Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’acadèmic format als Estats Units en oncologia, Pere Gascón, parla a Blanes dels avenços en tractaments


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/13/2018 08:33:05 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’acadèmic format als Estats Units en oncologia, Pere Gascón, parla a Blanes dels avenços en tractaments

El prestigiós doctor va protagonitzar ahir al vespre una xerrada divulgativa organitzada per les dues entitats de referència a Blanes: Oncolliga i l’Associació Catalunya Contra el Càncer

La Sala d’Actes del Centre Catòlic va allotjar ahir al vespre una xerrada divulgativa sobre com millorar els resultats dels tractaments contra el càncer. Se’n van encarregar d’organitzar-la les dues principals entitats de referència que hi ha a Blanes: Oncolliga i l’Associació Catalunya Contra el Càncer, amb el suport del Centre Catòlic i l’Ajuntament de Blanes.


La xerrada es va plantejar amb una pregunta d’entrada: Estem guanyant la lluita contra el càncer?. Per contestar-ho, es va comptar amb tota una eminència en la matèria: Pere Gascón i Vilaplana, professor i director de la Càtedra d’Oncologia i del Coneixement Multidisciplinari de la Universitat de Barcelona, i consultor sènior del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic.

Motius per a l’esperança en la lluita contra el càncer

El prestigiós oncòleg, que ha desenvolupat la seva carrera durant 24 anys treballant als Estats Units en alguns dels centres de major prestigi en la seva professió –en el Centre Mèdic Universitari de Washington va treballar amb quatre Premis Nobel en Medicina-, va donar molts motius per a l’esperança. Ara bé, ho va fer d’una manera realista, i sense donar motius a falses expectatives, fruit de la seva dilatada experiència.


En aquest sentit, ja d’entrada, va explicar que ara som més capaços de poder curar la malaltia amb quatre contundents afirmacions, perquè en l’actualitat es curen el 50% dels càncers, el 80% dels càncers de mama, es realitzen tan sols un 35% de mastectomies i s’estan guanyant moltes lluites contra el càncer en general. Una de les raons és que ara tothom està més conscienciat.

La immunoteràpia: el nou paradigma de la oncologia

Respecte els actuals tipus de tractaments, Pere Gascón va remarcar els avenços que s’estan aconseguint, sobretot després que s’ha descobert la immunoteràpia com el nou paradigma en la oncologia. Manipulant els sistemes defensius propis dels pacients, s’ataca als melanomes, i s’estan assolint resultats espectaculars. El mateix cos pot dominar el mal que l’ha envaït.


En aquest darrer sentit, va avançar que el proper mes de juny es donaran a conèixer els resultats d’un estudi sobre la immunoteràpia aplicada en càncers de colon i mama, els que compten amb un major nombre d’afectats. També va destacar els importants progressos en melanoma, com per exemple un 20% de supervivències de 2, 3 o 5 anys amb metàstasis on, abans, morien tots. En els càncers de pulmó està passant el mateix.

Un motiu per a l’esperança és que actualment els càncers es tracten d’una manera especialitzada: s’aplica una solució personalitzada per a cadascun dels pacients, i no d’una manera estandarditzada com s’havia estat fent durant anys. I és que, tal com remarca, davant d’un càncer es pot dir que una determinada medicina funcionarà bé en un pacient, però a un altre potser no ho farà d’igual manera.


El càncer no es cura de cop, es fa per episodis, perquè les cèl·lules cancerígenes són una prova clara de pur darwinisme: sobreviuen a les condicions amb noves mutacions. Entrant en aspectes més humans, Pere Gascón afirma amb rotunditat que no pots ser metge oncòleg si no tens empatia, i alhora sap com d’important és no perdre mai la positivitat i afrontar la malaltia pensant que serà un parèntesi, que hi ha vida després del càncer.
Data de realització: 04/13/2018 | Data de la darrera actualització: 04/13/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300