Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Impactant inici dels 55 anys de l’Esbart Ruyra amb l’espectacle ‘Tornar a Casa” a l’Església Santa Maria


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 01/16/2018 11:22:42 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Impactant inici dels 55 anys de l’Esbart Ruyra amb l’espectacle ‘Tornar a Casa” a l’Església Santa Maria

El públic va poder gaudir d’un recull de danses que enllacen amb l’essència de la tradició dels esbarts, omplint el temple transformat per primer cop en un màgic escenari de llum i so

Feia temps que un espectacle de dansa acollit a Blanes no impactava tant com el què va tenir lloc el passat dissabte a la nit en aquest municipi. L’ocasió s’ho mereixia, no tan sols per la impecable execució artística dels balls que es van oferir, sinó sobretot per l’emplaçament on el privilegiat públic que va assistir-hi el va poder gaudir: l’Església Santa Maria.



Espectacle "Tornar a casa", Esbart Ruyra
Fotografies: Antònia Borràs Vidal
El temple es va transformar per primera vegada en la seva història en un immersiu escenari on la llum i el so van aportar l’adequat complement a la majestuositat de bona part de les danses. Una acurada i treballada il·luminació –estudiada per destacar els elements arquitectònics i artístics de l’Església Santa Maria- va ajudar a transformar l’indret en un privilegiat i màgic escenari que anava canviant d’aspecte i magnitud.


La cita ben bé es mereixia tants esforços: s’encetava el cicle per celebrar els 55 anys que compleix aquest 2018 l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes. Per això, ho van fer amb un espectacle que ja referenciava directament de què es tractava i el lloc on es feia: Tornar a casa. Un doble sentit, perquè el programa que es va oferir lligava amb l’essència de la dansa catalana, que prové originàriament d’un context religiós, i perquè al llarg dels 55 anys d’història un dels escenaris on s’han sentit més a gust és a la Plaça de l’Església, a l’exterior de la parròquia.

Apoteòsic inici del 55è aniversari de l’esbart

L’esbart ja havia actuat en alguna ocasió esporàdica a l’interior del temple interpretant balls puntuals o bé en l’acte oficial que en aquella ocasió va significar el tret de sortida del seu 45è aniversari, fa 10 anys. Ara bé, alçar un ample escenari ex professo i dotar-lo d’una il·luminació i un equipament d’àudio professionals ha estat la primera vegada, amb un resultat certament impactant i apoteòsic, difícil d’oblidar.

Fins ara tampoc no havia ofert un espectacle complet, a l’estil dels què antigament solien fer-se precisament a la Plaça de l’Església, amb les llegendàries Vetlles d’Estiu, amb grups folklòrics internacionals, o bé les presentacions de temporada patrocinades pel Patronat Municipal de Turisme. La clamorosa acceptació que ha tingut el resultat final farà que possiblement es pugui tornar a repetir, però aquesta vegada amb l’ingredient qualitatiu afegit que les danses s’interpretarien acompanyades de música en directe de cobla.


Aplaudiments finals del públic assistent
Una prova explícita de l’èxit que ha tingut l’espectacle, la certesa d’haver assistit a un esdeveniment únic i irrepetible, són els llargs aplaudiments que va dedicar el públic a l’esbart un cop finalitzat. De fet, hi havia un aforament previst per a 260 persones, però l’allau de peticions va ser tal que es van habilitar més bancs i es va donar accés al cor de l’altell per poder donar cabuda a les 330 persones que finalment van comprar entrada.

Un espectacle que enllaça amb l’essència dels esbarts a Catalunya

La cirereta del pastís va ser poder comptar amb un mestre de cerimònies que ha acompanyat l’Esbart Ruyra durant tota la seva història, Salvador Roca, que va encarregar-se d’aportar més detalls sobre les danses que es van oferir. En total l’espectacle Tornar a Casa va incloure 11 peces –a banda del galop d’entrada- interpretades pel cos de dansa principal, format per 25 ballarins i ballarines, i sota direcció artística del coreògraf David Martínez.

En especial, van destacar Les Majorales d’Horta de Sant Joan, el Ball de Valencians, que culmina amb els pilars que són el precedent dels actuals castellers, així com el Ball de Gombrèn, i el sempre impactant i solemne Ball del Mortitxol, conegut també com la Dansa del Velatori, una de les més belles del País Valencià que celebra un ritus funerari per la mort d’un albaet, un infant petit.


Altres peces van ser La Jota Rodona del Carlet, amb música del compositor blanenc Josep Maria Guinart, o els clàssics Ball de Panderetes i Ball de Cascavells de Cardona. Cap a la mitja part, va ser el moment d’una peça fromada per tres danses: una Sardana Trencada, el Contrapàs de l’espectacle DAD Exe, i l’entranyable adaptació del conte de Hans Christian Andersen, La Ballarina i el Soldadet de Plom.

L’actuació es va tancar amb una peça original arranjada pel coreògraf de l’esbart, David Martínez: una versió reduïda de La Muixeranga d’Algemesí, amb passatges de la vida de Jesucrist. Aquest ball va ser el millor punt i final possible per una vetllada màgica i, fins el moment, genuïnament irrepetible, que el privilegiat públic assistent guardarà en el record durant molt de temps.






Data de realització: 01/16/2018 | Data de la darrera actualització: 01/16/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300