Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comença la implantació del nou model de recollida selectiva a Blanes amb nous contenidors i maquinària


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/17/2018 11:42:41 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Comença la implantació del nou model de recollida selectiva a Blanes amb nous contenidors i maquinària

Inclòs al cost global de 3’3 M€, s’estan instal·lant 908 nous contenidors amb més capacitat que substitueixen els actuals, amb un nou sistema de recollida selectiva de càrrega lateral

L’Ajuntament de Blanes ja ha començat la implantació del nou sistema de recollida selectiva que suposarà diverses millores en relació al què ha estat funcionant aquests darrers anys. Ho està fent a través de l’empresa de neteja Nora, coordinada per l’Àrea d’Enginyeria municipal i la responsable del Servei de Neteja i Recollida de Residus, comptant amb el suport de les Brigades Municipals i la Policia Local de Blanes.


Instal·lació nous contenidors de càrrega lateral
Durant els darrers dos mesos s’ha fet un acurat projecte per dissenyar la complexa operació que suposa substituir els antics receptacles pels nous, i s’han estudiat totes les Illes de Contenidors que hi ha repartides arreu del territori blanenc de cara a la re-estructuració que, necessàriament, significa la implantació del nou model. La principal diferència és que fins ara els camions utilitzaven el sistema de recollida posterior i superior. Ara es passarà a ser de càrrega lateral, amb la possibilitat que es faci pel costat dret o l’esquerra, en funció d’on estan situats els contenidors.

La laboriosa implantació consisteix primer en delimitar les Illes de Contenidors arreu de Blanes amb elements fixos que serveixen de guia al terra per la posterior instal·lació amb un vehicle especialitzat amb aquesta finalitat. Abans que comenci tot l’operatiu, personal de suport de l’Àrea d’Enginyeria municipal s’encarrega d’enganxar cartells informatius a la zona on hi haurà el canvi per alertar la ciutadania.


Illa de Contenidors ja instal·lada
Per agilitzar la implantació del nou material, amb un cost que està inclòs en el pressupost global de 3’3 M€, s’ha llogat una nau industrial on s’estan muntant les peces dels contenidors, simultàniament a la seva instal·lació. El cronograma d’implementació preveu que la feina estigui enllestida a mitjans del proper mes de maig, quan es farà una presentació en un acte públic informatiu.

Més de 900 nous contenidors i vehicles que substitueixen els actuals

El sistema de càrrega lateral consisteix en la recollida dels residus dipositats en contenidors de gran capacitat, de fins a 3.200 litres. Això permetrà que, amb un sol contenidor, es pugui duplicar o triplicar la capacitat d’un dels actuals. En total, se n’estan començant a instal·lar 908 repartits en 300 Illes de Contenidors: 207 de brossa resta, 174 de matèria orgànica, 177 de paper, 176 d’envasos i 174 de vidre.


Amb el nou sistema no tan sols s’ampliarà la capacitat de recollida selectiva, també augmentarà el nombre de zones on hi haurà contenidors. Es tracta d’illes on fins ara hi havia rebuig i orgànica, i en canvi no n’hi havia per vidre, envasos i paper. Una altra millora és que disposen d’una guia inferior per mantenir-los alineats, i són de més fàcil obertura. Aquest darrer extrem s’aconsegueix a través dels pedals i manetes que s’accionen per obrir la tapa, que també es pot fer de manera manual, com fins ara. Més concretament, hi ha 20 àrees adaptades per a discapacitats físics, perquè els sigui més fàcil l’operació.


Amb el nou sistema també entraran en funcionament 6 nous camions de càrrega lateral: 4 ho fan pel costat dret, i els altres 2 pel costat esquerra. Igualment, hi ha 1 vehicle per rentar l’interior dels contenidors, i un altre que actua de satèl·lit per poder moure’ls en cas que sigui necessari. Aquest nou material s’afegeix als nous vehicles en funcionament des de principis d’any per millorar la neteja viària.

Avantatges del nou sistema de càrrega lateral que s’està implementant

A banda de la major capacitat per enquibir-hi residus, el nou material substitueix un material –tant contenidors com camions- que estava obsolet, en especial la maquinària, que havia esgotat la seva vida útil. També hi haurà més àrees de selectiva, amb més zones on poder abocar el material valoritzable –envasos, vidre i paper i orgànica-, en relació al què suposa un cost per abocar-lo: la resta.


Igualment, s’ha valorat el guany estètic que suposa la implementació del nou material, ja que tots els contenidors tenen la mateixa forma, tan sols es distingeix el tipus de brossa que s’hi ha de deixar pel seu color extern: groc per envasos, blau per paper, verd per vidre, marró per la orgànica i blanc per la resta. Fins ara, la forma dels contenidors i el sistema per abocar-hi la deixalla era molt heterogeni.


Una altra millora és que es guanya en agilitat –la operació de carregar la brossa dels contenidors es fa en menys temps-, així com la reducció del personal necessari per fer la recollida d’escombraries. L’actual sistema funciona amb un conductor i dos operaris de suport que s’encarreguen de fer l’abocament, en canvi amb el nou és el mateix conductor qui s’encarrega de tota l’operació. Això no significarà que s’acomiadi el personal sobrant, sinó que es destinarà a incrementar la neteja viària.


Actualment s’està implementant la segona fase dels canvis i millores en la recollida i neteja d’escombraries per aquest 2018. La primera va consistir en la introducció de la nova maquinària de neteja viària i, un cop enllestida aquesta segona fase de desplegament del sistema de càrrega lateral dels contenidors; la tercera fase serà la implantació de la recollida porta a porta a les urbanitzacions; i la quarta diverses millores en la recollida porta a porta que s’està fent en part del centre de la vila. El nombre de contenidors previstos amb el nou sistema de càrrega lateral són els següents :
Resta
Orgànica
Paper
Envasos
Vidre
Sector 1
50
45
50
47
47
Sector 2
68
58
58
58
57
Sector 3
81
64
61
61
62
Sector 4
7
6
6
6
6
Total
207
174
177
176
174Data de realització: 04/17/2018 | Data de la darrera actualització: 04/17/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300