Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Associació Família i Salut Mental inaugura a Blanes el primer Club Social de La Selva


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/14/2018 05:16:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Associació Família i Salut Mental inaugura a Blanes el primer Club Social de La Selva

Adreçat a persones amb malalties mentals, està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Blanes

Blanes serà la població selvatana que acollirà el primer Club Social de la comarca de La Selva de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, que s’ha presentat avui al migdia i es posarà en marxa d’aquí a quinze dies. Dirigit a persones amb trastorn mental sever, el nou equipament està ubicat al Casal Cívic de Can Borell.


Presentació Club Social de l'Associació Família i Salut Mental a Blanes
Està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. El club social s’obre amb 30 places i, per poder accedir-hi, la persona interessada ha de ser major d’edat i trobar-se en una situació estable de la seva malaltia. En aquests moments, l’associació està realitzant les entrevistes als candidats.


Teresa Muñoz i Lurdes Rodríguez, durant la presentació del nou servei
L’acte de presentació l’han encapçalat la presidenta de l’associació, Maria Combalia; la directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Marta Casacuberta, i el cap de sector de la Xarxa de Salut Mental i Addicions de l’Institut d’Assistència Sanitària a la Selva Marítima, Javier Merino. També han assistit en nom de l’Ajuntament de Blanes la cap de l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Lurdes Rodríguez, i la treballadora social Teresa Muñoz.

Objectiu del Club Social: millorar la qualitat de vida dels usuaris

Maria Combalia ha destacat la importància de l’equipament per contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones usuàries i les seves famílies: “Tractem que la persona amb malaltia, que moltes vegades és també persona amb dependència, agafi les regnes de la selva vida”. El Club Social és una estructura de suport social que contribueix a que les persones amb trastorn mental facin servir les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat, incidint i donant suport al seu projecte vital.

Casal Cívic de Can Borell

També té una funció rehabilitadora i d’inclusió social, i posa l’èmfasi en la participació activa de l’usuari, fomentant espais d’autogestió i d’ajuda mútua. S’hi treballa la socialització de les persones amb trastorns mentals a través de les seves capacitats amb un programa grupal d’activitats i de tallers amb seguiment individualitzat, on la persona és la protagonista en decidir l’ocupació del seu temps.

Aquestes activitats són el mitjà per aconseguir els objectius de rehabilitació dins la comunitat i són tan diverses com diferents són les seves necessitats. Es fan activitats com ara anglès, costura, cuina, dibuix o esports, així com estimulació cognitiva, excursions, informàtica, manualitats, teatre, etc. Amb el projecte del Club Social allotjat al Centre Cívic de Can Borell, l’associació de familiars consolida el desplegament territorial d’aquest tipus de recurs a comarques gironines. En l’actualitat, l’entitat ja disposa de clubs socials a Girona, Figueres i Palafrugell.


D'esquerra a dreta: Maria Combalia, Marta Casacuberta i Javier Merino
La posada en marxa del club social a Blanes respon a l’aposta del Govern català d’oferir un model d’atenció comunitària en salut mental, que posa la persona al centre del sistema i es basa en una valoració integral de les seves necessitats, oferint una atenció integrada dels recursos socials, salut, salut mental, sociosanitaris, residencials, educatius, etc. L’objectiu és assolir una atenció accessible, de qualitat, eficient, sostenible i amb qualitat territorial, que permeti anar més enllà del paradigma de la recuperació i en faciliti la inclusió comunitària, promovent la participació activa i l’apoderament dels afectats i les seves famílies.

Nombre de persones usuàries ateses a la comarca de La Selva

Atès el caràcter territorial de la Selva, la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, gestionada per l’empresa pública de la Generalitat, Institut d’Assistència Sanitària, es desplega en dos àmbits. A la Selva marítima, amb equipaments ubicats a Blanes, el centre de salut mental d’adults va atendre l’any 2016 un total de 2.166 pacients, dels quals 627 eren casos nous. Per la seva banda, les persones diagnosticades amb trastorn mental greu (TMG) van ser 552.

Per la seva banda, a la Selva interior l’equipament de Santa Coloma de Farners va atendre 1.094 pacients, dels quals 344 acudien al centre per primera vegada i 282 usuaris van ser diagnosticats amb un TMG. En el seu conjunt, durant el 2016 es van fer un total de 7.333 visites a la Selva interior i 15.226 a la Selva marítima, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals.


La Selva marítima disposa a més a més d’un Equip d’Atenció a la Psicosi Incipient, que l’any 2016 va atendre 14 casos nous, realitzant-se un total de 2.879 visites sobre un conjunt de 123 pacients en seguiment. També es disposa d’un centre d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) que va atendre 491 persones, de les quals 85 eren casos nous. D’aquests, més del 50% acudia al centre per addicció a l’alcohol.

En relació a l’atenció infantil i juvenil, amb un servei especialitzat a cada sector, el centre de la Selva marítima va acollir 708 persones, de les quals 311 eren casos nous, i el centre de la Selva interior va atendre 464 usuaris, dels quals 203 eren casos nous. Al centre de Blanes es van fer un total de 4.332 visites, i al de Santa Coloma de Farners 2.494. Els dos àmbits de la comarca de la Selva –marítima i interior- disposen de centres de rehabilitació psicosocial.

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l’any 1997 gràcies a la iniciativa d’un conjunt reduït de famílies de persones que tenien algun tipus de trastorn mental. La finalitats dels fundadors va ser la creació d’una plataforma que actués per vetllar pels drets d’aquestes persones i les seves famílies, i que es lluités per cobrir les seves necessitats.

Avui dia l’entitat està formada per més de 250 famílies, i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques. L’entitat estructura el seu treball en tres àmbits d’actuació. Un d’ells és el familiar, com a espai d’acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona coordinadament amb altres serveis de l’entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori. Des d’aquesta àrea s’organitzen els Grups d’Ajuda Mútua (GAM), amb presència a Blanes, Girona, Figueres i Palafrugell.


La segona àrea és la sociosanitària, des d’on es gestionen els clubs socials i s’organitzen les vacances anomenades ‘respirs familiars’, que tenen com a objectiu que els usuaris puguin gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador i normalitzador, en benefici de la pròpia autonomia i sense oblidar la diversió i l’entreteniment.

Per últim, el tercer àmbit és el de la sensibilització social, a través del qual l’associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d’experts en salut mental en les seves diferents vessants. L’entitat organitza cada any la setmana commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental al voltant del 10 d’octubre, per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, i participa en diferents iniciatives ciutadanes amb aquet mateix objectiu.
Data de realització: 02/14/2018 | Data de la darrera actualització: 02/15/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300