Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Colla de Diables de Blanes ha representat Girona i Catalunya Nord al ‘1er Concurs Nacional d’Enceses’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/14/2018 03:49:28 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Colla de Diables de Blanes ha representat Girona i Catalunya Nord al ‘1er Concurs Nacional d’Enceses’

L’experiència d’haver participat al certamen nacional ha estat molt ben valorada per la Colla de Diables Sa Forcanera, que va compartir la vivència amb altres 10 colles catalanes

El passat dissabte 10 de març la localitat tarragonina de Picamoixons (Alt Camp) va acollir la primera competició nacional d’una manifestació cultural 100% catalana, a cavall entre l’art de dibuixar amb el foc, l’experiència lúdica i els més ancestrals orígens de la humanitat. Es tractava del 1er concurs Nacional d’Enceses, que va aplegar integrants de tot el país, i que estava organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.


1er Concurs d'Enceses de Catalunya - Fotografia: Joel Comas
La Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes va ser una de les 11 que van participar-hi, i ho va fer en representació de comarques gironines i Catalunya Nord. Es tractava d’una competició innovadora, que enfrontava colles d’arreu de Catalunya, escollides d’entre un total de 54 per representar cadascuna de les vegueries d’arreu del principat. L’esdeveniment va comptar amb la participació de 470 diables sumant les onze colles, triades mitjançant un sorteig d’entre les candidatures presentades.


Actuació Grup de Diables BAT - FDDC
El certamen estava estructurat de manera que es van premiar tres primeres colles en primer, segon i tercer lloc, mentre que les vuit restants no estaven subjectes a cap classificació puntuada. El jurat va considerar que la colla guanyadora fos Lo Golafre de Tortosa, seguida pels Diables de Riudoms i La Vella de Gràcia, que van quedar en segona i tercera posicions, respectivament. Els premis en metàl·lic han estat de 1.000 € pel guanyador, 500 € pel segon classificat i 300 € pel tercer.


Segons els membres del jurat, la deliberació va ser molt difícil i ajustada, havent-se valorat les actuacions que havien fet totes les colles en la doble ronda de competició. Primer una de format lliure, on podien fer espetegar tota la pólvora que havien dut a Picamoixons, i la segona restringida, en què havien d’utilitzar el material pirotècnic que, sense previ avís, havien cedit les quatre pirotècnies col·laboradores.

Balanç positiu de la Colla de Diables Sa Forcanera

Malgrat no haver quedat classificada en cap de les tres primeres posicions, la Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes ha fet un balanç positiu de la seva participació al certamen nacional. No tan sols perquè el sol fet d’haver pogut representar al territori en una competició ja havia resultat tota una recompensa, sinó perquè han pogut compartir l’experiència i la manera de fer amb d’altres diables i dimonis d’arreu de Catalunya.


La Colla de Diables Sa Forcanera, a Picamoixons
Fotografia: Joel Comas
Una altra satisfacció afegida ha estat que, amb motiu dels preparatius previs a la participació al concurs celebrat a Picamoixons, hi ha hagut molts exmembres de la colla que han tornat a fer pinya. Això ha propiciat el retrobament d’antics diables i dimonis que s’hi ha tornat a involucrar.

La Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes, amb més de 15 anys de tradició, ofereix actuacions que tenen el foc com absolut protagonisme, amb dos elements afegits que li donen encara més lluentor: la percussió de la batucada i els bufadors de foc. Aquest darrer és un dels ingredients més ben valorats i aplaudits en els correfocs que protagonitzen.


Fotografia: Joan Batalla
A tall d’anècdota, val a dir que la Colla de Diables Sa Forcanera no va ser l’única presència blanenca al concurs. La presentació va anar a càrrec dels periodistes de Blanes Quim Rutllant i Ester Planes, conductors del programa de cultura popular Mans, de Catalunya Ràdio. L’esdeveniment va ser transmès en directe i es pot visionar a la Xarxa de Comunicació Local https://www.xiptv.cat/programes-especials/capitol/primer-concurs-nacional-denceses-2018, així com a través de la plataforma movistar plus http://www.movistarplus.es/ficha/primer-concurs-nacional-d-enceses-2018?tipo=E&id=1502441
Data de realització: 03/14/2018 | Data de la darrera actualització: 03/14/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300