Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebrarà dijous els 30 anys de l’Oficina de Català i els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/13/2018 04:22:11 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebrarà dijous els 30 anys de l’Oficina de Català i els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra

La Biblioteca Comarcal allotjarà una conversa amb Ester Franquesa, presidenta del CPNL, i Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra, moderats per l’alcalde de Blanes, Mario Ros

El leitmotiv de l’acte que tindrà lloc aquest dijous 15 de març a partir de les set de la tarda a la Sala Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal és fer una doble commemoració. D’una banda, els 30 anys de l’Oficina de Català de Blanes i, de l’altra, els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra. Per unir les dues efemèrides l’acte girarà a l’entorn d’una conversa que es presenta sota el títol El camí cap a una llengua per a tothom: 150 anys del naixement de Pompeu Fabra – 30 anys de l’Oficina de Català de Blanes.


Matriculacions Oficina de Català de Blanes (2013)
Participaran en la conversa dos convidats d’excepció: Ester Franquesa, directora de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i Jordi Ginebra, comissari de l’Any Pompeu Fabra. Els moderarà l’alcalde de Blanes i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Mario Ros, i per completar la conversa, es farà una visita guiada a l’exposició sobre els 30 anys de l’Oficina de Català que s’allotja al vestíbul de la Biblioteca.

Punts d’interès de la conversa sobre Pompeu Fabra

A través de la conversa que mantindran Ester Franquesa i Jordi Ginebra, el públic assistent descobrirà el personatge de Pompeu Fabra, el seny ordenador de la llengua catalana, i el rigor intel·lectual de la seva obra. En aquest darrer sentit, es vol centrar la conversa sobretot en la transcendència del seu llegat, indispensable per transformar la llengua.

La tasca de Pompeu Fabra va ser cabdal per ajudar que el català, aleshores reduït a l’àmbit familiar i literari, es convertís en una llengua preparada per respondre plenament a les necessitats de la comunitat que la parla. En aquets procés de normalització de la llengua del país, el paper del Consorci per a la Normalització Lingüística ha estat fonamental.

Exposició 30 anys Oficina de Català de Blanes

Enllaçant amb aquest darrer concepte, val a dir que l’Oficina de Català de Blanes es va integrar al CPNL l’any 1992, gairebé cinc anys després d’haver començat anteriorment la seva activitat com a servei municipal dintre de l’Ajuntament de Blanes. Per ajudar a conèixer millor els seus orígens, fins al 29 de març es podrà visitar al vestíbul de la Biblioteca Comarcal una exposició retrospectiva amb fotografies i altre material.


Voluntariat per la Llengua (2013)
L’exposició recull la tasca feta per l’Oficina de Català durant aquests 30 anys, des del 1987 fins al 2017, un treball exemplar, que ha aconseguit aprofundir en la societat blanenca a través de diversos serveis i activitats. Sota el paraigua del Consorci per a la Normalització Lingüística, al llarg de tres dècades s’han organitzat interessants activitats i propostes amb un objectiu a bastament aconseguit: fer que l’aprenentatge i el perfeccionament del català estigui a l’abast de tothom, i d’una manera amena i entretinguda.


Des dels inicis, l’Oficina de Català de Blanes va comptar amb qui continua sent la seva responsable, Elisa Sola. Conjuntament amb el seu equip de treballadores, han fet possible mantenir viu el mateix esperit de servei a la comunitat que va menar la seva posada en marxa tres dècades enrere, amb accions com el Voluntariat per la Llengua, Escoltem les Llengües del Món, Tastets de Cuina del Món, i un llarg etcètera.

El CPNL: una tasca cabdal per a la llengua

El Consorci per a la Normalització Lingüística és una administració pública creada l’any 1989 per la Generalitat de Catalunya i diversos ens locals. L’objectiu sempre ha estat el d’afavorir l’ensenyament i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els contextos de la societat, i facilitar la cohesió social, també per mitjà del treball en xarxa amb entitats i associacions.

L’organisme l’integren la Generalitat de Catalunya i 155 ens locals. El componen 22 centres de normalització lingüística i compta amb 146 punts d’atenció. Per últim, cal destacar la tasca del CPNL de donar resposta a les necessitats de formació en llengua catalana de la població adulta de Catalunya, així com l’assessorament i la gestió lingüístics d’empreses i entitats.
Data de realització: 03/13/2018 | Data de la darrera actualització: 03/13/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300