Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Clam unànime de dol i condemna contra la violència de gènere per l’assassinat d’una veïna de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/09/2018 09:10:33 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Clam unànime de dol i condemna contra la violència de gènere per l’assassinat d’una veïna de Blanes

Més de 400 persones han participat a la concentració que ha tingut lloc avui al vespre davant l’Ajuntament de Blanes, després que el ple extraordinari ha declarat tres dies de dol

L’Ajuntament i la ciutadania de Blanes ha expressat el vespre d’aquest dilluns un clam unànime de dol i condemna contra la violència de gènere per l’assassinat d’una veïna del municipi avui al matí, presumptament a mans de la seva parella, amb qui estava en tràmits de separació. Més de 400 persones han participat en la concentració que ha tingut lloc a les set del vespre al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, responent a una convocatòria de l’Ajuntament de Blanes.


La concentració ha inclòs amb la lectura de sengles manifestos de la Plataforma de Dones de Blanes i de l’Ajuntament de Blanes. En tots dos textos es condemnava la violència masclista, s’afegien al dol i solidaritat amb la família i amics de la víctima, i feien una crida a la ciutadania en general perquè se segueixi lluitant d’una manera activa contra qualsevol forma de violència contra les dones.


La concentració s’ha tancat mantenint un minut de silenci en senyal de condol, i en record de la dona de 40 anys veïna del barri d’Els Pins que avui ha mort assassinada, el primer feminicidi comès a Catalunya aquest any 2018. Un llarg i sentit aplaudiment ha posat punt i final de manera definitiva a l’emotiu acte, on alguns homes i dones lluïen fulls amb un missatge curt i concís: “Ni una més!”.

Ple Extraordinari per declarar tres dies de dol

La concentració s’ha fet davant la façana principal de l’edifici municipal, on hi ha les banderes oficials de l’Ajuntament de Blanes onejant a mig pal. Des de primera hora del matí s’han baixat en senyal de dol, avançant-se al mandat que hores més tard s’ha declarat de manera oficial a través d’un ple extraordinari celebrat abans de la concentració, a 2/4 de 7 de la tarda, convocat per urgència.


Aprovació per unanimitat de l'únic punt a l'ordre del dia
La sessió plenària ha condemnat l’assassinat i ha aprovat amb la unanimitat de totes les forces polítiques declarar tres dies de dol oficial, tant de la corporació com de la ciutat. També s’ha acordat reiterar el suport del consistori a totes les dones que es troben en aquestes situacions, amb el compromís de seguir esmerçant tots els esforços necessaris per avançar en l’assoliment de més garanties perquè les dones puguin viure sense violència.

Lectura manifest de la Plataforma de Dones de Blanes

La concentració s’ha encetat en primer lloc amb la lectura d’un manifest redactat per la Plataforma de Dones de Blanes, a través de les veus de quatre de les seves membres, començant per la presidenta, Aurora Mèrida, i seguint amb Carme Guasch, Isabel Forcada i Amparo Ardanuy. Abans, s’ha desplegat una pancarta davant de la capçalera, situada a l’entrada de l’edifici consistorial, on es podia llegir: “Estem de dol. Han assassinat a una dona. Prou Violència Masclista!”.


La Plataforma de Dones ha deixat clar què en pensava:“Avui ens trobem aquí per demostrar el nostre rebuig i indignació per l’assassinat d’una dona a mans de la seva parella. Una dona de Blanes, del nostre municipi, a la qual sentim propera, estem amb tu ! Ens dol en l’ànima que una vegada més s’hagi comès una barbàrie com aquesta, segar la vida a un ésser humà a mans de la persones que deia que l’estimava ! Ens dol la vida truncada dels seus fills, ja que hauran d’aprendre a viure sense la seva mare. Aprendre a viure i assimilar ue s’han quedat orfes d’una manera tan tràgica”.

Manifest Institucional de l’Ajuntament de Blanes

Tot seguit l’alcalde de Blanes, Mario Ros, ha llegit el manifest institucional acompanyat dels regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. També han participat els caps de les dues principals forces de seguretat que operen al municipi; Joan Garcia, de la Policia Local de Blanes, i David Castro, dels Mossos d’Esquadra. A la capçalera de la concentració també s’ha comptat, entre d’altres, amb la participació del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i de la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina.


L'alcalde de Blanes llegeix el manifest sota les banderes
onejant a mig pal en senyal de dol
El manifest institucional llegit per l’alcalde s’ha mostrat en la mateixa línia que l’anterior: “Més enllà de la condemna i el condol a les víctimes per l’assassinat, el dol públic municipal també vol reivindicar el dret de totes les dones a viure una vida lliure de violències”. També reclama que hi hagi un compromís ferm de totes la societat per acabar amb la violència masclista: “Malgrat semblava que havíem començat a guanyar terreny, perquè cada vegada hi ha més dones que s’atreveixen a alçar la veu contra el seu agressor i presenten denúncies, ara el més preocupant són els nostres joves, que comencen a reproduir antics models d’hegemonia masclista”.


Per últim, abans de donar pas al minut de silenci que ha tancat la concentració, al manifest es declarava: “No es tracta de seguir formulant desitjos ni somnis. Ja n’hi ha prou: hem de construir una societat que no toleri, que rebutgi en qualsevol situació la violència masclista. Perquè actualment encara l’estem tolerant i inclús promovent amb determinades actituds que cal que canviem (...) No a la Violència Masclista !”.

Suport d’altres institucions i administracions

Al llarg de tot el dia, l’alcalde de Blanes ha rebut nombroses mostres de suport i condol per part de diferents institucions, administracions i entitats, així com oferiments per treballar i ajudar en el què fes falta. Val a dir que, a banda de la concentració de Blanes, avui al migdia també s’ha mantingut un minut de silenci en senyal de dol a la seu de l’Institut Català de les Dones a Barcelona.


A la dreta de la imatge, Salvador Balliu, president del
Consell Comarcal de la Selva
De la mateixa manera, a quarts de nou de la nit d’aquest mateix dilluns s’ha fet una concentració i un minut de silenci a Malgrat de Mar. L’Ajuntament d’aquest veí municipi ha estat representat tant al ple extraordinari de Blanes, com a la posterior concentració davant l’edifici consistorial, pel segon tinent d’alcalde i regidor d’Acció Social i Igualtat, Jofre Serret.
Data de realització: 04/09/2018 | Data de la darrera actualització: 04/09/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300