumnes de l’Institut Serrallarga han encetat l’acte inaugural oferint dues vibrants interpretacions musicals: l’intens i conegut tema Hallelujah, de Leonard Cohen, i una cançó més actual, All Of Me de John Legend. Ha estat llavors quan s’han encès els llums del pessebre monumental, així com també de la decoració nadalenca que aquests dies engalana la façana principal de l’edifici de l’Ajuntament de Blanes i, posteriorment, l’acte s’ha tancat amb els parlaments inaugurals.

Data de realització: 12/05/2017 | Data de la darrera actualització: 12/05/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300