Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acollirà diumenge la 'Primera Trobada d’Àngels', homes i dones que han interpretat el 'Cant de l’Àngel'


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/28/2018 11:06:47 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes acollirà diumenge la 'Primera Trobada d’Àngels', homes i dones que han interpretat el 'Cant de l’Àngel'

Es tracta d’una tradició centenària que es perpetua a Blanes, l’únic lloc de la diòcesi gironina on continua fent-se la processó i compta des del 1904 amb arranjament propi, de Mn. Joan Batlle

A Blanes els actes lligats a la litúrgia de la Setmana Santa religiosa inclouen diversos punts àlgids i amb una llarga tradició arrelada al municipi. Ara bé, actualment Blanes és l’únic lloc d’arreu de la diòcesi gironina –des d’Arenys de Mar fins a Port Bou- on es continua perpetuant any rere any una activitat litúrgica que conserva els mateixos ingredients que fa més d’un segle de vida. No hi ha cap altra referència en tot el territori.


Processó del Ressuscitat dècada anys 50 - Salvador Roca (àngel)
Fons Rafael Bataller Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
Es tracta de la Processó de Diumenge de Pasqua, també dita de l’Àngel o de l’Encontre, i que sempre aixeca una expectació màxima entre els blanencs i blanenques per escoltar el noi o noia que, vestit d’àngel, anunciarà la bona nova de la resurrecció de Jesús. Vestit amb una túnica blanca, l’àngel interpreta l’antífona a una sola veu i amb l’acompanyament d’harmònium del Regina Coeli Laetare. Tot seguit, el cant del Resurrexit serveix per anunciar a Maria que el seu fill ha ressuscitat.

A Blanes aquesta tradició és centenària, ja que a l’Arxiu Municipal de Blanes es conserva una referència que situa la processó i cant de l’àngel al segle XIX, recollida al llibre de Cortils i Vieta Ethologia de Blanes (1886). També es conserva a l’arxiu la partitura original del Cant de l’Àngel, amb acompanyament d’harmònium, autògrafa del compositor afincat a Blanes Mossèn Joan Batlle, i datada a Blanes el 2 d’abril de 1904. Tot fa pensar que fou estrenada aquell mateix any, ara en fa 114.

Primera trobada d’àngels de Blanes

Durant tots aquest temps, generació rere generació, la interpretació del Cant de l’Àngel ha anat a càrrec d’un bon nombre de blanencs i blanenques, alguns dels quals fins i tot han acabat ocupant càrrecs públics força destacats. Un cas és el de l’actual alcalde de Blanes, Mario Ros, qui va fer d’àngel dues vegades, a mitjans dels anys 70. Justament va ajudar-lo a preparar el cant la seva mare, la directora musical Ma Rosa Vidal, que durant dècades es va encarregar de preparar aquesta celebració, així com als angelicals cantants, acompanyant-los los amb un òrgan.


Interpretació del Cant de l'Àngel 2017
Pensant en aquest llarg llistat d’àngels, va sorgir la idea de fer una Primera Trobada d’Àngels, una proposta a la qual s’hi va afegir posteriorment que la historiadora blanenca Ma Àngela Sagrera plantegés la intenció de fer un estudi sobre la història del Cant de l’Àngel per a la revista Blanda, que edita l’Arxiu Municipal de Blanes. La trobada tindrà lloc el proper diumenge, coincidint amb la processó.


Després d’escoltar plegats la perpetuació de la tradició, tots els i les ex àngels es trobaran per compartir l’experiència del què va significar per a ells i elles incorporar aquest llegendari personatge. Entre d’altres blanencs que en el seu dia van interpretar el cant s’hi troba qui actualment s’encarrega precisament de preparar la cerimònia, el rapsoda i membre del jurat dels Premis Literaris Recvll, Salvador Roca.


Interpretació del Cant de l'Àngel a càrrec de Joan Burcet (1949)
Foto: Antonio Isasi-Isasmendi - Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
També van fer d’àngels en el seu dia l’actual cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy; les membres de l’equip de redacció de la Revista Recvll, les germanes Mònica i Laura Rabassa Vàzquez; o bé qui durant molts anys va regentar el popular Restaurant Can Patacano, Joan Burcet, entre d’altres. Precisament la imatge d’aquest darrer àngel s’ha utilitzat per il·lustrar el cartell de la trobada, una fotografia molt il·lustrativa que data dels anys 50, quan se’ls posaven una perruca i unes ales per caracteritzar-los.

La Setmana Santa caracteritzada per dues processons i l’Aplec del Vilar

Abans del Cant de l’Àngel, la litúrgia comença amb la sortida des de la Parròquia Santa Maria d’una processó que inclou dues imatges processionals: la del Ressuscitat i la de la Mare de Déu de Pasqua. La imatge de la verge la porten dones de manera exclusiva des de l’any 2001. Després d’emprendre camins diferents, totes dues es troben a la Plaça dels Dies Feiners, on s’interpreta el cant. Un cop acabat, emprenen el camí de tornada plegades en processó fins a l’església. La processó comença a ¾ de 12 del migdia, mentre que el cant es fa cap a 2/4 d’1.


Processó del Ressuscitat 2017
A Blanes la Setmana Santa religiosa inclou també una primera processó que se celebra el divendres sant: la Processó Penitencial del Sant Crist, coneguda també popularment com la Processó del Silenci. La litúrgia comença a 2/4 de 10 de la nit, amb l’Anunci de la Processó a càrrec dels Manaies de Blanes, seguida a les 10 de la nit per la sortida amb les quatre imatges que inclou la processó.


Processó del Sant Crist 2017
Autor Fotografia: Joaquim Llorens i Garangou
De les quatre imatges, la que sempre atrau més l’atenció és la del Sant Crist, que porta cada any una persona diferent per rigorós ordre d’inscripció, ja que es tracta d’un honor pel qual cal restar ser escollit després d’estar en una llista d’espera. La figura que carrega acompanyat de dos portadors de forquetes pesa uns 90 quilos, i per això durant els dies anteriors es fan assajos perquè pugui superar la prova amb èxit.


Aplec del Vilar 2017
Fotografia: Joaquim Llorens i Garangou
A diferència d’altres localitats, a Blanes la Setmana Santa s’allarga un dia més, amb la festivitat de l’Aplec de la Mare de Déu del Vilar que se celebra l’endemà del Dilluns de Pasqua, és a dir, el dimarts 3 d’abril. S’acull al Santuari del Vilar i constitueix una tradició molt arrelada al municipi al ser una jornada festiva aquí, i en canvi laborable a la resta de Catalunya. Com a acte religiós destacat, l’aplec inclou una missa a 2/4 d’1 del migdia, així com una audició de sardanes a la tarda.
Data de realització: 03/28/2018 | Data de la darrera actualització: 03/28/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300