Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes convoca pel 24 d’abril una Audiència Pública dels Pressupostos 2018, de 53’23 M€


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/19/2018 10:22:59 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOL’Ajuntament de Blanes convoca pel 24 d’abril una Audiència Pública dels Pressupostos 2018, de 53’23 M€

La principal novetat és que, a diferència de les tres anteriors audiències que s’han fet fins ara a Blanes, tindrà lloc entre setmana, dos dies abans que es portin a debat al plenari

En la línia d’aquests darrers anys, en què la informació sobre els pressupostos municipals s’ha portat a debat amb la ciutadania de la població, l’Ajuntament de Blanes ha convocat de cara a la setmana vinent una nova Audiència Pública. Tindrà lloc el proper dimarts 24 d’abril a les 8 del vespre, a la Sala de Plens municipal. Dos dies més tard, el dijous 26 d’abril, es portaran al debat del ple municipal ordinari i, si s’aproven, s’obrirà el preceptiu període d’exposició pública.L’objectiu és que hi participi tothom, en especial els ciutadans i ciutadanes que estiguin interessades en conèixer més a fons les finances municipals, opinant i formulant els dubtes que tinguin. Serà la quarta ocasió en què el consistori blanenc convoca aquesta fórmula de participació ciutadana per debatre sobre els pressupostos, en aquesta ocasió corresponents al 2018.

Els Pressupostos 2018: 53’230 M€, 7’3 M€ més que al 2017

Els pressupostos municipals pel 2018, actualment en fase de negociació abans de la seva aprovació, sumen 53’23 M€, import que suposa un increment de despesa de 7’3 M€ respecte la pressupostada al 2017. La projecció de les despeses pel 2018 van condicionar haver d’augmentar els ingressos principalment recollits a les ordenances fiscals aprovades al ple del passat mes de novembre. En impostos, el més destacat és la puja del 3% de l’IBI, mentre que en les taxes i preus públics l’increment general ha estat del 3%, llevat de la taxa d’aigua i clavegueram que es va mantenir sense increment. Tanmateix, la taxa d’escombraries va pujar un 5%.


Audiència Pública sobre els pressupostos del 2017
Aquest darrer extrem, principalment per revertir en les millores que s’estan implementant amb el nou sistema de recollida selectiva, amb prop d’un miler de nous contenidors i sis nous camions de recollida d’escombraries, entre d’altres. Les dues restants fonts de finançament inclouen les transferències corrents -com ara subvencions pels Plans d’Ocupació o la Taxa Turística-. D’altra banda, i els préstecs a llarg termini, on destaca un crèdit IDAE (Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia)de 3,74 M€ a retornar sense interessos, pel canvi d’enllumenat públic.

Un major esforç en temes socials i en l’organització d’activitats

Pel que fa a despeses corrents, es preveu fer un gran esforç en totes les partides socials: habitatge, teleassistència, polítiques d’igualtat, atenció a les dones i serveis d’assistència domiciliària. Igualment, hi ha un important increment en accions destinades a la promoció turística, així com en l’organització d’activitats i millores en diversos departaments: Cultura i Festes –Programació del Teatre i Concurs de Focs-, Joventut –amb un pla de dinamització-, Policia Local –per cobrir diverses millores d’atenció-, i Educació –Pla Educatiu d’Entorn i manteniment dels centres escolars-, entre d’altres àrees municipals.


Una altra despesa destacada que s’ha incrementat és la partida dedicada als treballadors i personal de l’Ajuntament, així com l’important increment per poder fer més Plans d’Ocupació per a contractar a persones a l’atur, i que inclouen cursos de formació. En el capítol d’ajuts i subvencions, s’ha augmentat substancialment la partida d’Ajuts Socials, amb 100.000 € destinats específicament per aquest objectiu, així com una especial atenció a la implementació de la Tarificació Social.

Primera vegada que l’Audiència de Pressupostos es fa entre setmana

La principal novetat de l’Audiència Pública d’aquest 2018 respecte les tres anteriors edicions és que s’ha convocat en un dia entre setmana, ja que fins ara s’havien fet sempre coincidint amb un dissabte al matí. La previsió és que la sessió s’allargui com a màxim una hora i mitja, tot i que si queden qüestions destacades per resoldre, hi haurà un temps afegit per aclarir els dubtes que faci falta.


El què no s’ha canviat és el format que tindrà l’Audiència Pública, després de la bona acollida que va tenir la modificació que es va fer en la darrera ocasió. Per parlar dels pressupostos del 2017 es va optar per millorar el format de presentació i desenvolupament de la sessió, que va ser més àgil i entenedora.

Presentació de les dades en format entrevista

Al marge del suport visual amb les principals dades que es projectaran a la pantalla de la Sala de Plens, el contingut dels pressupostos s’explicarà mitjançant una entrevista amb el tinent d’alcalde d’Hisenda, Serveis Jurídics i Recursos Humans, Nicolás Laguna, a càrrec d’un periodista. A través de la conversa que mantindran, s’aniran desentrellant els principals conceptes dels pressupostos. Hi haurà només dos blocs: els pressupostos 2018 i l’actual situació de les finances municipals.


El periodista Marc Romero, de l'equip d'"Es Dijous", entrevista
el tinent d'alcalde d'Hisenda, Nicolás Laguna
Quan acabi cada bloc de l’exposició-entrevista s’obrirà un torn perquè participi el públic de la sala. La mecànica de funcionament de l’Audiència Pública serà doncs similar al què vindria a ser un debat per tractar qualsevol altre tipus de qüestions, no necessàriament polítiques. Per això, hi haurà la figura del moderador, que també s’encarregarà de fer l’entrevista al tinent d’alcalde d’Hisenda i que, posteriorment, anirà distribuint el torn de paraules.

Per a l’organització d’aquesta quarta edició de l’Audiència Pública s’ha comptat novament amb el suport de l’equip de periodistes que s’encarreguen mensualment del programa Es Dijous a Ràdio Blanes, que s’ofereix el primer dijous de cada mes al punt de les 8 del vespre. L’Audiència Pública s’emetrà en directe per Ràdio Blanes el dimarts 24 d’abril a les 8 del vespre. Tanmateix, es podrà seguir en directe l’emissió en vídeo per streaming a la plana de l’Ajuntament de Blanes: http://blanes.videoacta.es/Data de realització: 04/19/2018 | Data de la darrera actualització: 04/19/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300