Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

20 anys de la revista “Blanda”, la publicació anual amb recerques inèdites de l’Arxiu Municipal de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/17/2018 12:43:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Arxiu_Tallat20 anys de la revista “Blanda”, la publicació anual amb recerques inèdites de l’Arxiu Municipal de Blanes

La nova edició inclou un treball de l’escriptor blanenc Joan Adell entre d’altres. Amb motiu de l’aniversari, s’ha fet l’indexat dels 387 articles publicats, signats per noms com ara Roberto Bolaño

Fa poc més de 25 anys, l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes va iniciar el repte d’organitzar la documentació que el consistori havia anat acumulant al llarg del temps. Paral·lelament a la preocupació per inventariar-la i fer-la accessible, va sorgir la inquietud per difondre la pròpia història de la vila, considerant que no n’hi havia prou desant els documents oficials.


Sala de Plens: Presentació del número 20 de la revista "Blanda"
Les ganes de difondre el ric patrimoni històric de Blanes, va motivar l’Arxiu Municipal a pensar en la possibilitat de poder disposar d’una plataforma per donar sortida a possibles treballs fets a partir dels documents conservats. Va ser així com es va posar en marxa la revista Blanda, el topònim amb què es coneixia Blanes durant l’època dels romans. La publicació anual es distingeix d’altres similars per la diversitat d’autors i les temàtiques de les recerques.

Després de 20 números treballats i publicats, des de l’Ajuntament de Blanes es considera que els objectius que van moure la creació de la revista estan plenament acomplerts: revaloritzar i fer difusió del patrimoni documental blanenc, la memòria del propi municipi. Durant aquests 20 anys (1998-2017), l’Arxiu Municipal no tan sols han ampliat i renovat la historiografia local significativament, també han passat a tenir més de 200 fons conservats, principalment amb donacions de particulars.

Presentació del número 20 de la revista “Blanda”

Avui al migdia l’Arxiu Municipal de Blanes ha presentat el número 20 de la revista Blanda a la Sala de Plens que, com és habitual cada vegada que té lloc aquest esdeveniment, s’ha omplert de gom a gom. L’alcalde de Blanes i regidor de Cultura i Arxiu, Mario Ros, ha encapçalat l’acte que també ha comptat amb la intervenció de benvinguda de l’arxiver i director del servei, Toni Reyes.


Els autors dels treballs, amb l'alcalde de Blanes, Mario Ros
L’alcalde ha agraït el treball d’estudiosos de tots els qui, d’una manera desinteressada, han contribuït tots aquests anys a fer realitat la revista: “Vint anys fent Blanda i fent poble són moltes pàgines i la implicació d’un munt de col·laboradors. Voldria aprofitar per agrair la feina que desenvolupa l’Arxiu i, com no, agrair també la seva dedicació a tots els col·laboradors, així com la tasca que s’hi fa en la vessant de la difusió cultural i la difusió de la memòria. Que per molts anys seguim fent Blanda !”.

En aquesta mateixa línia, Toni Reyes ha destacat: “Transcorreguts 20 anys de Blanda, creiem que el compromís amb la ciutat no s’ha acabat. De fet, tot just ha començat. El que queda per fer és ingent i apassionant. El nostre desig per aprendre, conèixer i treballar sobre aquest espai anomenat Blanda no davalla. Gràcies a tots per aquests bons anys!”.


Amb motiu d’aquestes dues primeres dècades de vida, l’Arxiu Municipal ha fet un esforç recopilatori ingent, que servirà als estudiosos i historiadors per tenir un accés àgil i directe a qualsevol informació. Es tracta de l’indexat, per ordre alfabètic dels seus autors, dels 387 treballs que han format part del Blanda des del número 1 fins al 20. Són més de 140 signatures les que han donat contingut a la revista.

Entre els autors que durant aquests vint anys han signat algun treball per a la revista de l’arxiu, cal destacar noms com ara els dels escriptors Roberto Bolaño i Joan Adell, entre d’altres. Durant la benvinguda, l’arxiver municipal ha recordat la figura de l’exalcalde de Blanes, Josep Marigó i Costa, qui ens va deixar a principis d’aquesta setmana. El públic assistent ha reblat les seves paraules amb un sentit aplaudiment.

Contingut del número 20 de Blanda i fotografia de portada de J.M. Padern

La presentació s’ha completat amb les intervencions que han fet els autors dels articles de recerca que composen la revista, amb una breu pinzellada sobre els seus continguts. L’acte també ha comptat amb la participació de regidors i regidores del consistori, així com de l’equip de col·laboradors i amics de l’arxiu. S’ha tornat a fer el mateix tiratge que fins ara, 500 exemplars, que es venen al preu de 10 € llevat dels qui han assistit a la presentació, que han gaudit d’un 50% de descompte.


Fotografia original Josep Ma Padern del 1985 (AMBL)
Pel que fa al seu contingut, hi ha sis recerques, dues biografies i els habituals apartats inclosos en el genèric de Notícies de l’Arxiu. Hi ha les donacions que s’han fet, novetats del servei, l’In Memoriam i notícies breus. Per últim, abans d’arribar al capítol extraordinari dedicat a l’indexat, hi ha la bibliografia que en aquesta edició destaca perquè, si habitualment hi havia 5 o 6 títols de llibres relacionats amb Blanes publicats durant el darrer any, aquest cop n’hi ha més del doble: 15.

Un altre dels atractius afegits amb què compta la publicació des de sempre són les seves portades, i en aquesta ocasió tan assenyalada no podia ser menys. En l’anterior edició es va fer un homenatge pòstum al pintor blanenc Joan Padern -mort al 2016-, publicant una aquarel·la seva en la portada. Ara, en la número 20, es reprodueix una imatge feta pel seu germà, el fotògraf Josep Maria Padern.


L’Arxiu l’ha triat no tan sols perquè estèticament és molt rellevant, sinó també pel missatge de futur i esperança que es vol transmetre al haver arribat als primers 20 números. En la fotografia, disparada l’any 1985, es veu el característic forat del Castell de Sant Joan des del qual es veu una vista privilegiada de Blanes, immortalitzada en milers de fotografies de blanencs i visitants.

Biografia del Doctor Xavier Brunet de Joan Adell

Tots els treballs recollits al número 20 de Blanda són especials i tenen un gran interès històric. Per això es fa difícil escollir-ne algun per destacar-lo. Ara bé, potser el què transcendeix al seu indubtable interès històric és el què signa l’escriptor blanenc Joan Adell, precisament pel seu valor literari. Adell fa un retrat biogràfic del Doctor Xavier Brunet (Blanes, 1897-1977), qui va ser el seu padrí. Com diu el títol de la biografia, parla tant del perfil professional com humà i personal del metge.

El Doctor Xavier Brunet es distingia perquè es desvivia pels seus pacients, als quals dedicava totes les hores que feia falta i més, i va ser un precursor del què ara coneixem com a metge de capçalera, dedicat absolutament a la salut dels seus pacients. El fet que fos el padrí de Joan Adell li confereix al relat un toc de nostàlgia i enyor, però a l’hora també de reivindicació, ja que considera que no s’ha tractat prou bé el legat, la seva memòria.


El Dr Xavier Brunet i Joan Adell, l'any 1955
Fotografia: Col·lecció Joan Adell (AMBL)
Així justament enceta el seu escrit: “M’imagino que per a la majoria de blanencs el nom de Xavier Brunet no els suggereix altra cosa que els rètols d’un carrer que, potser, molt de passada, han llegit tot passejant pel centre del poble”. I, més endavant, encara al primer paràgraf, conclou: “Jo em quedo amb la frase feta segons la qual ningú no mor mentre algú el recorda. I és amb aquesta creença que em decideixo a fer una glossa de la figura del doctor Xavier Brunet i Casellas, conscient de les dificultats que implica plasmar en un text, necessàriament limitat, la formidable personalitat d’una figura d’aquesta magnitud”.

Altres continguts de “Blanda”

Pel que fa a la resta dels treballs del Blanda, per ordre de capítols, s’enceta amb dues presentacions de l’alcalde de Blanes i de l’arxiver municipal, i tot seguit hi ha les sis recerques. Les tres primeres són de Juli Baca, que parla sobre la vida de pagès a Mas Llorens, explicada fa uns anys per Josep Llorens Telarroja; Juan Carlos Baeza repassa la trajectòria pictòrica d’Antoni Calderó; i Aitor Roger descobreix anècdotes poc conegudes al voltant de l’ermita de Sant Joan i els seus aplecs.


Tirada a l'art - Fotografia Fons Barnés-Ros (AMBL)
Albert Ros descriu els darrers arts de platja; Elisa Sola dels 30 anys del servei de normalització lingüística que dirigeix ella mateixa; i Maria Àngela Sagrera proposa un viatge fins a Cuba a través de la història del seu parent de Can Dausà. En l’apartat de Biografies, a banda de la del doctor Brunet, el recent traspassat Ramon Freixenet dóna a conèixer a través del seu darrer treball un assaig al voltant de la figura de Joan Creixell, qui va ser director artístic de l’Esbart Ruyra.

Data de realització: 02/17/2018 | Data de la darrera actualització: 02/17/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300