Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Mig miler de fotografies en una exposició sobre els 75 anys del Club de Vela Blanes, el primer de Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/10/2018 11:20:31 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Mig miler de fotografies en una exposició sobre els 75 anys del Club de Vela Blanes, el primer de Catalunya

La mostra fa un recorregut per la història des que les oficines del club eren a la Punta de Santa Anna fins a l’actualitat. També inclou material de l’Escola de Vela i maquetes d’embarcacions

El Club de Vela Blanes ha encetat el primer dels actes inclosos al cicle commemoratiu dels seus 75 anys d’història inaugurant una exposició molt singular. No tan sols perquè ofereix l’oportunitat de fer un seguiment visual de la història de l’entitat, sinó sobretot perquè encomana l’estimació per la mar i la navegació que tenen tots els socis i amics relacionats amb l’entitat.


Brindis inauguració Exposició 75 anys Club de Vela Blanes
El Club de Vela Blanes, el primer creat arreu de Catalunya i, per afegit, a comarques gironines, es va fundar exactament el 13 de març de l’any 1943, i les primeres activitats no les feia encara a l’actual emplaçament, sinó a la platja de la punta de Santa Anna. Quedava situat, doncs, a l’altra costat del Port Pesquer respecte el seu actual emplaçament, ampliat i millorat amb uns treballs que es van inaugurar justament el març del 2015.

Mig miler de fotografies per fer un recorregut de 75 anys

L’exposició commemorativa s’allotja a l’emblemàtica Casa Saladrigas, on ocupa les dues plantes amb tot tipus de material. En una de les dues sales de la segona planta s’hi concentra la major part del mig miler de fotografies recopilades durant els darrers mesos per fer una exhaustiva recuperació visual històrica.


El president del Club de Vela Blanes, Amadeu Nualart,
visita l'exposició fotogràfica amb l'historiador blanenc Aitor Roger
Estan ordenades cronològicament, des del 1943 fins a l’actualitat, i recullen tot tipus d’instantànies. Des d’esdeveniments oficials com inauguracions o entregues de premis dels milers de competicions nàutiques que s’han organitzat al club, fins a moments molt més distesos i quotidians: festes infantils, cantades d’havaneres, balls, sopars de germanor o barbacoes.

L’Escola de Vela, maquetes d’embarcacions i la ‘Sala dels Presidents’

El recull fotogràfic també és fa extensiu a una altra sala de la primera planta, dedicada a l’Escola de Vela. En aquest espai hi ha nombroses imatges dels primers batejos de mar que per a molts nois i noies de Blanes hauran significat les classes fetes amb el Club de Vela Blanes. Joves que ara han esdevingut adults i que en molts casos han continuat conreant l’estimació per la mar.


El president del Club Vela Blanes amb l'alcalde de Blanes, Mario Ros
Les fotografies es complementen amb un variat assortiment de material relacionat amb la navegació, que ajuda al neòfit en la matèria a familiaritzar-se amb uns tipus de vaixells que sovint no s’està avesat a poder veure de tant a prop. Així, hi ha des d’un Optimist –embarcació infantil-, fins a una vela d’una modalitat que ara compta amb força practicants, el Windsurfing En aqueta sala també hi ha un Caiac complert i una taula de Paddle Surf, així com pòsters i cartells de diversos campionats, entre ells el Campionat Internacional Gran Prix Vila de Blanes de Classe 420.


Sala de l'Escola de Vela
Tot això a mida natural, en el sentit que es tracta d’embarcacions reals, que s’utilitzen per fer esport nàutic. Però també n’hi ha de mides més reduïdes: i és que a l’exposició s’hi troben autèntics tresors, maquetes d’embarcacions cedides especialment per a la ocasió per tres especialistes: Quim Esgleas –més conegut pel sobrenom de Marroi-, Ramon Font i Salvador Tordera.


A la sala del segon pis, compartint espai amb l’itinerari fotogràfic, hi ha maquetes que reprodueixen a escala, sense que s’hagi perdut cap ni un detall, vaixells històrics que van existir en la realitat. Així, hi ha des del galiot Sant Lluís del segle XVII fins a la goleta Juan Sebastián El Cano, botada l’any 1927, passant per l’HMS Vanguard, construït el 1787, entre d’altres.


Encara hi ha quatre maquetes més que complementen el leitmotiv central de l’espai que ocupen. Es tracta de la Sala dels Presidents, on hi ha diversos exemplars de revistes editades pel CV Blanes, així com quadres amb reproduccions dels qui en el seu moment van encapçalar el Club de Vela Blanes fins ara: René Bourlon Bouzi (1943-1955), Ramon Doll i Augís (1955-1967), Xavier Oms (1967-1974), Josep M. Martínez de Cardeñoso (1974-1979), Josep Arxer Anglada (1979-1991), Simon Schwartz i Riera (1991-2001) i l’actual president des del 2001, Amadeu Nualart.

Inauguració de l’exposició i brindis festiu

Justament l’actual president del Club de Vela Blanes, Amadeu Nualart, acompanyat de l’alcalde de Blanes i regidor d’Esports, Mario Ros, van encapçalar la inauguració de l’exposició commemorativa amb els preceptius parlaments. L’acte va tenir lloc el vespre d’aquest passat divendres, i també va comptar amb l’assistència de socis, membres i amics de l’entitat, així com de regidor si regidores del consistori.


Després dels parlaments, va venir el moment més festiu i distès: un brindis amb cava que van compartir alguns dels principals protagonistes de la celebració que estava tenint lloc. Tot seguit, es va donar pas a un refrigeri ofert a càrrec del Club de Vela Blanes.

Documental històric dels 75 anys del Club de Vela Blanes

Simultàniament, el gerent de l’entitat, Héctor Espadas, es va encarregar d’introduir un altre ingredient que s’inclou en l’exposició. Es tracta de la projecció d’un vídeo que és un primer tasteig, un avanç del vídeo definitiu que està actualment en fase d’edició. El documental que s’està confeccionant és una aproximació a la història del Club de Vela Blanes, amb testimonis de personatges rellevants vinculats a l’entitat, així com d’alcaldes de l’època.


Projecció de l'avanç del documental sobre els 75 anys del CV Blanes
També inclourà una gran quantitat de material cinematogràfic, videogràfic i fotogràfic de diversa procedència que ha estat recopilat ex professo durant aquests darrers mesos. En aquest darrer sentit, qui s’ha ocupat de tot aquest acurat treball de recerca és el secretari esportiu de l’entitat, l’historiador José Luís Yubero, qui fa 10 anys ja va encarregar-se d’escriure una publicació única que, en aquella ocasió, recollia en forma de llibre els 65 anys del Club de Vela Blanes.

Precisament el documental sobre els 75 anys d’història del Club de Vela Blanes està elaborat seguint un guió de José Luís Yubero, i l’està rodant i muntant la productora blanenca Keteveo Produccions, comptant amb la col·laboració del Servei de Comunicació de l’Ajuntament de Blanes. La pel·lícula està previst que es presenti oficialment l’1 de setembre, coincidint amb la cloenda dels actes del 75è aniversari de l’entitat.


Pel que fa a l’exposició sobre els 75 anys del Club de Vela Blanes, estarà allotjada a Casa Saladrigas fins el proper 28 d’abril. Els horaris per poder visitar-la són els següents: als matins, de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h; i a les tardes de dijous a dissabte, de 17 a 20 h.Data de realització: 04/10/2018 | Data de la darrera actualització: 04/10/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300