Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes fixa les dates del 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava i continua rellançant-lo


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/14/2018 11:24:07 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOCSBlanes fixa les dates del 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava i continua rellançant-lo

El festival pirotècnic es farà del 23 al 27 de juliol, de dilluns a divendres, i aviat s’haurà enllestit el procés perquè sigui inclòs al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

La Comissió Tècnica del Jurat Qualificador, que encapçala l’alcalde de Blanes, Mario Ros, ja ha triat les dates en què tindrà lloc aquest 2018 el 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava. Serà la darrera setmana laborable sencera del mes de juliol, més concretament del 23 al 27, de dilluns a divendres. Com és habitual, els espectacles es llençaran cada dia a 2/4 d’11 de la nit des de l’entorn de la platja de Sa Palomera.

A l’hora d’escollir aquestes dates, els membres de la Comissió Tècnica han hagut de tenir en compte diversos factors. Un d’ells és que, en general, els dies en què es concentren més espectadors a Blanes per gaudir dels espectacles del concurs són els divendres i dissabtes. Una altra qüestió és que ha d’incloure entre les seves dates el 26 de juliol, festivitat de Santa Anna, la jornada central de la Festa Major perquè és la patrona del municipi.


Públic omplint la platja de Blanes una nit de focs del 2017
Fotografies: Joaquim Llorens Garangou
Per últim, un altre condicionant és que el 28 de juliol se celebra l’Aplec de l’Amor a Cala Bona, i aquell dia mai no es fa concurs de focs. Agafant tots aquests factors, hi havia dues opcions possibles. Una era fer-ho des del diumenge 22 fins al dijous 26, deixant un dia de marge entre el seu acabament i l’Aplec de l’Amor. L’altra, la que finalment s’ha triat, que coincideix almenys amb un dels dos dies en què es concentra major activitat i afluència de públic a la vila: el divendres.

A principis del proper mes de març està previst que s’obri el termini perquè les pirotècniques de l’estat espanyol i estrangeres presentin les seves propostes per participar al certamen blanenc. Tindran temps per presentar les seves pliques fins a mitjans del mes d’abril, i serà llavors quan de nou la Comissió de Focs, amb el suport dels departaments de Cultura i Festes i de Contractació del consistori, s’encarregarà de fer el triatge de les empreses especialitzades que hagin fet arribar a l’Ajuntament de Blanes les seves ofertes.

Convocatòria del 48è concurs Internacional de Focs d’Artifici 2018

Els membres de la comissió hauran de triar les propostes presentades valorant principalment tres aspectes: les característiques de l’espectacle dissenyat que es proposa llençar; les novetats tècniques i altres innovacions afegides; i els premis que ha obtingut l’empresa aspirant durant els cinc anys anteriors. Cadascuna de les cinc empreses que es seleccionaran d’entre les ofertes rebudes rebrà 19.000 € per llençar el seu espectacle.


L’any passat es va augmentar el nombre de guardons que es concediran, amb un primer premi de 6.000 €, i un altre de 2.000 € pel segon classificat, tots dos en metàl·lic. Altres incentius són que la pirotècnia guardonada amb el primer premi també optarà a què se la convidi automàticament perquè torni a participar l’any següent al concurs blanenc, així com perquè realitzi dos altres dispars a Girona i a Lloret.

A Girona dissenyarà el castell de focs d’artifici de les Festes de Sant Narcís d’aquest proper novembre del 2018, i a Lloret de Mar ho farà al 2019, el 26 de juliol, coincidint amb les festes de Santa Cristina. L’empresa rebrà 15.125 € a Girona i 15.000 € a Lloret, tal com s’estableix als convenis signats per l’Ajuntament de Blanes amb els respectius ajuntaments.

Inclusió al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

Aquest 2018 serà la tercera edició consecutiva en què el concurs blanenc s’allargarà durant cinc dies després que els anys anteriors s’havia hagut de reduir la duració a causa de la crisi econòmica imperant. L’ampliació de la durada, afegida a tota una sèrie de modificacions tècniques introduïdes a suggeriment dels experts en la matèria, estan aconseguint rellançar un festival pirotècnic que actualment no té cap rival comparable a l’estat espanyol.


Un altre positiu impuls en què es continuarà treballant aquest 2018 després de l’inici del treball endegat al 2017 són dos objectius que s’espera assolir durant aquest any. El més proper és la inclusió del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. S’hi recullen les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius més representatius d’arreu de Catalunya, amb l’objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni lúdic i festiu català.

A través d’aquesta eina, es vol aconseguir una difusió supranacional dels esdeveniments festius de Catalunya com una riquesa cultural i lúdica revaloritzada a l’hora. En aquest catàleg no tan sols hi ha manifestacions concretes lligades a poblacions d’arreu del territori català, també hi ha de manera singular la catalogació d’elements festius amb difusió genèrica, com ara la sardana, la jota i els trabucaires, entre d’altres.

Premi Internacional de Focs d’Artifici de Catalunya

Des de l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes i la Comissió Tècnica del Jurat Qualificador del Concurs de Focs es continua treballant a l’espera de consolidar el projecte iniciat al 2017 de manera conjunta amb l’Ajuntament de Tarragona. Es tracta de crear un Premi Internacional de Focs d’Artifici de Catalunya impulsats pels organitzadors dels dos concursos pirotècnics amb més projecció internacional com són Blanes i Tarragona, i el suport de la Generalitat.


Després del decidit impuls que va donar al projecte Lluís Puig -primer com a director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, i després com a conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya-, l’actual context polític ha frenat les aspiracions de les dues poblacions. Més encara d’ençà que el conseller en funcions va decidir acompanyar Carles Puigdemont a Brussel·les.

La darrera vegada que es va tractar el projecte de crear el Premi Internacional de Focs d’Artifici de Catalunya va ser a finals del mes de juliol, quan Lluís Puig va encapçalar una visita institucional que va tenir lloc a Blanes. Va ser amb motiu de complir una promesa feta en la seva anterior etapa com a director general, respecte que no es perdria un dels cinc dies d’espectacles del concurs blanenc.


Durant la trobada es van concretar dues qüestions. La primera va ser la creació d’un logotip que identifiqués la marca dels Focs de Catalunya per a la seva projecció i difusió internacional, i la segona que es consignés una aportació econòmica a càrrec del govern de la Generalitat per guardonar el premi.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 02/14/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300