Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una dona de Blanes assumirà per primera vegada a Catalunya el comandament d’una legió de Manaies


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/27/2018 10:36:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una dona de Blanes assumirà per primera vegada a Catalunya el comandament d’una legió de Manaies

La nova capitana dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica, Magda Gascón, prendrà el càrrec dijous. L’endemà faran el relleu de capitanes dues joves del grup de ‘Manaies Iuniores’

La legionària dels Manaies de Blanes, Magda Gascón, serà a partir de dijous vinent, i durant tot un any, la nova capitana que comandarà la Legió V Macedònica, els armats d’aquesta localitat on comença la Costa Brava. Per primera vegada arreu de Catalunya, una dona assumirà el màxim comandament d’uns manaies, un tipus de formacions que compten amb un percentatge molt baix de dones.


Magda Gascón, la futura nova capitana dels Manaies de Blanes
L’únic precedent és que l’any passat una dona va capitanejar una petita facció dels manaies de Girona, però no pas la formació al complet com és el cas de Blanes. En l’actualitat, els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica compten amb tres dones. A banda de qui serà la nova capitana, hi ha la Sònia -una altra legionària-, i la Laura, membre de la banda que acompanya musicalment les desfilades dels armats blanencs. La Magda regenta una botiga de roba i complements per a dones al centre de Blanes, i forma part dels manaies des de fa vuit anys.


Marcos Pérez i Josep Navarro, l'actual i anterior capitans,
en la cerimònia de relleu del 2017
Fotografies: Joaquim Llorens i Garangou
S’hi va inscriure al 2010, després que feia temps que rumiava la possibilitat de fer-ho, perquè li agradava molt poder formar part d’una tradició molt arrelada, ja que els Manaies de Blanes han passat a ser un destacat ingredient de la Setmana Santa blanenca. Un dia la van engrescar a què provés l’experiència, i va ser dit i fet, perquè aquell mateix any ja es va estrenar en una trobada de manaies a Amer i, posteriorment, a la cerimònia del canvi de capità i la desfilada que forma part de la Processó de Divendres Sant on participen els manaies des de fa 17 anys.

Un orgull i un honor ser la primera comandant de manaies

Per a la Magda, el fet d’haver de saber que serà la primera dona arreu de Catalunya que assumeix la comandància d’un grup de manaies l’omple d’orgull, i explica que suposa tot un honor haver estat escollida pels seus companys. Respecte l’actual context de lluita per la igualtat, que s’ha revifat especialment aquestes darreres setmanes sobretot arran de la celebració del Dia Mundial de les Dones, es mostra molt satisfeta, però alhora també reclama normalitat.


En primer terme, Magda Gascón
En aquest sentit, Magda Gascón explica: “Sembla mentida que en ple segle XXI encara i hagi qui pensa que les dones no tenim dret a poder fer qualsevol cosa que fan els homes. Espero que el meu exemple, per petit que pugui semblar, contribueixi a normalitzar aquesta i altra situacions”. I és que, pel fet de ser dona, no té cap mena de concessió respecte els entre 30 i 45 quilos que pesen l’armadura i complements que duen els manaies, homes i dones: la lòrica (armadura), casc, cinturó, ganivet, espasa, pilum (llança) i l’escut.

A diferència d’altres agrupacions de soldats romans, el material de què estan fets aquests elements d’indumentària està fet amb un material molt similar al què utilitzaven els autèntics armats, enlloc d’estar confeccionats amb d’altres que puguin ser més lleugers. Només cal prendre com exemple de l’esforç que significa portar aquest equipament recordar que l’escut sol ja pesa entre 9 i 10 quilos.


Els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica l’han triat la Magda per ser la nova capitana atenent als estrictes criteris que serveixen cada any per fer-ho: l’antiguitat en l’associació, la implicació que ha demostrat, l’assistència als assajos i activitats que es fan al llarg de l’any i altres mèrits. Un d’ells és que fa dos anys va contribuir a la posada en marxa dels Manaies Iuniores, la nova secció de l’entitat formada per nois i noies que tenen de 6 a 16 anys.

Dues joves capitanes als Manaies Iuniores

La casualitat ha volgut que precisament l’any en què una dona assumeix per primera vegada arreu de Catalunya la comandància d’una agrupació d’armats, a Blanes el relleu de la capitania dels Manaies Iuniores també la faran dues joves. En aquesta secció hi ha més noies que en la dels grans: 4 legionàries, 1 arquera i 1 membre de la banda musical.


Jorgina Magallón, la capitana dels Manaies Iuniores des del 2017
L’any passat va ser escollida com a nova capitana Jorgina Magallón, de 13 anys, i aquest 2018 passarà el relleu a una altra legionària Elena Canosa, de 15 anys. Serà el tercer comandament d’aquesta nova secció dels Manaies de Blanes, ja que tot just es van donar a conèixer amb motiu de la Setmana Santa de l’any 2016.

Cerimònia del canvi de capità amb components de llegenda històrica

Les desfilades de les dues seccions atrauen cada any una gran quantitat de públic, que sobretot valora molt la litúrgia que envolten aquests actes lligats a la Setmana Santa blanenca. La desfilada dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica que inclourà la cerimònia del relleu del capità es farà aquest dijous a partir de 2/4 de 6 de la tarda, amb una primera cercavila.


Cada any es tria un veïnat per iniciar aquesta passejada, i enguany l’escollit és Quatre Vents. Després de fer un complet recorregut per aquest barri, a la segona part hi haurà la cerimònia del canvi de comandament que es farà al bell mig del nucli antic del municipi, a la Plaça Verge Maria, on viu la nova capitana. En primer lloc el capità sortint puja a casa del nou comandament i comparteixen un brindis amb dos gots de fusta que es guarden en un cofre cerimonial.

Després és quan, envoltats de tots els membres –el signífer, els arquers, els legionaris i la banda musical-, els dos capitans culminen la cerimònia a peu de carrer, davant del públic. El centurió fa la lectura d’un edicte romà durant el qual li pregunta al nou capità si accepta ser nomenat com a comandant en nom del Senat del poble de Roma, unes paraules escrites en llatí de l’època. Després passarà revista a la força militar i es reprendrà la cercavila per diversos carrers del centre.


Una altra ocasió perquè la nova capitana encapçali una desfilada dels Manaies de Blanes serà just l’endemà divendres a la nit. A 2/4 de 10 hi haurà l’Anunci de la Processó, en què els manaies sortiran des de la Plaça de l’Església i faran a pas lleuger el mateix recorregut que mitja hora després farà la processó amb tota la solemnitat que l’envolta. Els Manaies encapçalaran el seguici processional, i al llarg del recorregut oferiran diverses figures militars.

Desfilada dels Manaies Iuniores i relleu de les capitanes

Per la seva banda, la desfilada dels Manaies Iuniores també tindrà lloc el divendres, però en aquest cas molt abans, a les 12 del migdia. Serà la tercera vegada en què es fa aquest esdeveniment protagonitzat pels nois i noies, majoritàriament familiars i/o amics dels originaris Manaies de Blanes. De ben petits, estan acostumats a seguir les cercaviles dels més grans i, per tant, estan avesats a les litúrgies i costums que cal seguir.


Sortiran des del Carrer Ample, sota l’Arc dels Copatrons de Blanes –Sant Bonós i Sant Maximià, dos soldats romans morts en martirologi- i des d’aquí iniciaran un recorregut fins aturar-se a la Plaça Verge Maria. Aquí es farà una cerimònia anàloga a la dels grans perquè la fins ara capitana, Jorgina Magallón, passi el relleu a la nova, Elena Canosa. Després, emprendran una nova desfilada pels carrers del centre de la vila, en un recorregut que finalitzarà al Passeig de Mar.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/27/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300