Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Augmenta l’afluència de públic a la Fira de Sant Tomàs de Blanes 2017


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/21/2017 04:25:15 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLAugmenta l’afluència de públic a la Fira de Sant Tomàs de Blanes 2017

La coincidència del tradicional mercat amb la jornada electoral, festiva als centres educatius, ha fet que el regalim de visitants estigui sent constant des del matí

Blanes està visquent avui dijous una de les edicions de la Fira de Sant Tomàs més participatives que mai en relació a les que han tingut lloc en dies laborables, amb una afluència de públic superior. La coincidència de la jornada electoral amb la celebració del tradicional mercat -que s’escau cada 21 de desembre-, sembla que ha contribuït a aquest augment, ja que avui va ser declarat dia festiu als centres educatius.


La Fira de Sant Tomàs ha tornat a registrar un bon nombre de participants, superior al 2016, amb prop de 150 parades. L’activitat ha començat a les 9 del matí, s’allargarà fins les 9 de la nit, i està situada als carrers més cèntrics del nucli històric del municipi, formant un circuit que facilita la passejada als visitants: Carrer Ample, Plaça d’Espanya, Raval Sud i Muralla.

Presència d’entitats a la Fira de Sant Tomàs

A banda de vendre productes, també hi ha una vintena de parades regentades per entitats. Una de les novetats en aquest sentit ha estat la participació de l’Associació Hope, que promou el suport als malalts i a la investigació de la Síndrome de Brown Vialetto Van Laere, presidida per l’escriptora blanenca Alba Saskia. D’altra banda, una de les parades d’entitats més concorreguda ha estat la dels Bombers de la Generalitat, amb vehicle inclòs, on es venia el conegut Calendari Solidari.


Com és habitual, no ha faltat a la seva cita l’estand de Creu Roja per recollir joguines noves i fons econòmics per a la Campanya de Reis. També ha estat un punt de venda en suport a la campanya promoguda per la Policia Local per recaptar fons destinats a la lluita contra el càncer infantil. La campanya s’anomena #pelsvalents, i consisteix en que es comprin uns escuts brodats d’aparença similar als oficials de la Policia Local de Blanes per poder lluir en samarretes, motxilles, etc


Altres entitats que també han participat són Acció Solidària Mediterrània, Càritas, l’Associació Catalunya Contra el Càncer, MIFAS i l’Associació de Kuwonku, entre d’altres. Enguany hi ha hagut més d’una vintena de parades regentades per entitats, associacions i centres escolars que majoritàriament oferien informació i aprofitaven per recollir fons amb la venda de productes i articles de rebosteria.

Una fira tradicional nadalenca de més de 500 anys

El major nombre de parades de la Fira de Sant Tomàs es dediquen a la venda de productes artesans i molt variats àmbits, amb un predomini de la gastronomia en alguns dels seus trams. Així, hi ha des de tions i articles nadalencs fins a productes alimentaris i de decoració, passant per roba i complements, joguines, objectes de regal, sabons i cosmètica natural, articles de fusta, joieria artesana i argenteria, etc. També hi ha productes molt més específics per complaure els gustos més diversos i trobar aquell regal tan especial que de vegades costa decidir.


Coneguda fa unes quantes dècades com La Fira de les Pilotes -perquè joves i infants es dedicaven a empaitar-se brandint uns artilugis amb una pilota enganxada a una goma elàstica- la Fira de Sant Tomàs se celebra el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant. Els seus orígens es remunten al segle XVI.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. La importància i relleu que té aquesta activitat entre tots els blanencs i blanenques queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.Data de realització: 12/21/2017 | Data de la darrera actualització: 12/21/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300