Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inaugura un monument dedicat als músics amb motiu dels 50 anys de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/03/2018 01:58:46 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Banda_ColSantaMariaBlanes inaugura un monument dedicat als músics amb motiu dels 50 anys de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria

Dissenyada per l’artista blanenc Sergi Ros, l’escultura està situada al Passeig de Mar, fa sis metres d’amplada per dos metres d’alçada, i està realitzada en una planxa metàl·lica negra

Des d’aquest dissabte Blanes compta amb un altre atractiu artístic que, alhora, reivindica la històrica vocació musical que sempre ha tingut aquest municipi. I és que avui al migdia ha tingut lloc la inauguració oficial d’un monument commemoratiu que vol ser un homenatge als homes i dones, infants i gent de totes les edats que han conreat l’art de la música.


La Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria i participants
en la inauguració davant el monument "Al Músic"
Es tracta de l’escultura al·legòrica dedicada Al Músic, una creació de l’artista blanenc Sergi Ros de grans dimensions, i que mesura sis metres d’amplada i dos metres d’alçada. Fabricada amb planxa de ferro, reprodueix la silueta d’un grup de músics on hi ha fusionats instruments de cobla i de banda: un contrabaix, un tambor, una tenora, una trompeta, etc. Està emplaçada al Passeig de Mar, enmig d’una zona enjardinada, i les siluetes dels músics es retallen contra el mar que voreja el conjunt escultòric.


Quim Hostench, Mario Ros i Sergi Ros davant l'escultura
La inauguració del monument ha estat impulsada per la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, i s’ha fet amb motiu dels 50 anys que ha complert aquesta entitat. L’acte inaugural l’han encapçalat l’alcalde de Blanes i regidor de Cultura, Mario Ros, i el president de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, Quim Hostench, entre d’altres.

L’acte s’ha encetat amb la interpretació de tres peces a càrrec de la banda, i s’ha tancat amb la descoberta de l’escultura, després d’uns breus parlaments. Actuals i antics músics, així com amics que formen part de la gran família de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria tampoc no s’han volgut perdre l’ocasió d’assistir-hi, juntament amb regidors i regidores del consistori blanenc.

50 anys formant músics

L’any 2015 es van encetar els actes commemoratius dels 50 anys de l’entitat, un cicle presentat sota el lema 50 anys formant músics. La primera actuació de la banda va tenir lloc el 21 d’agost de 1965, coincidint amb la Festa dels Copatrons. No va néixer d’una manera sobtada, sinó com a resultat d’un procés previ de creació d’altres formacions de caire musical al Col·legi Santa Maria, que pertany a la congregació dels Fills de la Sagrada Família.


L’any 1957 el pare Antoni Piqué va crear la Polifònica i l’Escolania, i quan al 1964 va arribar a Blanes el pare Joaquim Alqueza com a nou director, va ampliar el nombre de cantaires i va tenir la idea de formar la Tuna Infantil. Al següent curs es va gestar una Banda de Músics, formada majoritàriament per nois que havien passat per l’Escolania i la Tuna. Dos anys més tard, l’any 1967, es va posar en marxa la Cobla Infantil, la primera d’aquestes característiques que hi havia llavors arreu de tot Catalunya.

Justament per reconèixer el seu mèrit en la formació de joves músics de cobla i en la difusió de la sardana, al 1996 la Generalitat de Catalunya va concedir al Pare Joaquim Alqueza la seva màxima distinció, la Creu de Sant Jordi. Aquell mateix any, l’Ajuntament de Blanes va encarregar-li que fes el pregó d’obertura de la Festa Major de Santa Anna, rebent al seu temps el guardó més preuat que atorga l’Ajuntament de Blanes, la reproducció de la Font Gòtica, que data del segle XV.

Una formació musical singular, única a Catalunya

La Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria no és una formació totalment característica, ja sigui per l’edat dels seus components o per la quantitat que participen en les actuacions. De vegades poden arribar a ser més de 20 músics tocant alhora, quan el més freqüent és que n’hi hagi 11. L’extens treball de la cobla es tradueix musicalment en un ample i variat repertori, anàlogament al què passa quan es transforma en banda.


Mario Ros, Jordi Sacristán, Pepa Celaya, Quim Hostench i Sergi Ros
A Blanes sempre ha participat activament en esdeveniments propis, així com en els que organitzen altres entitats i institucions, principalment l’Ajuntament. Actualment l’associació musical sense ànim de lucre Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria està formada per joves estudiants amb edats compreses entre els 8 i els 18 anys que dediquen gran part del seu temps lliure al món de la música.

A més de les formacions com a banda i cobla, dirigides per Jordi Sacristán, també hi ha una Big Band i l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria, amb més de 25 anys d’experiència. L’escola va ser creada per complementar l’educació dels joves músics, a qui s’insta perquè assoleixin un bon nivell d’interpretació musical, combinant l’aprenentatge teòric amb la pràctica, i posant especial interès en la interpretació de música en grup.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 02/03/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300