Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes dóna suport a la plataforma “Càrnies en Lluita”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/12/2018 04:08:06 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes dóna suport a la plataforma “Càrnies en Lluita”

La moció que recolza aquest moviment en lluita es va aprovar al darrer ple del consistori blanenc arran d’una moció d’ICV-EUiA i Batega per Blanes amb la unanimitat de tots els grups

En el darrer ple municipal celebrat el 22 de febrer l’Ajuntament de Blanes va aprovar amb la unanimitat de tots els grups polítics una moció presentada per ICV-EUiA i Batega per Blanes per donar suport, entre d’altres, als objectius que reivindica la plataforma Càrnies en Lluita. Un total de 28 famílies on s’hi inclouen menors, es troben sense recursos per culpa del què s’anomenen falses cooperatives.


Ple municipal 22 de gener
D’una dia per l’altre, TAIC, una de les falses cooperatives que treballa per Le Porc Gourmet, va decidir que tota la plantilla que treballava a través d’ella en règim d’autònom havia de passar a fer-ho amb una nova cooperativa, la gallega AUGA. El problema és que també se’ls va imposar que, qui decidia no signar, es quedava sense feina.

Aquesta manera d’actuar és esquivar la nova Llei Catalana de cooperatives, que estipula que els autònoms que facturen aquestes organitzacions han de rebre unes prestacions “equivalents” a la resta de treballadors del règim general. Les 28 famílies que van decidir no fer el traspàs a la nova cooperativa gallega són la resistència que queda per denunciar situacions cada cop més precàries i retallades de condicions laborals.


Protestes "Càrnies en Lluita" - Fotografia: El9Nou
El què batega per sota d’aquesta situació, però, és que avui els ha tocat rebre a ells, però més endavant pot arribar a afectar de més a prop i a qualsevol que es trobi en anàloga situació. El model de falses cooperatives, on les relacions laborals cada cop s’aproximen més a un esclavatge del treballador davant l’amo, són una realitat que s’estén per tot el territori. Tot perquè augmentin uns beneficis cada vegada majors que passen per una reducció de drets laborals i sous precaris.

Per això, s’han iniciat diverses accions per pal·liar les situacions inhumanes i de precarietat laboral que es pateixen en molts escorxadors de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol, on els treballadors són majoritàriament persones immigrades, amb l’especial situació de vulnerabilitat que això significa. Una de les accions l’encapçala la plataforma Càrnies en Lluita que, per ajudar-los, ha posat en marxa una caixa de resistència per fer aportacions econòmiques a través d’aquest enllaç: https://donacio.org/carniesenlluita/

Punts d’acord de la moció aprovada per unanimitat

La moció, que finalment va incorporar una sèrie de propostes de la Coordinadora Obrera Sindical de la Selva (COS La Selva), inclou un total de vuit punts destacats. Un d’ells és exigir de manera immediata que es doni compliment estricte de la Llei Catalana de Cooperatives, i que no es contractin més cooperatives de manera fraudulenta, ni tampoc utilitzant maniobres irregulars amb la finalitat d’evitar el compliment de la legislació catalana aplicable.


Fotografia: Directa
També es demana a la patronal de indústria càrnia que denuncií i combati totes les maniobres que estiguin destinades a facilitar una competència deslleial entre empreses, o que tinguin la finalitat d’aconseguir avantatges competitius a través de la precarització del treball, o mitjançant la contractació fictícia de suposades cooperatives que no funcionen com a tals. En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament de Blanes insta al Departament de Treball i a la inspecció de Treball perquè acabin amb aquest frau de les falses cooperatives i garanteixin el manteniment dels llocs de treball, així com d’unes condicions laborals dignes, garantint alhora que es persegueixi l’incompliment de la Llei Catalana de Cooperatives.

Igualment, s’exigeix que es preservi el dret al treball de les persones, i que es protegeixin les famílies que pateixen l’amenaça de quedar-se de manera sobtada sense ingressos i sense mitjans de subsistència. Això és perquè no existeix cap causa econòmica ni de mercat que pugui emparar una decisió tan dràstica i una situació tan terroritzadora per a les famílies afectades, ni tan perjudicial per a la societat osonenca com a principal afectada, i a la catalana en el seu conjunt.


Fotografia: elsetembre.cat
Un altre dels punts reclama que des de totes les parts socials implicades es prenguin totes les mesures necessàries per garantir que les condicions mínimes de treball i de remuneració seran respectades a totes les persones que treballen al sector carni, sigui quin sigui el seu origen, ètnia, sexe o condició, i qualsevol que sigui la seva forma de contractació. Per últim, es posarà els Serveis Socials de l’Ajuntament a disposició dels treballadors /-es i de les respectives famílies afectades per les falses cooperatives per facilitar-los tots els mecanismes de suport que puguin ajudar a pal·liar aquesta situació.
Data de realització: 03/12/2018 | Data de la darrera actualització: 03/12/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300