Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Personal de l’Ajuntament de Blanes fa un curs de formació per a l’ús del DEA i la reanimació en aturades


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/12/2018 10:03:46 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Personal de l’Ajuntament de Blanes fa un curs de formació per a l’ús del DEA i la reanimació en aturades

L’aprenentatge organitzat per Dipsalut amb el suport municipal estava dirigit a personal de l’administració pública vinculat a la instal·lació dels desfibril·ladors externs automàtics (DEA)

La Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes va allotjar la tarda-vespre d’aquest passat dimecres un curs formatiu per facilitar l’aprenentatge continuat d’un tema de salut cabdal: la utilització del DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic). Estava organitzat per Dipsalut –l’organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona- amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i, seguint els criteris que generalment s’utilitzen en aquest tipus de pràctiques, estava adreçat a un nombre reduït d’alumnes, una quinzena.


Curs d'utilització del DEA
El curs el va impartir un professor del personal instructor del Grup de Recerca Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona, acreditats pel Consell Català de Ressuscitació (CCR). Estava dirigit a personal de l’administració pública vinculat a la instal·lació dels DEA, és a dir: que tenen una alta probabilitat d’haver de fer-ne ús per les característiques de la seva feina.

L’objectiu era capacitar-los per obtenir els coneixements i les habilitats necessàries per aplicar protocols de Suport Vital Bàsic i fer un ús adequat dels desfibril·ladors externs automàtics que hi ha instal·lats arreu del municipi de Blanes des de fa uns anys: tant fixos com portàtils. Per això, abans de res es van impartir les nocions més elementals per aprendre a reconèixer una aturada cardiorespiratòria, així com què cal fer si ens trobem en aquesta circumstància.

Nocions bàsiques per atendre una aturada cardiorespiratòria

L’instructor del curs va ensenyar a reconèixer una aturada cardiorespiratòria i descartar altres possibles causes, els passos que cal seguir per atendre algú que l’ha sofert, què són els desfibril·ladors i com s’utilitzen. Els alumnes van aprendre què cal fer en els diferents supòsits amb què es poden trobar quan es troben amb una víctima que s’ha desplomat i que cal atendre.


La finalitat del curs és transmetre les pautes bàsiques d’actuació en cas d’aturada cardiorespiratòria, la coneguda Cadena de Supervivència. Els objectius específics del curs són que els treballadors públics adquireixin coneixements, estratègies i habilitats socials per ser capaços d’afrontar amb serenitat i eficàcia una situació d’urgència; familiaritzar l’alumnat amb el desfibril·lador i que hi perdi la por, i donar a conèixer el programa “Girona, territori cariodprotegit”.

Les part que va tenir el curs van ser des de saber situar la víctima en una postura correcte, començant per la Maniobra del Front-Mentó -per evitar que s’ofegui amb la seva pròpia llengua al no poder respirar- i la posició lateral de seguretat, passant per la utilització del DEA. Per últim, també es van plantejar diversos casos pràctics d’aturada cardíaca amb la utilització del DEA.


La metodologia es basa en desenvolupar els diversos continguts promovent el paper actiu que ha de desenvolupar el participant mitjançant la recerca i assimilació de conceptes a partir d’un treball individual i pràctic supervisat en tot moment pel docent. Aqueta dinàmica de treball també facilita la creació d’actituds positives que millorin l’atenció tant al pacient com als testimonis dels incidents.Data de realització: 04/12/2018 | Data de la darrera actualització: 04/12/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300