Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El veterà locutor Antonio Martín celebra els 1.000 programes al front de “Raíces” a Ràdio Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/06/2018 11:58:06 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El veterà locutor Antonio Martín celebra els 1.000 programes al front de “Raíces” a Ràdio Blanes

Per festejar-ho s’ha fet una emissió especial del popular espai de la Casa de Andalucía i un emotiu homenatge que va culminar amb el lliurament de l’escut de l’Ajuntament de Blanes

Aquest cap de setmana Ràdio Blanes ha viscut una efemèride molt especial: el veterà locutor Antonio Martín ha complert els 1.000 programes al front de “Raíces”. Es tracta de l’espai radiofònic d’una entitat blanenca –La Casa de Andalucía- que s’emet els dissabtes al matí des del 1991 a la ràdio municipal, un dels primers que hi va haver, i el més longeu de l’emissora.


Antonio Martín, a la dreta de la imatge, durant
l'emissió del programa número 1.000 de "Raíces"
L’Antonio es va posar al front de “Raíces” el setembre de l’any 1998, prenent el relleu a dues anteriors locutores: Trinidad i Mari Luz. Després de marxar la darrera veu que representava l’entitat, el llavors president de la Casa de Andalucía Juan Antonio Ortiz li va proposar a l’Antonio que el substituís temporalment al front del programa, que havia continuat fent durant un temps amb l’ajuda de les dues locutores que treballaven a Ràdio Blanes: Anna Negre i Elisa Mir.

Llavors, l’Antonio era secretari de l’entitat i exercia sovint de mestre de cerimònies en actes públics, per això se’l coneix popular i carinyosament com el Justo Molinero de Blanes. Quan li van fer la proposta, va aprofitar l’oportunitat per fer difusió d’una de les seves aficions més estimades: la història de la cobla, la cançó espanyola i el flamenc. El seu èxit davant els micròfons va ser tal que, quan es va incorporar de nou Juan Antonio Ortiz, l’audiència va demanar que tornés l’Antonio per aclamació.


Antonio Martín entrevista la presidenta de "La Casa de Andalucía"
de Blanes, Brenda Delgado
Ara bé, de ben segur la veritable clau de l’èxit d’Antonio Martín durant tant de temps no són ni els seus vastos coneixements musicals, ni el seu afany de superació, ni aconseguir portar al seu estudi primeres figures de la cançó. Sense cap mena de dubte, el seu estil desimbolt, no tenir pels a la llengua, el seu incansable bon humor, i tractar tothom amb respecte i carinyo han fet que des del minut zero l’Antonio no tan sols s’hagi guanyat a pols un lloc d’honor a la freqüència radiofònica. També ho ha fet al cor de moltes persones.

Un referent per a bona part de la població blanenca

El programa “Raíces” continua sent tot un referent per a bona part de la ciutadania blanenca que té els seus orígens en poblacions andaluses i extremenyes. No es tracta tan sols d’escoltar música de la terra: els oients truquen per felicitar amics i familiars o demanar que es posi una cançó i dedicar-la a algú. Prova d’aquest èxit és que del 1991 al 2012 s’emetia de 9 a 11 del matí, i a partir de llavors i fins ara ha passat a allargar-se fins les 12 del migdia a petició popular.


Per això, el nombre de seguidors de l’Antonio Martín és interminable. Més que oients, són amics i membres d’una gran família que no es perd mai les emissions dels dissabtes al matí. De fet, si es fa l’exercici de passejar-se pels bars de determinats barris de Blanes dissabte al matí, la sintonia que els acompanya a tots és la inconfusible veu del conductor, director i veritable ànima de “Raíces”.

Programa Especial amb motiu dels 1.000 programes

Han passat 19 anys i cinc mesos, i va ser exactament el passat 3 de febrer quan el programa radiofònic dels dissabtes al matí va complir la seva emissió número 1.000. Amb la inestimable ajuda de la seva dona Remei Ortega –que té gravades en k7 les primeres emissions-, l’Antonio va fer un buidatge dels fets més rellevants de gairebé dues dècades davant del micròfon i els va compartir amb l’audiència.


L'Antonio amb els seus col·laboradors habituals: Paco Gutiérrez,
Juan Castro i Juan Cáliz
Dissabte també va comptar amb l’assistència de diversos entrevistats especials. Així, van assistir l’actual presidenta de la Casa de Andalucía, Brenda Delgado; l’expresident Juan Antonio Ortiz; el president de l’Associació d’Ardaleños y Amigos de Ardales, Salvador Gutiérrez; els cantants Antonio Oliveras i Manuel Moniche; i el Coro Rociero Bahía de Blanes, entre d’altres.

Lliurament de l’escut de l’Ajuntament de Blanes i altres reconeixements

Un altre convidat destacat amb qui va comptar va ser l’alcalde de Blanes, Mario Ros, qui va aprofitar la seva intervenció al programa per agrair la tasca desinteressada d’Antonio Martin al front de “Raíces” des del 1998. Tampoc no podien faltar en una ocasió tan especial els seus col·laboradors habituals fixos de cada dissabte, tres poetes amb temperaments molt especials: Juan Castro, de 92 anys; el revolucionari i apassionat Juan Cáliz; i l’emotiu Paco Gutiérrez.


D'esquerra a dreta: Joanna Fernández, Antonio Martín,
Pepa Celaya i Mario Ros
Un cop finalitzat el programa, la celebració va continuar fora de l’estudi radiofònic: l’alcalde, Mario Ros, va lliurar a Antonio Martín una reproducció en pedra de l’escut de l’Ajuntament de Blanes, una de les màximes distincions institucionals que atorga el consistori. Tal com va explicar el batlle, es tractava de reconèixer públicament la tasca desinteressada d’una persona que, esgarrapant hores al seu temps lliure, s’ha dedicat durant dues dècades a preparar i presentar un programa a la ràdio municipal posant-hi el seu cor i bona part de la seva ànima.


L'alcalde de Blanes lliurant l'escut de l'Ajuntament
Tot seguit, el popular locutor es va encarregar de bufar les espelmes del pastís commemoratiu que es va encarregar d’entrar a la festa la directora de Ràdio Blanes, Joanna Fernández. Al llarg de la vetllada, l’Antonio també va rebre sengles reconeixements de mans de la Casa de Andalucía, que va entregar-li un trofeu al·lusiu a la seva tasca a la ràdio, així com del grup Nunca es tarde, que li va regalar una placa signada pels seus amics: Miguel, Manuel, José, Cristobal i Antonio.


Els companys d’altres programes de Ràdio Blanes, conduits i presentats igualment per col·laboradors i col·laboradores de manera altruista, també es van voler sumar a l’homenatge gravant missatges de felicitació amb motiu d’aquesta destacada efemèride. En aquest cas, va suposar tota una sorpresa per a l’Antonio, que no n’estava assabentat.


A banda dels missatges gravats, una nombrosa representació dels col·laboradors i col·laboradores dels programes radiofònics es va afegir presencialment a la festa allotjada al vestíbul, amb complert pica-pica on no hi va faltar de res, inclòs el rebujito casolà que va confeccionar el propi Antonio Martin. També es van fer els protocol·laris brindis de cava tot desitjant que siguin encara molts programes més els que ajudin a acompanyar l’audiència els dissabtes al matí. A banda de l’alcalde, també van assistir a la celebració altres membres del consistori: Pepa Celaya, Albert Sanz, Sergio Atalaya, així com l’exalcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez

“Raíces”, un programa pioner a Ràdio Blanes

La inquietud i perfeccionisme que sempre ha guiat l’Antonio Martín l’ha dut a poder comptar en el seu programa amb destacades veus de la cançó espanyola, així com convidats i convidades de primer ordre. En aquest sentit, recorda amb especial carinyo i admiració el pas d’artistes com Pepi Alfaro, José Rubio, Antonia Contreras, Miguel de Tena o el fill de Rubito de Pará, entre d’altres.


També manté un record entranyable i molt especial d’un dels seus primers col·laboradors avui desaparegut, el cantaor de flamenc Paco Aroca Jareño. El seu coneixement de la música espanyola i la seva adaptació als temps moderns, amb una envejable recopilació de cançons, l’han permès poder complaure els gustos més eclèctics de la seva audiència.


En aquest sentit, si se li pregunta quines cançons ha punxat més al seu programa, el llistat pot arribar a ser quilomètric. Amb tot, s’atreveix a fer un breu repàs i en destaca sis: “Tu pelo”, de Julio Madrid; “Esta nina viene tarde”, de Las Carlotas; “Mis dos amores”, de Juli Cuevas; “Nietecito mío”, de José Luis Campoy; “A mi padre”, de Manuel Orta; i “Las 50 primaveras”, de Ecos del Rocío.
Data de realització: 02/06/2018 | Data de la darrera actualització: 02/06/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300