Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’exposició “Viatges Recvll. Llengua i País 1956-1980”: inici del compte enrere per la Festa dels Premis a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/01/2018 04:11:10 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’exposició “Viatges Recvll. Llengua i País 1956-1980”: inici del compte enrere per la Festa dels Premis a Blanes

Del 2 a l’11 de març es podrà visitar a la Sala Casa Oms una mostra que repassa els viatges que s’organitzaven des de la Revista Recvll per conèixer la història i geografia de Catalunya

Quan falta poc més d’una setmana perquè Blanes allotgi l’esdeveniment cultural i literari per excel·lència d’àmbit nacional, la Festa dels Premis Recvll, la vila on comença la Costa Brava ja comença a escalfar motors. A partir del divendres dia 2, i fins a l’11 de març, quan tindrà lloc el lliurament dels guardons, la Sala Casa Oms allotjarà una interessant exposició que es presenta amb el títol Viatges Recvll. Llengua i País 1956-1980.


Exposició "Viatges Recvll", oberta a Sala Casa Oms del 2 a l'11 de març
La revista Recvll, fundada a Blanes el 1920, i que està a punt de celebrar el primer centenari de vida, va organitzar durant 25 anys una sèrie de viatges per conèixer la història, geografia i cultura de Catalunya. Cada any, coincidint amb el mes de maig, es feien sortides que coincidien amb alguna efemèride o esdeveniment rellevant de la història del país. El primer es va fer al 1956 a la Costa Bava passant per Sant Feliu, S’Agaró, Palamós, el far de Sant Sebastià i Palamós.

La direcció de Recvll va pensar que un dels millors serveis que es podien fer per Catalunya després de la guerra civil era mostrar el país a la gent i prendre’n consciència i estima tot coneixent-lo. A través d’aquesta experiència, es volia aprofundir en l’autoestima i recuperar la identitat desdibuixada de moltes pobles, monuments artístics i la pròpia consciència nacional esmicolada durant la dictadura.


Viatge a Empúries, any 1960
Fons Recvll (AMBL)
Al llarg de 25 anys, des del 1956 fins al 1980, es va recórrer Catalunya en totes direccions visitant pobles i paisatges de muntanyes, viles marineres, cims d’ermitatges històrics i pobles amagats a les valls. Vint-i-cinc anys voltant pel país i els territoris de parla catalana amb l’objectiu determinant de prendre consciència de la unitat com a poble. Es va visitar l’Empordà, Vic, Manresa, Costes del Garraf, Tarragona, Poblet, Berga, Sant Pere de Roda, i Balaguer entre d’altres.

Referència a l’Any Fabra i reivindicació de la llengua catalana

El darrer periple es va fer l’any 1980 i, per primera i darrera vegada, enlloc d’allargar-se durant un dia es va fer en dues jornades, amb un recorregut per la Catalunya Nord i Puigcerdà. Durant el trajecte va haver una simbòlica aturada a Prada de Conflent per visitar la tomba de Pompeu Fabra. Allí Teresa Cornellà i Salvador Roca, en nom de tot el grup, van dipositar-hi un ram de flors amb les quatre barres, i un dels fundadors i alma mater de la revista i els premis, Benet Ribas, va pronunciar un breu parlament.


Darrer viatge, any 1980 - Prada de Conflent - Tomba de Pompeu Fabra
Fons Recvll (AMBL)
Aquest 2018 s’escau precisament l’Any Pompeu Fabra per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre, així com els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Coincidint amb aquesta doble commemoració, i davant l’actual context en què hi ha qui s’està escarrassant per trencar la convivència i la immersió lingüística a Catalunya, ara més que mai el col·lectiu de Recvll té molt clar que cal seguir reivindicant tots aquests valors, perquè no es perdi aquest signe d’identitat a preservar.


L’exposició Viatges Recvll. 1956-1980 es podrà visitar fins l’11 de març amb el següent horari: els matins, de dilluns a diumenge, d’11 a 13 h., i les tardes del dijous, divendres i dissabtes de 18 a 20 h. Està organitzada per la Revista Recvll i l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes (AMBL), i inclou material del Fons Recvll de l’arxiu, així com part de la donació de la Família Illas-Ribas a l’arxiu.

Representació d’ “El Traspàs” i Festa dels Premis Recvll al Teatre

La setmana vinent, igual que ja es va fer al 2017, el Teatre de Blanes allotjarà els dos següents esdeveniments de la festa literària. El dissabte 10 de març, la vigília del lliurament dels guardons, es representarà El Traspàs, d’Eloi Falguera, guardonada amb el Premi de Teatre Josep Ametller en la darrera edició.

L’obra té com a punt de partida l’exili a França del president Lluís Companys el febrer de 1939 i, per tant, planteja un cert paral·lelisme amb l’actual context polític que es viu al país. Se situa en el moment històric en què les tropes franquistes són a un pas d’arribar a la frontera, i dos mossos d’esquadra arrisquen la seva vida en una missió, un dels episodis més desconeguts del final de la guerra civil del 39.


"El Traspàs" - Premi de Teatre Recvll 2017
Dissabte 10 de març a les 21 h al Teatre de Blanes
La direcció i dramatúrgia és d’Eloi Falguera, i la interpretació amb Francesc Falguera, Xavi Gil, Marta Bou, Enric Miró, Eduard Garcia, Elisabet Garcia, Paco Burguillos i Jaume Ricart. Es tracta d’una producció de la companyia terrassenca Punt i Seguit Teatre, i es representarà el dissabte 10 de març al Teatre de Blanes al punt de les 9 de la nit, amb entrades a la venda al preu de 5 €.

D’altra banda, el mateix escenari teatral allotjarà l’endemà diumenge dia 11 la Festa de Lliurament dels Premis Recvll, amb entrada gratuïta, a partir de les 12 del migdia. Al llarg de la vetllada s’aniran desvetllant els noms dels guanyadors i guanyadores dels sis premis literaris, sense oblidar el caràcter cultural i d’identitat catalanes que tindrà tot l’acte, on participaran representants de famílies i institucions que recolzen la iniciativa: Ajuntament de Blanes, Consell Comarcal de la Selva, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya.
Data de realització: 03/01/2018 | Data de la darrera actualització: 03/01/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300