Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes remodelarà la Plaça dels Dies Feiners, que inclourà un escenari semi permanent per fer activitats


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/05/2018 12:01:29 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes remodelarà la Plaça dels Dies Feiners, que inclourà un escenari semi permanent per fer activitats

L’Ajuntament de Blanes ja ha adjudicat la redacció del projecte definitiu, el millor d’entre cinc finalistes escollits del total de 28 propostes que s’han presentat per renovar aquest cèntric espai

La Plaça dels Dies Feiners canviarà d'aquí a un temps de fesomia. Situada a la part del darrera de l'edifici consistorial, l’Ajuntament de Blanes ha adjudicat la redacció d’un projecte per remodelar-la. Es tracta d’un espai que ocupa una posició estratègica, al centre de la vila, amb unes característiques i superfície que el fan molt adequat per a allotjar un gran nombre d’activitats d’interès públic.


Plaça dels Dies Feiners
Una de les més emblemàtiques és el pregó de la Festa Major de Santa Anna, però al llarg de l’any també acull concerts, fires i altres activitats d’una ampla varietat d’àmbits: cultural, esportiu, social, etc. La redacció del projecte anirà a càrrec de la millor proposta triada d’entre cinc finalistes, l’arquitecte blanenc Lluís Bedós –que va presentar la seva proposta amb el pseudònim de “TOR”-, i l’ha escollit un jurat format per tècnics i polítics de l’Ajuntament de Blanes, així com dos arquitectes designats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Tal com explica la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Pepa Celaya, l’objectiu és que la plaça continuï sent un espai polivalent, però alhora fer-lo més agradable i que convidi a estar-s’hi: “Es tracta que la ciutadania pugui fer-se seva aquesta plaça sempre, en qualsevol moment, i no tan sols quan s’hi organitzen concerts o esdeveniments puntuals”. Segons Pepa Celaya, “El què ens ha mogut a convocar aquest concurs d’idees ha estat dotar aquest espai situat en un lloc immillorable, al cor de Blanes, d’un nou caire, un replantejament que el faci més acollidor, que convidi a estar-s’hi i passejar-s’hi”.

Una proposta que inclou un escenari semi permanent rere l’Ajuntament

La proposta considerada més avantatjosa en conjunt, i que ha assolit la major puntuació, ha estat així per diversos motius. Un d’ells és la disposició d’un escenari semi permanent com a prolongació de la planta baixa de l’Ajuntament. L’actuació que proposa l’avantprojecte guanyador facilita l’accés al mateix edifici consistorial i, alhora, possibilita un espai d’escenari de dimensions variables segons la capacitat requerida.


Projecte adjudicat a l'arquitecte Lluís Bedós
Per aconseguir-ho, dóna una major utilitat a les escales d’accés que hi ha en la part posterior de l’Ajuntament de Blanes, situat més a munt en relació a l’entrada principal de l’edifici al Passeig de Dintre, que està arran de terra i sense cap esglaó. També reestudiarà la disposició de les escales per poder integrar-hi una rampa que facilitarà l’accessibilitat.

L’altra característica que el jurat ha valorat especialment de manera positiva és que el tipus i disposició dels diferents elements que organitzen la plaça permeten aconseguir un espai acollidor, que convida a passar i estar-hi, i on es poden realitzar activitats de manera natural i agradable. Això s’aconsegueix mitjançant la instal·lació de pèrgoles –llevat de bancs per seure, actualment no hi ha cap element a la plaça-, així com de vegetació –avui dia testimonial-, i elements de mobiliari urbà diversos.


Tanmateix, els materials que es volen utilitzar, el tractament de les façanes proposat i la imatge urbana en conjunt es considera que assoleix de manera satisfactòria els objectius plantejats des del consistori. Els membres del jurat qualificador han destacat la proposta de tractament dels paviments des d’una perspectiva global del conjunt de la plaça, i té en compte les particularitats de les diferents zones, així com la disposició de la pèrgola i el mobiliari per enriquir l’espai i la seva imatge.

Un total de 28 propostes presentades al concurs per renovar la plaça

El procés per remodelar la Plaça dels Dies Feiners es va iniciar el juliol de l’any passat, quan es va treure a concurs la redacció de cinc avantprojectes. La convocatòria va ser tot un èxit, ja que es van presentar un total de 28 propostes que aspiraven a ser una de les cinc escollides.


Una comissió formada per tècnics i polítics es va reunir a finals d’agost i va estudiar cadascuna de les propostes, puntuant-les en base a vuit paràmetres. A les cinc que van assolir millor puntuació se’ls va adjudicar un contracte de redacció d’un avantprojecte per valor de 2.000 € cadascun. Ara, per redactar el projecte definitiu, l’adjudicatari rebrà uns honoraris per import de 19.778,79 €. Per tant, sumant els dos imports, haurà percebut com honoraris totals 21.778,79 €.


Un cop s’hagi formalitzat l’adjudicació, l’autor comptarà amb un termini màxim de tres mesos per redactar el projecte. Els següents tràmits seran l’aprovació inicial del projecte, el període d’exposició pública, i l’aprovació definitiva. Llavors serà el moment de licitar la seva execució, de manera que sumant totes aquestes etapes, i comptant que la realització pugui durar entre tres i quatre mesos, potser la inauguració de la remodelació es pugui fer la primavera de l’any vinent.

La Plaça dels Dies Feiners: un espai recuperat a antigues edificacions

Aquest cèntric espai és de relativa nova creació en la història del municipi. Deu el seu original nom, que sol cridar força l’atenció a visitants i nouvinguts, a què antigament s’hi feia el Mercat de Fruites i Verdures en Dies Feiners. Segons consta a l’Arxiu Municipal de Blanes, se la coneixia senzillament com la plaça, i el nom definitiu de Dies Feiners evoca al món del treball, un dels llocs més antics on hi ha documentació de la celebració del mercat a Blanes.

En època medieval i moderna tenia un aspecte molt diferent: era molt més petits i allargada, i creuava l’actual Carrer Ample per connectar amb unes voltes fins al carrer Mossèn Manresa. Bona part de l’actual espai estava ocupat per cases que donaven als carrers adjacents. El mercat hi va romandre fins l’any 1914, quan les parades de fruites i verdures es van traslladar al Passeig de Dintre.


Plaça dels Dies Feiners, anys 90 - Imatge: Arxiu Municipal de Blanes
Els 1.500 m2 de superfície que abasta actualment la plaça es van començar a recuperar a antigues edificacions que hi havia a finals dels anys 80. El juny del 1989 es van fer les obres d’enderroc de les tres cases de propietat municipal que hi havia, una decisió aconsellada pels tècnics del consistori a causa de l’avançat estat de deteriorament de les edificacions. L’objectiu inicial va ser llavors engrandir la plaça per construir-hi posteriorment la futura Llar dels Jubilats, que feia temps reivindicaven poder disposar d’un espai propi en condicions.

Posteriorment, el setembre del 2006, l’Ajuntament de Blanes va enderrocar quatre edificis més. Dos d’ells es van tornar a aixecar a càrrec d’un promotor privat, mentre que una petita part del tercer acull el nou Es Portal, nom popular del mercat del peix. La resta va servir perquè el municipi guanyés uns 100 m2 més de plaça.
Data de realització: 02/05/2018 | Data de la darrera actualització: 02/05/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300