Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Confraria i l’Ajuntament de Blanes estudiaran presentar un projecte per impulsar la cultura pesquera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/17/2017 11:37:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PortDeBlanes_barquesLa Confraria i l’Ajuntament de Blanes estudiaran presentar un projecte per impulsar la cultura pesquera

El projecte conjunt es finançaria amb uns ajuts europeus que es convocaran en primera anualitat aquesta setmana, gestionats pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava

L’Ajuntament i la Confraria de Pescadors de Blanes es trobaran properament per tractar la possibilitat de presentar un projecte comú per impulsar la cultura pesquera, comptant amb el finançament de fons europeus i catalans. Aquest va ser un dels compromisos a què es va arribar aquest passat dissabte en el decurs d’una sessió informativa sobre ajuts al desenvolupament pesquer que va tenir lloc a la Sala d’Actes de la Confraria.


Presentació a la Confraria de Pescadors, dissabte al matí
Representants del consistori i de la confraria de pescadors hauran de valorar la idoneïtat de la proposta que es podria presentar, una de les quals podria ser organitzar visites guiades per potenciar el valor de la tradició, història i cultura pesquera de Blanes. La idea seria que les visites incloguessin una sortida en un vaixell pesquer per conèixer de prop aquest ofici, finalitzant amb un tastet de fruits de la mar acompanyats de productes gastronòmics blanencs i del territori.


Blai Vinaixa, Eusebi Esgleas i Cristina de las Cuevas
El tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Turisme, Fires, Comerç i Empresa, Blai Vinaixa, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, van participar en la sessió informativa de dissabte passat. A la trobada també van regidors de l’Ajuntament de Blanes; membres de la Confraria; empresaris del món pesquer i nàutic; i la cap tècnica de Promoció de la Ciutat, Turisme i Festes, Cristina de las Cuevas, entre d’altres.

Ajuts pel Desplegament d’Estratègies de Desenvolupament Local

La sessió informativa sobre ajuts la va encapçalar Anna Masdeu, gerent del GALP Costa Brava. Els Grups d’Acció Locals Pesquers (GALP) són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) amb l’objectiu de dissenyar i desenvolupar en el territori les estratègies per a la gestió dels ajuts europeus. Es tracta de permetre centrar les actuacions i els recursos en les prioritats que es defineixin des del propi sector.


Anna Masdeu, gerent GALP Costa Brava
En aquest sentit, s’hi inclou la creació de llocs de treball al sector pesquer, donar valor afegit als productes de la pesca i l’aqüicultura, diversificar l’activitat pesquera, fomentar l’economia blava, la protecció del medi ambient, recuperar i protegir el patrimoni cultural o impulsar nous models de participació i governança. El GALP Costa Brava s’ha fixat com a missió fomentar una activitat pesquera sostenible a partir de la protecció del medi ambient i els recursos naturals, així com potenciar la comercialització dels productes pesquers.

Un altre pilar bàsic és oferir suport als agents socials i impulsar iniciatives que afegeixin valor als municipis i al territori costaner. A més a més, l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) incidirà en augmentar la visibilitat del sector, posant en valor la seva importància, integrar-lo en el principal motor econòmic del territori, el turisme i donar suport a les iniciatives per al manteniment, conservació i promoció del patrimoni històric, cultural i natural.


Les iniciatives desenvolupades mitjançant l’EDLP també s’encaminaran a fomentar la cohesió social, promoure la igualtat entre homes i dones i facilitar la incorporació al sector de la gent jove i les dones. El patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, és el vicepresident del GALP Costa Brava, mentre que el president és Antoni Abad, qui també és president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona.

Convocatòria d’ajuts per al finançament de projectes dotada amb 2’86 M€

A Catalunya només hi ha dos GALP: a banda del de la Costa Brava, n’hi ha un altre a les Terres de l’Ebre. Fruit de l’aplicació de l’EDLP, en el territori delimitat del GALP Costa Brava s’han assignat 2.864.983’79 € per a poder desenvolupar projectes fins al 2023. Des de fa mesos, s’estava pendent de la primera convocatòria, que s’ha dilatat en el temps poder-se tirar endavant al estar intervinguda l’operativitat de la Generalitat pel govern estatal.


Després que finalment s’ha pogut desencallar, la propera setmana del 18 al 24 de desembre està previst que es faci pública la primera convocatòria. Es finançarà en un 85% per la Unió Europea (Fons Europeu Marítim i de la Pesca), i en un 15% per la Direcció General de Pesca de la Generalitat, a través del DARP, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Aquest endarreriment en la convocatòria ha provocat que, al seu temps, els terminis marcats inicialment per la Unió Europea no hagin prescrit, de manera que qui vulgui optar a la primera anualitat haurà de presentar el seu projecte abans del 31 de gener del 2018. És precisament per aquest motiu que, tant des de la Confraria de Pescadors com des de l’Ajuntament de Blanes, es considera més efectiu treballar per a la presentació d’una proposta de cara a l’anualitat del 2019.


Després d’aquesta primera sessió informativa que ha tingut lloc a la Confraria de Pescadors de Blanes, la següent trobada que convocarà el Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava tindrà lloc la setmana vinent a Girona. Més concretament, serà el dimarts 19 de desembre a l’Auditori Josep Irla dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.Data de realització: 12/17/2017 | Data de la darrera actualització: 12/17/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300