Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’artista blanenc Joel Ristol inaugura l’exposició “Ets Culpable”, una reflexió sobre els 7 pecats capitals


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/18/2018 06:58:13 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

JoelRistolL’artista blanenc Joel Ristol inaugura l’exposició “Ets Culpable”, una reflexió sobre els 7 pecats capitals

La mostra que s’allotja a la sala García Tornel inclou creacions en pintura i escultura, i també hi ha obres independents fetes amb el ‘mètode associatiu racional’ creat pel propi artista

Des del passat cap de setmana i fins el proper 29 d’abril la Sala García Tornel allotja una interessant exposició del jove artista blanenc Joel Ristol. Presentada amb el títol Ets Culpable, es tracta d’una reflexió sobre els 7 pecats capitals que inclou obres en pintura i escultura, i que certament no deixarà indiferent a ningú qui la vagi a visitar.


Joel Ristol amb una de les seves obres de la mostra "Ets Culpable"
Tal com explica l’artista, és una crítica a l’Església Catòlica i a les persones o ideologies que inculquen la culpabilitat entès com a mitjà de manipulació. Per això, prenent com a referent el títol amb què es presenta l’exposició, a través de les obres que omplen la sala es fa un recorregut pels set pecats capitals: ira, luxúria, enveja, supèrbia, gola, accídia, avarícia, o inclús afegeix un vuitè pecat, el de ser culpable de ser culpable.

Mètode Associatiu Racional creat per Joel Ristol

A banda dels set pecats capitals, també hi ha vàries obres independents realitzades mitjançant el Mètode Associatiu Racional, creat pel propi Joel Ristol. Aquest mètode el defineix com un mitjà de creació que utilitza per realitzar les seves obres artístiques. Consisteix en la utilització d’imatges de la vida quotidiana que, mitjançant la teorització racional i la combinació d’aquestes imatges, poden crear una tercera representació simbòlica al·legòrica en relació al que l’artista vol fer referència.


Joel Ristol amb l'artista internacional blanenc Quim Serrano
Tal com explica Joel Ristol: “L’associativisme racional és la màxima expressió de l’artista sobre la seva obra, ets totalment lliure, sense cap repressió moral, i poques coses poden donar-te això”. En aquest univers creat per ell hi ha 13 olis i un gravat en tinta, a més a més de dues escultures que donen forma i atorguen la tercera dimensió a sengles quadres en què estan inspirades. D’altra banda, encara hi ha un ingredient afegit que li atorga a l’exposició un component sorprenent i suggestiu.

Cada dia, des de les sis de la tarda i fins tres quarts de set de la tarda –durant 45 minuts- s’apaguen els llums de la sala i no és possible la visualització íntegra de cada obra. Per poder visitar la mostra, doncs, cal engegar llanternes dels telèfons mòbils o, en cas que no se’n disposi, es poden utilitzar tres llanternes a la sala perquè. Amb aquesta acció Joel Ristol vol simbolitzar el què hi ha d’ocult de cada pecat capital.


Entre les obres que s’inclouen a l’exposició, destaca l’únic quadre pintat amb la tècnica de tinta sobre paper. Es tracta d’una reinterpretació al·legòrica de La Nit Estrellada de Vincent Van Gogh. Altres obres recordaran al visitant reminiscències d’altres il·lustres artistes, o els cridarà l’atenció no tan sols la força visual del quadre, sinó també el seu títol, com per exemple la que es titula Sobreviure a la vida. L’horari per visitar l’exposició Ets Culpable és de dilluns a diumenge, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

Joel Ristol, un jove pintor de la Costa Brava

Malgrat la seva jovenesa –Joel Ristol té 17 anys-, les seves creacions estan plenes d’un contingut que, ja d’antuvi, sobten que correspongui a una persona d’aquesta edat. A Blanes, Joel Ristol també és conegut per haver guanyat durant molts anys consecutius el primer o segon premi en la categoria infantil i juvenil del Concurs de Pessebres que, més enllà de tenir un component d’inspiració religiosa, constitueixen autèntiques manifestacions artístiques.

Ara, la seva expertesa es veu complementada a través d’un món ple de possibilitats, un univers dictat per la seva pròpia creativitat. Des de petit ja va començar a mostrar interès per l’art, en part gràcies als dibuixos del seu besavi. La seva infantesa i joventut ha transcorregut a Blanes –llevat del seu primer any de vida, quan va estar a Barcelona-, i després els seus pares van decidir traslladar-se a Blanes, on va néixer la seva mare.


És aquí on ha crescut la seva creativitat i va començar a dibuixar i pintar amb el seu professor d’art, Quico Ros. Fa dos anys, cansat de l’art figuratiu, va decidir abraçar el món del surrealisme, prenent com a referències Salvador Dalí, René Magritte, Àngel Planells i M.C. Escher. Des de llavors ha estat formant la seva pròpia idea del moviment, creant un univers personal.


Joel Ristol amb el quadre "Sobreviure a la vida"
Com ell mateix explica, una creixent teorització sobre la seva pròpia obra va fer que, a finals de l’any passat, deixés enrere moltes de les doctrines surrealistes, i definís el seu propi mètode de creació, el Mètode Associatiu Racional. A Blanes és la primera exposició pròpia que encapçala, després que tot just al 2017 va participar en la mostra col·lectiva Joves Talents V.5.Data de realització: 04/18/2018 | Data de la darrera actualització: 04/18/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300